Рівне:

Створення та просування сайтів

А БУЛО…ТРИ АВТОМОБІЛІ

Суспільство 02-лют, 2006, 10:369 prov 974
Коли в Рівному з»явилися перші автобуси, таксі? Виявляється, що вже в 1910 році. Цей факт в архівних сховищах вишукав відомий рівненський історик Гурій Бухало.
А почалося все з того, що приватне товариство “Гр. Полінський і Найдич” спробувало налагодити регулярне автобусне сполучення між Рівним, Новоград-Волинським і Житомиром. Але перша спроба виявилася невдалою – автобус був у дорозі 19 годин, та й плата за проїзд була дуже високою. Бажаючих брати участь у таких поїздках не виявилося. Товариство розпалося.
У квітні наступного року були вивішені оголошення, які сповіщали, що між Рівним, Новоград-Волинським і Житомиром курсуватиме три пасажирських та один вантажний автобуси. Реклама сповіщала, що автобуси “заново опоряджено” і що вони будуть користуватися “успіхом у публіки”, яка “багато натерпілася в злощасних диліжансах та колимагах”.
Почалися випробування. Автобус фабрики Бюссінг у Брауншвейзі (Німеччина) здійснив перший рейс за маршрутом Рівне-Корець з 23 пасажирами за дві з половиною години, “долаючи всі труднощі підйому з швидкістю 25 верств за годину”. Зимове бездоріжжя перервало і цей раз регулярне сполучення. Відновлене воно було в березні 1912 року. Автобус долав трасу Рівне-Корець за три години.
У цей час на вулицях Рівного з»явилися перші легкові автомобілі. Так, у березні 1914 року у лікаря Белінського вже був легковий 9-сильний автомобіль. Голова міської управи Андро був власником 16-сильного. Проте їх залишив позаду автомобіль якогось багача Фрішберга. Це авто було 28-32-сильним. У 1914 році в місті не було ще зафіксовано жодного мотоцикла.
А в 1920 році на вулицях Рівного з»явилися авто, яких ще не бачили ровенчани. Це були бронеавтомобілі Першої Кінної армії, яка брала участь у боях за визволення Рівного від білопольських військ.
За час панування буржуазної Польщі у 1937 році Рівне було з»єднане автомобільним сполученням лише з Луцьком (5 разів на день), Дубно-Кременцем (1 рейс), Гощею-Корцем-Межирічами, Тучином (по 4 рейси).
У червні 1940 року в Рівному почали працювати перші п»ять легкових та шість вантажних таксі.
Сергій ДОЛЕНКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору