Рівне:

Створення та просування сайтів

А світ – вертеп

Перлина 05-лют, 2009, 12:539 prov 2 316
„Кажу я з гіркотою: цей світ – вертеп. І, мабуть, щонайважче – у ньому залишатися собою, від перших днів своїх і до останніх... з лицем одвертим твердо йти на кін...”
60 виповнилося б у цьому році талановитому українському поетові Грицьку Чубаю, який особливо близький Рівненщині тим, що народився на її теренах – в селі Березини Радивилівського району. Проживши усього 33 роки, він встиг подарувати світу неординарні поетичні твори, двох дітей та потрапити під прес тоталітарної системи. Тарас Чубай, навіть зовні схожий на батька, у свою чергу дав нове життя і його творам. “Грицькові пощастило мати сина Тараса, — сказав письменник Юрій Покальчук, — який, створивши групу “Плач Єремії”, виспівав усю його поезію”. Мало хто знає поета Грицька Чубая, зате хтось таки чув пісні „Коли до губ твоїх...”, „Світло і сповідь”, „Відшукування причетного”, „День відходить...”, Не спиняйте її...”
23 січня, у день народження поета, „Свічу пам»яті” в Літературному музей Уласа Самчука запалили рівненські письменники, просвітяни, викладачі, науковці, студенти і просто небайдужі. Ініціатором акції стала Рівненська обласна організація Національної спілки письменників України, для якої традиційним є вшановування ювілейних дат земляків, та Літературний музей Уласа Самчука. На ній були присутні також і люди, які мали особисте знайомство з Грицьком Чубаєм – письменники Євген Шморгун, Микола Пшеничний, журналістка з Березно Надія Ярмолюк, а також Наталія Савчук.
Лідія Рибенко, голова Рівненської організації спілки письменників, зазначила, що твори Грицька Чубая не вкладались у рамки традиційної поетики. У свій час він був авангардним і незрозумілим сучасникам. Але то є справжня поезія. Він просто випередив свій час. І хоча жоден твір не вийшов друком за життя поета, проте у Львові по руках ходили його рукописні збірки. І у планах рівненської спілки письменників – зробити вечір пам»яті Чубая для широкого загалу.
Нагадаємо, що найбільш повна збірка творів Грицька Чубая – „Плач Єремії” – вийшла друком вже після смерті поета у 1999 році. До Спілки письменників він був прийнятий посмертно у 1991 році. А Рівненська обласна „Просвіта” заснувала обласну премію імені Грицька Чубая.

Марія ЗОЗУЛЯ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору