Рівне:

Створення та просування сайтів

ВИБОРИ НА РІВНЕНЩИНІ ПРОЙШЛИ БЕЗ ФАЛЬСИФІКАЦІЙ

Актуально 30-бер, 2006, 10:329 prov 1 211
Ті дрібні порушення, які мали місце під час голосування 26 березня на Рівненщині, назвати фальсифікаціями чи підтасуванням не можна. Звичайно, виникали окремі випадки порушень, але вони не носили системного характеру. Про це заявив виконуючий обов’язки голови правління Рівненської обласної громадської організації «Комітет виборців України» Олексій Горецький.
Пан Горецький також зазначив, що попри передвиборче нагнітання ситуації та різні заяви про можливі проблеми, голосування у нас пройшло на досить гідному рівні. Серед зафіксованих «Комітетом виборців України» порушень на Рівненщині Олексій Горецький виділив кілька основних. На багатьох виборчих дільницях спрацював суто людський фактор: члени дільничних комісій спізнилися через те, що… проспали. Чи тому, що не зорієнтувалися з переходом на літній час, чи в силу інших причин. Проте цей фактор, переконаний Олексій Горецький, не вплинув серйозно на хід голосування.
Іншими порушеннями, які фіксували представники КВУ, було голосування на деяких дільницях не за паспортами, а на підставі запрошень. Також в окремих випадках члени виборчих комісій не ставили на бюлетенях своїх підписів, що робило бюлетені недійсними. А на 74 дільниці міста Рівного після підрахунку бюлетенів до обласної ради у скриньці виявилося на три бюлетені більше, аніж їх було видано.
Свої зауваження щодо порушень виборчого процесу на Рівненщині відзначив і депутат Держдуми Російської Федерації Борис Рєзнік. Окрім поганого облаштування кабінок для голосування (особливо у селах) та великих черг Борис Рєзнік помітив цілу низку більш значних порушень. Так, на дільницях Острожчини та Здолбунівщини знаходилися листівки із закликом голосувати за ту чи іншу політичну силу. До системних порушень, які Борис Рєзнік зафіксував на 5-6 дільницях із 15 перевірених, було голосування поза кабінками. Також підозрілим для російського спостерігача стало те, що на окремих дільницях до десяти відсотків виборців раптом стали немічними і голосували вдома. До того ж, вони не мали при цьому правильно оформлених документів.
Та найсерйознішим порушенням Борис Рєзнік називає додрукування 3100 бюлетенів для голосування в обласну раду. Такі бюлетені були надруковані для близько п’ятнадцяти виборчих дільниць у лікарняних закладах.
– На дільницю в стаціонар дитячої лікарні затребували 397 бюлетенів. Там стільки ліжок навіть для дітей немає. Люди ж у лікарнях, для яких надрукували бюлетені, не виключені з основних списків, — переконаний депутат Держдуми.
Втім, попри усі ці недоліки, Борис Рєзнік зазначив, що у порівнянні з президентськими виборами 2004 року цьогорічне голосування відбулося значно відкритіше та демократичніше. Вляглися тодішні шекспірівські пристрасті, а на дільницях не було чорних піарщиків. Загалом, російський спостерігач відзначив в Україні, зокрема на Рівненщині, очевидний прогрес в організації виборчого процесу. Своїм же співвітчизникам побажав такого ж свідомого ставлення до виборів, як це йому довелося спостерігати у нас.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору