Рівне:

Створення та просування сайтів

ЄС НЕ ВТРУЧАТИМЕТЬСЯ В ГАЗОВУ СУПЕРЕЧКУ КИЄВА ТА МОСКВИ

Україна і світ 08-гру, 2005, 15:459 prov 1 027
Комісар з питань зовнішніх відносин та європейської політики сусідства Європейського Союзу Беніта Верреро-Вальднер заявляє, що ЄС не збирається втручатися у суперечку між Україною та Росією щодо умов газопостачання і транзиту.
Про це повідомляє Українська служба Бі-Бі-Сі, зазначаючи, що російська державна компанія “Газпром” закликала європейські держави тиснути на Україну, щоб та погодилася на нові умови транзиту і вищі ціни на газ, інакше, за твердженням Москви, під загрозою опиниться газопостачання європейських споживачів.
Проте комісар ЄС Б.Верреро-Вальднер на запитання Бі-Бі-Сі відповіла, що газові переговори Києва і Москви є справді важкими, але вести їх повинні саме ці дві сторони:
– В питанні енергії і газу, на мою думку, пошуки вирішення залежать від самих українців і росіян. Я була в Києві минулого четверга, і президент Ющенко запевнив нас, що переговори тривають. Це нелегке питання, і це зрозуміло. Але я думаю, що питання сторони владнають самостійно, – зазначила єврокомісар.
Росія й Україна досі не підписали протокол на 2006 рік до міжурядової угоди, в якій щорічно визначається ціна постачання російського газу в Україну і ставка тарифу на транзит газу в європейські країни.
Російська сторона пропонує Україні перейти на грошову форму розрахунків, при якій платня за транзитні послуги здійснюватиметься готівкою. Відповідно, Україна також розраховуватиметься грошима за газ, який вона одержує зараз як платню за транзит.
Відповідно до умов договору про транзит російського газу через Україну, ставка за транзит російського газу на сьогодні становить 1, 093 дол. за 1 тис. кубометрів на 100 км, а ціна газу, який Україна одержує як оплату за транзит – 50 дол. за 1 тис. кубометрів.
Росіяни наполягають, що ціни на газ на європейському ринку збільшилися майже вдвічі. За їх даними, ринкова ціна газу для України, розрахована методом net back (ціна газу на “базовому” ринку збуту, мінус витрати на транспортування), становить понад 160 дол.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору