Рівне:

Створення та просування сайтів

8 КРАЇН ЗА ТРИ ТИЖНІ

Суспільство 28-лип, 2005, 14:429 prov 1 155
Три літніх тижні присвятили восьмеро священиків Української Православної церкви з різних містечок та сіл (Почаєва, Бродів, Білої Церкви та інших) паломницькій подорожі до православних святинь, що є в Італії, Австрії, Німеччині, Греції, Македонії, Сербії, Угорщині. Найбільше часу, 6 днів, віддали вони одній з найбільш шанованих територій православ’я – Святій горі Афон, де правили літургії.
Саме про це місце монашеського служіння Господу й розповів минулої неділі численним глядачам, яких заледве умістив зал колишнього кінотеатру, ієрей В’ячеслав Демчук, який також був серед паломників.
Отець В’ячеслав розповів про подорож та суть самого поняття паломництва:
– Головне у паломництві – дух покаяння, дар сліз і розуміння того, що ти є ніхто на цій землі. Сидячи у теплих домівках, у затишних кріслах, дуже зручно говорити про Бога. Але коли йдеш у чужу країну, де нікого не знаєш. Коли не відаєш, де будеш спати, що їсти – усе сприймаєш, як дар Божий. Але всюди нас приймали радісно, з доброю душею. Наприклад, в Італії, де працює багато жінок з усього СНД, є храм Святого Миколая. Там, у католицькій державі, є наші люди, наша радість і сльози. З нашим приїздом вони згадували свої домівки, відчули дух своєї Батьківщини.
Але головною ціллю нашої подорожі був Афон, володіння Божої Матері. Дорога тут дуже складна, не всюди можна пройти, тим паче під’їхати. До того ж нелегкі погодні умови – вдень стоїть 40-45-градусна спека, вночі лише +5. Головне на Афоні – це монаший дух. Наприклад, зустріли там двох колишніх почаївських монахів. За п’ять років їх не впізнати. Вони дуже відрізняються від нас – не так розмовляють, не так дивляться, очі постійно опущені додолу, на землю.
Взагалі, це єдиний острів у світі, де збереглась місія апостолів, така, як 2 тисячі років тому. Життя монахів на Афоні розділене на кілька частин: 8 годин вони моляться у храмах, 8 годин працюють, 4 моляться у келіях і лише чотири сплять. Коли ж випадає свято, не працюють, а лишаються у храмі. А літургія на Афоні триває 19 годин! У той час, як нам двогодинна служба видається важкою…
Під час своєї першої поїздки на Афон отець В’ячеслав зустрівся зі старцем Зілотом, який жив у печері, спав без покривала, мало їв і пив лише одну воду. А цього разу батюшка бачився з одним рясофорним послушником із Бучича Тернопільської області. П’ять років тому він поїхав на Афон з метою “побачити світ”. Це була багата успішна людина, яка мала дороге шкіряне пальто, 15 костюмів. Після трьох тижнів перебування захотів залишитися тут іще. А залишився назавжди. Покинув свій прибутковий бізнес, трьох синів, щоб присвятити себе нелегкому монашеському обов’язку.
Паломники побували у великих монастирях. Піднялись і на саму гору, яка височіє над рівнем моря на висоті 2033 метрів. Причому піднімались довгих 18 годин, розділивши сходження на два дні. Є на середині Афону місце – так звана “панагія”, де розташований храм та бетонний ангар, де можна перепочити. У спартанських умовах – адже там один бетон і кілька простирадл. Трапеза також була бідна, адже нічого зайвого на гору не візьмеш. А вже о четвертій ранку вони продовжили свій шлях, піднялись на гору і відслужили літургію.
Літургія.
На вершині є зошит, де всі бажаючі можуть залишити своє враження про відвідини цього святого місця. Монахи Троїце-Сергієвої Лаври залишили такий запис: “Ми відчули тут велич Божу та неміч людську…”
– Перший раз, коли піднімаєшся, – каже отець В’ячеслав, – всередині починається ремство: “Чого ти туди йдеш?” Але потім, уже на горі, розумієш, що ти міг втратити, не потрапивши сюди. І ось, коли бачиш з вершини всі 20 монастирів, всі 54 скити та безліч келій, чуєш передзвін, розумієш – ще раз потрапивши сюди, не піднятись знов уже просто не зможеш…
Афон дає можливість доторкнутись до життя апостолів. Адже ми змінились, а вони ні. Ми живемо в долині, але коли підіймемо очі до неба, побачимо міріади зір, могутній Всесвіт, створений для нас Богом, щоб ми славили його своїм життям і вчинками...
Наталя АНДРІЮК,
Радивилів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору