Рівне:

Створення та просування сайтів

ЗАСЛУЖЕНА НАГОРОДА

Суспільство 26-січ, 2006, 10:359 prov 1 229
Переді мною газета «Урядовий кур»єр» від 7 грудня 2005 року, де, згідно з указом Президента України Віктора Ющенка «Про нагородження державними нагородами» за вагомий внесок у розвиток АПК, досягнення високих показників у виробництві та переробці с/г продукції, збереження навколишнього природного середовища з-поміж інших нагороджено нашу землячку, завфермою КСП «Колос» Здолбунівського району, Галину Шуляк орденом «За заслуги третього ступеня».
Пані Галина в тваринництві працює вже 33 роки. Одразу після закінчення Млинівського зооветеринарного техні-куму пішла працювати зоотехніком, щоправда, тоді був колгосп імені Чапаєва, а тепер КСП «Колос».
Однак турбот у завідуючої фермою не поменшало, якщо не навпаки. Через високі ціни на пальне довелося відмовитись від передових технологій: сушіння сіна для худоби та вигото-влення комбікормів, впро-ваджено механічну форму праці. Пані Галина щоденно знає, як працює кожна ланка у її господарстві. А тому робочий день у неї розпочинається о п»ятій ранку, коли починається дійка корів, а закінчується пізно ввечері. Бувало й таке: коли літом стояла висока температура повітря, близько 40 градусів, стадо випасали ночами, доводилось Галині Шуляк і вночі навідуватись до стада.
З розумінням до цього ставилась сім»я, чоловік та син Андрій, обоє — дипломовані юристи, які й вели домашнє господа-рство. Жодного докору пані Галина не почула від них, за що і вдячна. Впевнена, що її замінять вдома, вона спокійно працювала на підприє-мстві, що давало позитивні результати. Вдалося зберегти стадо дійних корів, а поголів»я великої рогатої худоби дещо, навіть, збільшити. За минулий рік від кожної корови надоїли 3890 кілограмів молока, а валове виробництво мо-лока становить 446 центнерів, що на 60 центнерів більше у порівнянні з попереднім роком.
Своїми досягненнями Галина Шуляк завдячує своїм талановитим учителям-практикам – Г. Мудрій, яка нині носить почесне звання «заслуже-нного зоотехніка України». У неї пані Галина перейняла ззотехнічну справу і не тільки. Адже не один рік довелось пліч-о-пліч пропрацювати. Цей досвід та дотримання і заотосування передових технологій утримання і відгодівлі стада сприяли тому, молочно-товарна ферма села Гільча 2 у 2003 році стала племінним репродуктором з розве-дення худоби української чорно-рябої породи.
Українське прислів»я «Видно пана по халявах» у хорошому розумінні можна віднести до Галини Шуляк. У її господарстві всі доріжки заасфальтовані, територія впорядкована.. З особливою теплотою пані Галина розповідає про сад, який 15 років тому посадили колгоспники.
— Їздили за саджанцями у Тинне, — розповідає завфермою. Нині сад вже заплодоносить. — Осо-бливо гарно в саду весною, коли все цвіте і наповнює повітря ароматом. Буває, втомишся чи так якісь негаразди, а зайдеш у ньому, поглянеш навкруг – і на душі легше, — трепетно розповідає пані Галина.
Для зручності у роботі на території ферми діє цех з роздоювання корів, кімната днювальної, кабінет зооте-хніка, кімната відпочинку, кабінет завфермою, де знаходиться незліченна кількість нагород, грамот і дипломів за успішну працю. А ще — різні подарунки, що чекають на свого господаря. Це різні сервізи, куртки та інше (не нижче 200 гривень). Вони є стимулом для колго-спників до високопроду-ктивної праці.
Не стоїть осторонь пані Галина від особистих проблем своїх працівників. Був випадок, коли одного з працівників спіткало нещастя — вдома сталася пожежа. На лікування необхідні були кошти і кров. Галина Шуляк зібрала кошти і 5 раз організо-вувала людей для здачі крові.
Неодноразово вирі-шувала житлові питання. Із Росії приїхала на про-живання сім»я Яворович. Пішли працювати у ко-лгосп, а от житла власного немає. В той час у колгоспі розподіляли квартири у новому будинку. Пані Галина на правлінні відстояла для сім»ї ква-ртиру і аргументовано довела, що в колгосп Яво-рови прийшли працювати, а не заради квартири, хоча всі казали: «Отримають квартиру і підуть з колгоспу». Сьогодні вже 20 років, як вони в колгоспі.
За такий підхід до проблем, співчуття та допомогу людям неодно-разово обирали Галину Шуляк депутатом сільської та районної рад. Йдуть до неї зі своїми проблемами, бо знають: ніколи не відмовить.
Сьогодні пані Шуляк передає багаторічний досвід молодим твари-нникам, адже незабаром піде на заслужений відпочинок. А він їй по-справжньому потрібен. Адже через важкі умови праці, холод, випари аміаку пані Галина втратила голос. Лікарі винесли вердикт: голос втрачено і він уже не повернеться.
Валентина КУХАРЧУК,
Здолбунів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору