Рівне:

Створення та просування сайтів

"Укртрансгаз": "Газпром" умисно обирає нереальні схеми транзиту газу

Україна і світ 17-січ, 2009, 17:039 prov 1 071
Головний інженер компанії "Укртрансгаз" Богдан Бабій написав "Газпрому" відкритого листа зі звинуваченням в умисному виборі технічно неможливих схем транспортування газу європейським споживачам. Текст листа оприлюднило видання "Дзеркало тижня" (№1 за 17-23 січня 2009 р.).
"Це було до тонкощів продумане підступно-єзуїтське рішення. "Газпромом" односторонньо було запропоновано компанії "Укртрансгаз" прийняти через ГВС "Суджа" 100 млн кубометрів на добу газу і більше 60% з них подати в балканському напрямі через ГВС "Орловка". Фахівці відразу зрозуміли, що завдання технологічно нездійсненне", - заявив він, коментуючи заявки "Газпрому" на відновлення транзиту газу.
На думку головного інженера "Укртрансгаза", дочірньої компанії НАК "Нафтогаз України", подача нездійсненної заявки послужила сигналом для старту кампанії з дискредитації української газотранспротной системи.
"На сайтах "Газпрому" і в телекартинках російського телебачення з'явилася масована інформація про недієздатність української газотранспортної системи", - нагадав фахівець.
За його твердженням, українська сторона пропонувала різні альтернативні варіанти транспортування газу, але "Газпром" їх відкинув.
"Численні звернення диспетчерського управління "Укртрансгаза" до своїх колег до центрального диспетчерського управління "Газпрому" з вказівкою прийнятних варіантів напрацьованих роками звичних напрямів подачі газу залишалися без відповіді", - повідомив він.
На думку Бабія, запропонована Україні схема була розроблена досвідченими фахівцями з транспортування газу з російського "Газпрому".
Тим часом офіційний сайт "Газпрому" повідомляє сьогодні, 17 січня, що Україна в суботу знову відмовилась забезпечити транзит російського газу до Європи.
При цьому "Газпром" спрямував до Об'єднаного диспетчерського управління НАК "Нафтогаз України" чергову заявку на транзит 99,2 мільйона кубометрів газу на добу з 10:00 через ГВС "Суджа".
З них 13,9 мільйона кубометрів призначені споживачам Молдови, 63,1 мільйона кубометрів через ГВС "Орловка" в балканському напрямі і 22,2 мільйона кубометрів через ГВС "Ужгород" споживачам Словаччини.
Як зазначають в "Газпромі", це вже п'ята відмова "Нафтогаза" в заявці "Газпрому" на транзит газу до країн Європи.
В цей час в Москві проходить міжнародна конференція країн-споживачів і транспортерів російського газу. На ній присутній прем'єр-міністр УкраїниЮлія Тимошенко. Після закінчення конференції заплановані двосторонні переговори Тимошенко і російського прем'єра Володимира Путіна.
Нагадаємо, що з 1 січня 2009 року російський газовий монополіст "Газпром" припинив постачання газу Україні.
Крім того, з нового року почалися перебої з транзитом російського газу через Україну до країн Європи. Росія звинувачує Україну в крадіжці газу.

newsru.ua
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору