Рівне:

Створення та просування сайтів

Росія не переноситиме ЧФ з Криму до Абхазії?

Україна і світ 28-січ, 2009, 14:489 prov 1 470
[img]http://www.google.com/images?q=tbn:WBZPjG21eCkDBM::www.chernihiv-oblrada.gov.ua/usr_images/news/2007_year/prapor.JPG[/img]


Головний штаб ВМФ Росії підтвердив чутки, що з'явилися раніше, про те, що кораблі Чорноморського флоту базуватимуться в Абхазії. Проте військові експерти вважають, що з України російські моряки не підуть.

До створення бази в абхазькому порту Очамчира російські військові можуть приступити вже цього року. За радянських часів в Очамчирі розміщувалися військово-морські об'єкти СРСР, базувалися сторожові кораблі прикордонслужби. У порт могли заходити навіть підводні човни ЧФ. Зараз командування флотом збирається поглиблювати дно біля узбережжя Абхазії, щоб порт міг приймати великі і малі десантні кораблі. Ці роботи можуть зайняти не один рік, пише Газета 24.

Російські ЗМІ вже почали обговорювати базу в Очамчирі як альтернативу Севастополю, з якого Чорноморський флот повинен піти в 2017 р. згідно з українсько-російською угодою. Проте військові експерти скептично відносяться до цієї ідеї. «В Абхазії ніколи не було серйозної інфраструктури, а порт Очамчира призначений лише для дрібних судів. Тому там, швидше за все, знаходитимуться якісь сторожові кораблики, але це у жодному випадку не означає перебазування ЧФ з Севастополя і взагалі з Криму. В Очамчиру можуть перегнати ті кораблі, які базуються на Чорноморському узбережжі Росії, але не з Севастополя», – пояснив російський військовий експерт Павло Фельгенгауер. На його думку, справжньої бази в Абхазії через природні умови бути не може, а вкладати гроші в будівництво серйозної інфраструктури Росія зараз не буде.

Український військовий експерт Валентин Бадрак вважає, що суперечливі заяви Росії про перебазування ЧФ то до Новоросійська, то до Абхазії свідчать про нездатність Москви знайти адекватну базу для флоту. «Створюється враження, що російська сторона має намір таким чином затягнути переговорний процес, щоб продовжити договір з Україною і залишити флот в Севастополі і після 2017 року. До цього часу з боку Росії ми не бачили активної роботи з підготовки до передислокації флоту», – сказав експерт.

МЗС Грузії вже закликав міжнародне співтовариство уважно віднестися до дій Росії. Тбілісі заявляє, що Москва «вдається до всіх заходів для посилення свого військового потенціалу в регіоні».

www.4post.com.ua
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору