Рівне:

Створення та просування сайтів

Маленька зірочка великого екрану

Головна 21-гру, 2006, 11:399 Lobanovskiy 1 930
15-річна актриса із виразними сумними очима Настя Зюркалова, знайшла цей шлях чотири роки тому, коли вперше з’явилася на кіноекрані. А секрет її успіху досить простий: дівчинка не грає свої ролі, вона їх проживає. Проживає щиро і самовіддано. Адже вона, як актриса знає: глядач не любить і не вибачає фальші.
Юна актриса живе у Києві, навчається у гімназії з поглибленим вивченням іноземних мов. Мама Насті, пані Оксана — професійна гімнастка, в минулому триразова чемпіонка світу зі спортивної гімнастики. Нині вона займається суддівською практикою спортивних змагань. Тато Дмитро — колишній військовий. Є у Насті молодший братик — дев’ятирічний Іванко.
В кіно Настя Зюркалова потрапила без протекцій впливових знайомих. Коли на телебаченні оголосили кастинг на роль дівчинки в фільмі „Снігове кохання, або Сон в зимову ніч” Оксани Байрак, батьки вирішили привести на нього доньку.
— На кастинг прийшло дуже багато дівчаток, — пригадує Настя, — наше завдання полягало в тому, щоб перед камерами розповісти про себе, прочитати заданий текст. Я дуже хотіла пройти цей відбір. Мене прослухали і сказали, що результат повідомлять згодом по телефону.
Через тиждень у квартирі Зюркалових прозвучав довгоочікуваний телефонний дзвінок. Настю затвердили на головну роль у фільмі! Це була перша серйозна перемога і перше серйозне визнання 11-річної Насті.
А далі в житті юної актриси розпочались проби, дублі, зйомки. І напередодні Нового року на телеекрани вийшов фільм „Снігове кохання, або Сон в зимову ніч”. Родина Зюркалових із завмиранням серця переглядала дебют. У цей же час тисячі людей біля екранів своїх телевізорів відкрили для себе нове ім’я українського кінематографу — Настю Зюркалову. Це була наступна серйозна перемога і наступне серйозне визнання юної актриси. Тепер її визнав і оцінив глядач. І глядач прагнув бачити юну актрису на своїх екранах ще і ще. Режисер Оксана Байрак відчула цей глядацький порив і стала запрошувати дівчинку на головні ролі своїх фільмів. Настя зіграла Машу в фільмі „Жіноча інтуїція”, сестер-близняток у фільмі „Тобі справжньому”.
А далі Настя підкорювала чергові творчі вершини. Тепер її визнавали професіонали. У 2004 році Анастасія Зюркалова була номінована як краща актриса на українську премію „Телетріумф” за роль у фільмі „Жіноча інтуїція”, а у 2005 на IX Всеросійському фестивалі візуальних мистецтв у місті Туапсе вона отримала звання „Кращої актриси” за роль у мелодрамі „Тобі справжньому”.
Трагедія, відображена
в дитячих очах
Нещодавно на екрани кінотеатрів вийшов фільм Оксани Байрак „Аврора, або Що снилось сплячій красуні”, де Настя Зюркалова зіграла головну роль. Фільм присвячений 20-річчю Чорнобильської катастрофи. Масштабність чорнобильської трагедії відображається в очах маленької дівчинки Аврори — вихованки Прип’ятського дитбудинку. Дівчинка марить балетною сценою і дуже любить танцювати. Під час катастрофи на ЧАЕС вона одержує величезну дозу опромінення. Єдиний шанс вижити — дорога операція в США. Аврору відправляють в Америку, де в лікарні вона зустрічає свого кумира, зірку радянського, а тепер і американського балету, Ніка Астахова (актор Дмитро Харатьян), який переживає глибоку творчу кризу. Зустріч з вмираючою дитиною, яка марить про балетну сцену, допомагає артисту змінити все його життя...
Кінострічка “Аврора” стала першим українським фільмом, у якому зіграв роль голлівудський актор Ерік Робертс ( брат Джулії Робертс).
Роль Аврори, за словами творців фільму, була написана спеціально для Насті, і якби не було Зюркалової, вважають вони, зйомки фільму можна було б і не починати.
Для виконання ролі тяжкохворої дівчинки Насті довелося постригтися наголо.
— Мене відразу попередили про цей нюанс, — розповідає Настя. — Тому морально була готова до такого кроку. Тим паче, що це — частина моєї роботи, яка передбачає зміну зовнішності. Мені було цікаво побачити себе зовсім іншою. А волосся за півтора року вже відросло.
На запитання, чи не страшно було грати помираючу дівчинку, Настя щиро зізнається, що трішки було лячно.
— Але я навчилась абстрагуватися від ролі, — зауважує юна актриса, — на знімальному майданчику відіграла роль, а поза зйомками відокремила себе від неї. І взагалі я в житті не схожа на жодну зі своїх героїнь. Я більш реалістична, цілеспрямована, більш вразлива.
Не мріяла стати
ні лікарем, ні вчителем
Вперше дебютувала на сцені Настя на канікулах у таборі, коли їй було шість років. Режисером дебюту була її бабуся.
— Я тоді займалася акробатикою, — пригадує дівчинка, — і в постановці деяких театральних сценок мені добряче допомагало вміння робити „колесо” чи „шпагат”. Але про те, ким я стану в майбутньому, я тоді ще не задумувалась. Ні лікарем, ні вчителем я не мріяла стати, це точно.
Нині Настя навчається у дев’ятому класі. Розповідає, що улюбленими її предметами є література, іноземна мова, фізкультура і безпека життєдіяльності людини. Вчителі із розумінням ставляться до творчої зайнятості своєї вихованки. Хоча, як зазначає Настя, зйомки не сильно відволікають її від навчального процесу, оскільки Оксана Байрак намагається знімати фільми під час шкільних канікул або вихідних.
А ще Настя Зюркалова вміє гарно малювати. І картини її зовсім не яскраво-дитячі. На них зображені ангели, уламки мрій...
Коли на душі незатишно, Настя пише вірші або прозу. Хоча ставиться до своєї творчості дещо скептично, зауважуючи, що в підлітковому віці всі пишуть подібні речі.
На запитання, чи є у неї бой-френд, Настя по-дорослому зауважує, що з особистим життям поки що ніяк. А головна причина цього — відсутність вільного часу.
Професіонали про Настю
Режиссер Оксана Байрак:
— Настя Зюркалова дуже талановита дитина, вона заслуговує головних ролей. Вона грає в моєму четвертому фільмі, і, по великому рахунку, це професійна актриса. Настя вже у першому фільмі зарекомендувала себе як доросла актриса, як людина-філософ, а зараз вона підросла і внутрішньо стала набагато глибшою, хоча і до цього вона була хорошою, милою і розумною дитиною. І вона дуже добре пропускає через себе цю роль.
Актор Олександр Дяченко:
— Київська школярка Настя Зюркалова настільки талановита й органічна, що з нею безмежно цікаво спілкуватися і поза знімальним процесом — дружити, розмовляти, слухати її! Це, на мій погляд, доросла людина із сформованим і доволі цільовим характером. Думаю, Настю чекає світле професійне майбутнє, тому що вона — справжня молода актриса.
Актор Дмитро Харатьян:
— Настя Зюркалова незвичайно артистична, зібрана, дисциплінована, з нею я знімаюсь не вперше і мені завжди було цікаво і легко працювати. Незважаючи на свій ніжний вік — вона досить серйозна актриса. Емоційна, пластична, з яскраво вираженими драматичними здібностями — все це обіцяє їй велике майбутнє. Вона не підігрує, не кривляється чи повторює бачення режисера, а саме проживає роль. Очевидно, що людина через себе пропускає історію і характер персонажа.
Варто зазначити, що фільм Оксани Байрак “Аврора” представлений від України на одержання “Оскара” у номінації “Кращий фільм іноземною мовою”. Вперше за 78 років український фільм удостоєний такої честі. І неабияка заслуга в цьому талановитої актриси Насті Зюркалової. Тож вболіваймо за нашу землячку. Адже у складному світі кіно-бізнесу славу і знаменитість кожен здобуває по-своєму. Хтось крокує до вершин, вистилаючи дорогу зеленими папірцями, хтось „піарить” себе фальшивими скандалами, когось проштовхують впливові знайомі. Але справжньої вершини визнання досягає лише той, хто має божий дар. І нехай майбутній „Оскар” стане черговим визнанням і черговою перемогою юної зірочки. Адже відомо, якщо зірки запалюються — значить це комусь потрібно.
Вікторія ЛЕВЧУК,
Київ.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору