Рівне:

Створення та просування сайтів

У православній церкві корупційний скандал

Головна 05-бер, 2009, 09:349 prov 2 279
«Чому карають тих, хто вимагає подолати корупцію у церкві?». Під таким гаслом провела прес-конференцію церковно-громадська ініціатива з розслідування питань симонії та хабарництва в Рівненській єпархії УПЦ КП. Йшлося про те, що хабарництво дійшло і до церкви. Якщо так буде продовжуватися й надалі, то це призведе до розпаду української церкви взагалі.

У Рівному не лише фінансова криза, а й духовна
Представники церковно-громадської ініціативи з розслідування симонії та хабарництва в Рівненській єпархії УПЦ КП засвідчили, що прес-конференція – це вимушений крок, до якого їх практично змусили, і що іншою стороною були спрогнозовані такі дії.
Священик Юрій Велігурський розповів, що він — один із перших, хто зіткнувся з інформацією про хабарництво в церкві. На його думку, головною причиною виникнення подібної ситуації є те, що в сучасних людей мало громадського почуття, і через це корупція стала невід’ємною частиною їхнього життя. Отець Юрій стверджує, що в структурі самої церкви є гріхи, тільки не відкриті, а приховані, і саме гріхи розділяють людей і руйнують церкву.
Противник “ініціативи” ієромонах Никон каже, що отець Велігурський узагалі не є священиком, адже відсутні будь-які документи, які б це підтверджували, а свідків прийняття ним хіротонії священик так і не представив. Також ієромонах ствердив, що кожен із покараних священиків і мирян заслуговує на це, і поки не розкається — не отримає прощення і можливості спілкуватися з церквою.
Архієпископ Рівненський і Острозький УПЦ КП Євсевій відкидає будь-які звинувачення отця Юрія та його колег в церковній корупції (симонії). Про це він заявив в ефірі одного з рівненських телеканалів. Владика наголосив, що ця група церковних діячів має покаятися.
У присутніх і журналістів виникло чимало питань як до “ініціативи”, так і до протилежної сторони. Проте відповіді на них давалися неохоче. Журналістів цікавило, чи не забагато скандалів навколо однієї єпархії, на що отець Юрій відповів, що попередні скандали з рівненськими священиками краще забути, а дії «ініціативи» зараз є вимушеними, і єдине, чого вони хочуть, це справедливості. А на всі питання стосовно особи Василя Червонія звучала лише одна відповідь від представників “ініціативи” — “без коментарів” або ж “звертайтеся до самого Червонія”.

Якщо хочеш стати священиком – потрібно збирати гроші
Виключенням для корупції не стала навіть церква. Щоб одержати парафію — треба заплатити гроші. Тим більше, що про це всі знають, тільки вголос ніхто не говорить.
Як стверджує один зі свідків хабарництва у стінах Рівненської духовної семінарії, йому сказали, що коли висвячуватиметься, то скажуть, де і скільки дати грошей. Тоді чоловіку довелося усі збереження з ощадної книжки віддати за хіротонію.
Тарас Рябчевський заявив, що також є свідком, але непрямим, наявності хабарництва в Рівненській єпархії. Він розповів, що під час навчання в семінарії ходили розмови про хабарі, але говорити відкрито про це всі боялися.
Коли священики та миряни об’єдналися у церковно-громадську ініціативу з розслідування питання симонії в Рівненській єпархії, виявилося, що це не поодинокі випадки хабарництва у стінах семінарії, та й самої церкви. Свідків нечесності деяких високопоставлених керівників церкви знайшлося чимало, проте давати офіційні свідчення наважилися одиниці, злякавшись “розплати”.
Священики теж не без гріхів: хто і як бере хабарі
Як повідомляють свідки, для розмови про хабарництво їх в індивідуальному порядку викликали у кабінет семінарії, де знаходиться ректор Ігор Швець. Коли черговий священик мав іти на парафію, той пропонував дати подяку у розмірі шестисот доларів, сто з яких діставалося йому, а п’ятсот – владиці. Проте прямим текстом про симонію ні керівники закладу, ані семінаристи не говорили. І невідомо, скільки молодих священиків стали жертвами нечистоплотності деяких мужів церкви. Але, на думку членів церковно-громадської ініціативи, всі ті, хто отримав сан за гроші, повинні відректися від нього, адже це гріх не лише для людини, яка бере хабар, а й для тієї, що його дає. Також представники церковно-громадської ініціативи стверджують, що всі хабарі давалися Ігорю Швецю, та обурюються, що замість покарання його нагородили церковним орденом і відправили на відповідну посаду у Луцьк.

Церква заборонила мирянам причащатися
Деяким мирянам і священослужителям вищепоставлені церковні мужі заборонили спілкування з церквою на підставі рішення Загальних зборів духовенства Рівненської єпархії 23 лютого у приміщенні Свято-Покровського кафедрального собору. Архієпископ Рівненський та Острозький Євсевій та члени Єпархіальної Ради Рівненської єпархії вважають, що заяви “ініціативи” є провокаційними і очорнюють правлячого архієрея. На підставі поданих до секретаріату зборів духовенства Рівненської єпархії пропозицій щодо діяльності групи священиків та мирян, яка направлена, на їхню думку, на дестабілізацію церковного життя в єпархії, було настійливо запропоновано протоієрею Юрію Велігурському, священику Степану Мариничу, диякону Віталію Поровчуку та мирянам, які поставили підписи під зверненнями, що були розіслані по всіх духовних інстанціях, покаятися та спростувати всі попередні заяви. Проте члени церковно-громадської ініціативи та миряни, що їх підтримують, відмовилися це зробити, і архієрей заборонив священослужителям відправляти служби у церкві, а мирян-прибічників “ініціативи” відлучив від спілкування з Церквою до їхнього повного розкаяння.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Коментарі - всього 1

Wolker 10-бер, 14:46

Ганьба Поровчуку і Велігурському. Це вистачило в людей розуму на весь світ кричати про внутрішньоцерковні проблеми, і очорняти власну церкву.
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору