Рівне:

Створення та просування сайтів

Україні загрожує сильна посуха і неврожай

Україна і світ 13-жов, 2005, 12:269 prov 1 551
За прогнозами фахівців, наступного року в Україні треба чекати дуже низького валового збору врожаю озимих культур. Пов»язано це з несприятливими погодними умовами для посіву озимини. Зокрема, на країну чекає дуже сильна осіння посуха.
Гідрометеорологічний центр повідомив, що в більшості регіонів України недоцільно сіяти озимину в таку погоду, разом із тим, сіяти пізніше вже не можна через зниження температури. За інформацією фахівців, досі зійшло лише 30% посівів озимини, але й ці посіви – розріджені, плямисті. Міністерство аграрної політики прогнозує дефіцит продовольчого зерна в 2006-2007 роках. Голова відомства Олександр Баранівський у п»ятницю, 7 жовтня, заявив, що зараз перед Україною постало питання забезпечення продовольчим зерном у 2006-2007 роках. Серед причин можливого браку продовольчого зерна він назвав зменшення посівних площ і посуху. За словами Баранівського, наразі посіяно близько 5 млн. га зернових (із запланованих 7,6 млн. га).
Щоб уникнути дефіциту продовольчого зерна, Мінагрополітики планує збільшити посіви ярини до 1,3 млн. га, а також збільшити посіви кукурудзи і бобових культур.
Мінагрополітики також має намір збільшити страхові запаси насіння і закладення до насінного фонду, щоб забезпечити вал зерна на рівні не меншому, ніж цього року. За словами Олександра Баранівського, цього року Україна цілком забезпечена продовольчим зерном.
Наприкінці вересня Всеукраїнська асоціація пекарів заявила про брак продовольчого зерна в цьому сезоні. За її розрахунками, для виробництва хліба високої якості треба принаймні 6-7 млн. тонн продовольчого зерна, тоді як, відповідно до оперативної інформації Державної інспекції з контролю якості сільськогосподарської продукції і моніторингу її ринку, на 26 вересня в наявності є близько 2,3 млн. тонн.
Міністерство аграрної політики за станом на 30 вересня оцінює запаси продовольчого зерна врожаю 2005 року в 10,6 млн. тонн.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору