Рівне:

Створення та просування сайтів

НЕБЕЗПЕЧНО БУТИ “МИСЛИВЦЕМ ЗА БУРШТИНОМ”

Кримінал 08-гру, 2005, 15:599 prov 970
Як пообіцяв головний міліціонер Рівненщини Сергій Піддубний, що одним із головних напрямків його роботи буде наведення порядку в бурштинодобувних районах, так свого слова і дотримується.
Минулого тижня на територіях трьох районів, які славляться своїми запасами бурштину: Сарненського, Володимирецького та Дубровицького, міліціонери області провели комплексні оперативно-профілактичні відпрацювання. Незважаючи на те, що сніг густо вкрив лісові масиви, 9 мобільних груп із числа працівників УБОЗу, “Беркута”, карного розшуку, державної служби боротьби з економічними злочинами, дільничних інспекторів, військовослужбовців внутрішніх військ МВС взяли під особливий контроль місця, де найбільш часто ведуться “незаконні розкопки”.
Колись доводилося бути свідком того, наскільки великої шкоди завдають так звані “мисливці за бурштином” навколишньому середовищу. Люди сотнями вручну і за допомогою мотопомп риють грунт у пошуках дорогоцінних камінців. Гектари лісу покривають 5-метрові траншеї та повалені внаслідок підкопів дерева. Для “професійного” бурштиновидобувача немає термінів холод, спека, дощ чи сніг, вони, незалежно від погоди, йдуть до своїх “робочих місць”, щоб взяти кілька сотень кровно зароблених доларів чи гривень. Слід сказати, що зараз люди додумались не прикладати надто великі зусилля, перевертаючи тонни землі вручну, а користуються мотопомпами. До речі, одна мотопомпа коштує не так і дешево – це близько однієї тисячі доларів США.
Правоохоронцям лише за дві доби у Сарненському районі на полях сільгосппідприємства “Азалія” вдалося затримати 25 чоловік, які незаконно видобували бурштин, 4 легкових автомобілі та 5 мотоциклів. У копачів вилучено 3 мотопомпи кустарного виробництва та чимало бурштину.
Нині територія Сарненського райвідділу міліції нагадує склад металобрухту. Тут нагромадилася велика кількість мотоциклів, велосипедів, автомобілів, мотопомп, які правоохоронці вилучили у нелегальних копачів.
Але, незважаючи на всі небезпеки, а це і можливість бути спійманим правоохоронцями або й взагалі бути приваленим піском у глибоченній траншеї, люди все одно йдуть копати бурштин. Бо в поліських селах це чи не єдиний спосіб заробити непогані гроші.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору