Рівне:

Створення та просування сайтів

­ЗНАМЕНИТОСТІ ­ РІЗНИХ ЕПОХ ­ПОСЕЛИЛИСЯ У РІВНОМУ

Головна 06-кві, 2006, 11:349 prov 1 180
Хто з нас не намагався хоч колись, хоч раз у житті щось колекціонувати. Пригадується, у дитинстві й сама починала збирати календарики, потім вітальні листівки. Та ці заняття швидко видавалися мені надто нудними і я про них забувала. Проте є люди, які, піддавшись слабкості колекціонування, залишаються вірними своєму хобі усе життя. До таких відноситься й уродженець Вірменії Ваган Карапетян.

Уже в коридорі його квартири на стіні красується колекція всіх існуючих радянських орденів та медалей. Їх у Вагана Карапетяна більше сотні. Також пан Ваган є власником доброго десятка кілограмів монет. Найдревніша у його колекції монета – дукат, який відноситься до 1612 року. Представлені золоті та срібні грошові знаки, монети, присвячені 50-річчю американського президента Джона Кеннеді та 200-річчю США. Але, стверджує пан Ваган, є люди, які користуються слабкістю колекціонерів і спекулюють на цьому. Так, варто лише зробити навіть дрібну відмінність у монеті від інших, ціна її різко піднімається вгору. Для прикладу, до 60-річчя Радянського Союзу була випущена монета номіналом в один рубель. Але буква «л» у ній була іншого шрифту, ніж решта букв. Зрозуміло, що така монета стала справжньою знахідкою для колекціонерів.
Проте не ордени і не монети є основним предметом гордості Вагана Карапетяна. Більш серйозно він відноситься до своєї колекції марок. Ваган збирає марки, які присвяченні життю його батьківщини – у дорадянський, радянський і пострадянський період. У нього – одне з найбільш повних зібрань марок з цієї тематики, до нього входить близько п’яти тисяч експонатів. Щоб марка поповнила колекцію Вагана Карапетяна, вона хоч малою мірою має стосуватися Вірменії. Елемент вірменського прапора, одне вірменське слово, карта з крапкою на ній, що позначає Єреван, – навіть такі дрібниці не оминають пильного ока колекціонера.
– А ось ця марка присвячена спільному радянсько-французькому космічному польоту, який відбувся у 1982 році, – говорить пан Ваган.
– До чого ж тут Вірменія? – дивуюся.
Пояснення не забарилося:
– На борту корабля був телескоп, винахідник якого – вірменський вчений Григор Гурзадян.
І хоча збирати марки, у принципі, як і все інше, задоволення не з дешевих, проте колекція пана Карапетяна поповнюється постійно. Зараз він знову у пошуках. Мріє знайти марку, яка була випущена на честь ХІХ з’їзду Компартії України. Вона цікава для Вагана тим, що на ній зображений пам’ятник Леніну, автор скульптури – грек вірменського походження Сергій Мєркулов.
Ще одна колекція Вагана Карапетяна – реальний претендент до рядів Книги рекордів Гіннеса. Її експонатами є… стікерси – звичайнісінькі наклейки з фруктів та овочів, речі, на які навіть не дивлячись, ми викидаємо як непотріб. Така категорія взагалі не представлена у Книзі рекордів. Є лише подібна – цінники від одягу, але і їхня кількість (понад 1700) все одно не перевершує кількості стікерсів, які зібрав Ваган Карапетян. У його колекції більше двох тисяч наклейок. На них, стверджує пан Ваган, можна побачити безліч цікавого. І справді, адже ніколи б не подумала, що на наклейці на кавуні може бути зображена знаменита Мона Ліза да Вінчі. Так само загадкою залишається, що спільного між фруктами та довгошиєю Ніфертіті. Також на стікерсах можна побачити й інших жінок, діснеївських героїв, міліціонерів, королів, тварин, гральні карти і ще безліч всякої всячини.
Але, безумовно, найоригінальнішою, найнесподіванішою і найцікавішою колекцією Вагана Карапетяна є колекція слайдів, на яких зафіксовані надгробники відомих людей. Це захоплення пройшло випробування роками і дало чималі результати. Воно розпочалося ще в юнацькі роки.
– Якось довелося побувати в одному селі, – згадує чоловік. – З’явився вільний час, а зайнятися немає чим, вирішив прогулятися вулицями, щось побачити. Але найвизначнішим місцем села виявилося старе закинуте кладовище. Зайшов туди, і тут серед похилених хрестів, тишини і хащів помітив височенний п’ятиметровий бронзовий постамент. Як потім вдалося дізнатися, на цьому місці був похоронений відомий злодій. Видовище мене сильно вразило, тому вирішив зафіксувати його на плівці.
Злодій став першим у колекції Вагана Карапетяна. Сьогодні ж з ним у сусідстві «проживають» відомі актори, письменники, співаки, політики, полководці і навіть королі та царі. Серед них – Едіт Піаф, Олександр Довженко, Юрій Нікулін, Сергій Бондарчук, Клавдія Шульженко, Володимир Висоцький, Сергій Параджанов, Оноре де Бальзак, Вільям Шекспір, Джордж Байрон, Ньютон, Андрій Тарковський, Вінстон Черчілль, Франклін Рузвельт, Карл Маркс, Микита Хрущов, Сидір Ковпак, Наполеон та його маршали, Єлизавета І і всі французькі королі. Та це далеко не весь перелік надгробників, зібраних у колекції пана Карапетяна, адже їх у нього близько півтори тисячі. Ця колекція знову ж таки є претендентом у ряди Книги рекордів Гіннеса.
– Зараз у Книзі є лише категорія «красиві надгробники». Мене ж не цікавить, красивий цей надгробник чи ні, головне – під ним покоїться прах відомої у світі людини, – говорить пан Карапетян. – Унікальна моя колекція і тим, що в ній представлені також тимчасові надгробники, тобто ті, які встановлюються відразу після смерті людини, а потім їх замінюють на більш величні.
Отож, потенційний двічі герой Книги рекордів Гіннеса основну частину справи зробив – унікальні колекції зібрані. Залишилося зовсім мало: подати заявку, зібрати необхідні документи і стати рекордсменом. Проте, як каже пан Ваган, до цього «руки не доходять». Тому що не переслідує такої цілі. Головне не накопичити чи прославитися, а дати змогу іншим побачити те, що бачив ти.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору