Рівне:

Створення та просування сайтів

НБУ: Падіння гривні на міжбанку спровокував Нафтогаз

Україна 23-січ, 2009, 17:109 prov 1 150
НБУ: Падіння гривні на міжбанку спровокував Нафтогаз


Ослаблення гривні у п'ятницю, 23 січня, спровокував неузгоджений із центральним банком вихід на міжбанківський валютний ринок НАК Нафтогаз України із закупівлею валюти за завищеним курсом, повідомив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.

"Сьогодні усереднений курс на міжбанку був би менший, ніж вчора, якби Нафтогаз не вийшов на ринок із купівлею валюти за завищеним курсом. Нафтогаз купив відносно невеликий обсяг - $ 15 млн, але неписьменною (курсовою) поведінкою зірвав ринок", - сказав він.

За словами Литвицького, середньозважений курс стосовно всіх операцій із доларом на міжбанку (включаючи операції НБУ) 22 січня склав 7,80 грн за долар, а Нафтогаз України 23 січня заявив курс купівлі валюти на рівні істотно вище 8 грн за долар.

Також керівник групи радників голови НБУ повідомив, що ця державна компанія не зверталася до Нацбанку щодо необхідності придбання валюти, а також не направила заявку на валютний аукціон, який проводить НБУ в п'ятницю.

Водночас, за його словами, певне послаблення гривні є підтвердженням незалежності курсової політики Нацбанку від графіка роботи в Україні місії Міжнародного валютного фонду.

Як повідомлялося, торги на міжбанківському валютному ринку в п'ятницю, 23 січня, завершилися в діапазоні 7,84-7,865 грн. за дол., 10,189-10,2275 грн.
за євро.

http://ua.korrespondent.net/business/719508
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору