Рівне:

Створення та просування сайтів

НЕ ЗГОДНІ З ВИСНОВКАМИ МАГАТЕ ЩОДО ЧОРНОБИЛЯ

Україна і світ 27-жов, 2005, 10:369 prov 1 083
Міжнародна екологічна організація “Greenpeace International” має намір представити власний звіт про наслідки Чорнобильської катастрофи, оскільки не згодна з висновками МАГАТЕ, що наслідки трагедії перебільшено.
Свій звіт “Greenpeace” планує представити до двадцятиліття катастрофи – 26 квітня 2006 року. Про це повідомив експерт організації Ян Ванді Путте під час круглого столу з обговорення звіту Міжнародного агентства атомної енергії (МАГАТЕ) про наслідки Чорнобильської аварії в понеділок, 24 жовтня.
За його словами, експерти “Greenpeace” прибули в Україну, щоб провести власні дослідження, оскільки не згодні з висновками експертів МАГАТЕ про наслідки катастрофи. Ванді Путте наголосив, що звіт, наданий 5-7 вересня на конференції МАГАТЕ “Чорнобиль: погляд назад заради майбутнього розвитку” у Відні, суперечить звітові про наслідки Чорнобильської катастрофи, який підготувала Всесвітня організація охорони здоров»я 2002 року.
Він також зауважив, що експерти ООН обійшли увагою довгострокові наслідки катастрофи, вплив малих доз радіації на геном людини й інші фактори.
– “Greenpeace” має показати не лише цифри, але і нинішнє обличчя катастрофи. Немає протиставлення “небезпечних” ядерних технологій, що призвели до катастрофи, і безпечних “західних” технологій. Це міф. Ми повинні пам»ятати, що небезпека аварії залишається завжди, – заявив експерт організації.
Як стало відомо раніше, МАГАТЕ вважає, що проблеми зі здоров»ям у людей після Чорнобильської катастрофи виникають не внаслідок впливу радіації, а через відсутність інформації, необґрунтованість страхів і неправильно проведену програму переселення.
Кількість потерпілих унаслідок катастрофи МАГАТЕ звело до 56 померлих і 3 тис. 940 людей, які отримали високі дози радіації під час ремонтних робіт на ЧАЕС.
Дослідники цієї організації також вважають, що загалом треба говорити про загибель близько 4 тис. людей, і таку кількість смертей не буде помітно на тлі інших катастроф.
За офіційними даними української сторони, унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС потерпіли 2 млн. 600 тис. людей. Українські експерти переконані, що МАГАТЕ, готуючи свій звіт, не врахувала дослідження фахівців з цієї проблеми з України, Білорусі та Росії.
Багато експертів і політики розцінюють звіт МАГАТЕ як спробу переглянути невиконані зобов»язання міжнародних організацій щодо ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору