Рівне:

Створення та просування сайтів

Життя у творчості Георгія Косміаді

Суспільство 08-вер, 2005, 10:419 prov 2 803
Саме під такою назвою у Рівненському обласному краєзнавчому музеї проходить виставка творчих робіт нашого земляка Георгія Косміаді (1886-1967 рр.). Тож, якщо ви хочете ближче познайомитися з філософськими, релігійними, портретними роботами художника, його баченням навколишнього світу, природи, обов»язково відвідайте музей та експозицію картин митця.
Георгій Косміаді – відома у нашому краї особистість, людина, яка пройшла нелегкий життєвий шлях. Так, в “удостоверении”, виданому Косміаді, сказано, що з 1 березня 1918 року до 31 липня 1922 року був викладачем малювання, креслення і каліграфії в Рівнеському 8 класному комерційному училищі... Крім того, він був ще й класним наставником учнів різних класів. Згодом працював у Ровенській Російській гімназії. Будучи за натурою людиною творчою, Георгій Косміаді вів при гімназії ще й естетичний гурток. Документи свідчать, що 1 лютого 1928 року учасники гуртка презентували п»єсу “Борис Годунов”. Гуртківці – театрали під керівництвом досвідченого керівника поставили та зіграли у замку князів Любомирських ще чимало різних п»єс.
Тож, Георгій Петрович дуже любив своїх учнів, приділяв їм багато часу, допомагав розкритися молодому таланту. Наставник надто цінував їхні творчі роботи. Тому пізніше, коли доля склалася так, що довелося емігрувати за кордон, до Німеччини, Косміаді взяв із собою найдорожче – роботи своїх учнів. На чужині він надзвичайно сумував за рідним краєм, за своїми учнями, тому всю свою тугу виливав у картинах.
У 50-70-тих роках минулого століття з-під пензля митця вийшли картини, назви яких промовляють самі за себе. Це - “Вівтар православної церкви”, “Марія Магдалина”, “Ті, що йдуть до церкви”, “Сині дерева”, “Хатка в лісі”, “Російські жінки”, портрети “Моя дівчинка”, “Юнак”, автопортрети художника та ін.
Цікаво, що всі творчі роботи Косміаді (а їх понад 100!) до Рівного привезла його донька Надія Косміаді, яка й нині мешкає за кордоном. Вона вважає, що ці картини більше потрібні у Рівному, місті, яке художник дуже любив. А ще Надія Косміаді пише книгу про свого батька, яка вийде у Німеччині через рік. Маємо надію, що згодом книга про нашого непересічного земляка побачить світ й українською мовою, адже у березні наступного року святкуватиметься 120-річчя від дня народження митця.
Родина Косміаді близька до Рівненської української гімназії, адже саме до цього закладу у 2002 році привезла 96 батькових картин пані Надія. Згодом ця колекція дещо поповнилася, і було вирішено презентувати виставку робіт у краєзнавчому музеї Рівного для більш широкого загалу.
Презентацію виставки відвідали голова Рівненської облдержадміністрації Василь Червоній та начальник управління освіти облдержадміністрації Іван Вєтров. Вони наголошували на важливості цієї мистецької події, тому що ми повинні знати й пам»ятати своїх знаних земляків.
– Не можна побудувати майбутнє, якщо не знаєш історії свого краю, – підкреслив Василь Червоній. – Тільки нація, яка знає і шанує свою історію, може бути багатою і розвинутою.
Олеся ІВАННИК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору