Рівне:

Створення та просування сайтів

Позаду тринадцятий сезон: сезон травм та розчарувань

Спорт 15-чер, 2006, 15:379 prov 870
Завершився чемпіонат України з баскетболу серед команд суперліги сезону 2005-2006 років. Він виявився найскладнішим для нашої команди за всю історію її існування. Впродовж всього чемпіонату наших гравців переслідували травми, в деяких іграх баскетбольна фортуна поверталася спиною до команди.
Чемпіонат завершився, гравці відпочивають, а тренерський штаб “Пульсара” підсумовує пройдене та накреслює плани на майбутнє. Саме про минулий чемпіонат розпочалася розмова з головним тренером БК-93 “Пульсар” Сергієм Шемосюком.
— Зараз ми проаналізували виступи команди у нинішньому сезоні. Однозначно можу сказати — сезон був найважчим серед усіх, які пережив “Пульсар”. Ми добре й успішно підготувалися до чемпіонату: взяли участь у численних турнірах та товариських матчах. Але вже з дебютного матчу все пішло шкереберть. Ми одним очком поступилися “Будівельнику”, в цьому ж матчі Андрій Артимович зламав ногу. Майже впродовж всього чемпіонату ми не могли зіграти оптимальним складом. Все це відобразилося на результаті матчів. Лише на завершальній стадії команда показала той баскетбол, який вміє і має грати. Той баскетбол, який приносить результат і подобається вболівальникам і керівництву клубу. Тринадцятий сезон у суперлізі став для нас сезоном травм та розчарувань.
Ми не чекали такого наступу віку. Несподівано ми стали віковою командою. Зараз іде процес омолодження команди, що не може пройти безболісно. Але, думаю, переживемо і все буде нормально. Слава Богу, найважчий для нас тринадцятий сезон завершився. Молю Господа, аби він ніколи не повторився.
— Як можете оцінити виступ команди?
— В цілому, команда показала хороший баскетбол. Були матчі, коли фортуна до нас була невблаганною і ми поступалися в одне, три чи чотири очки. Хочеться відзначити хороший внесок у колектив Вадима Реки та Олександра Рихлюка. В багатьох іграх на високому рівні зіграв Анатолій Дубнюк. Але я чекаю від нього більшого — в нього є потенціал. Порадували мене Ілля Шемосюк та Андрій Артимович. У деяких матчах вони діяли просто класно, але їм не вистачає стабільності та досвіду. В кількох зустрічах чудово зіграв Денис Баяндін.
— Ви говорили про омолодження команди. Можете сказати, на кого будете робити ставку?
— Щоб займатися селекційною роботою, необхідне достатнє фінансування. Наша стратегія — запрошувати до своїх лав подаючих надії молодих гравців. Ми так працювали і будемо над цим працювати надалі. Вже зараз є молоді гравці, яких мені хочеться бачити у команді. Немає можливості і не хочеться зараз називати прізвища. Можу сказати одне: ведуться переговори з групою молодих виконавців. Це будуть не лише вихованці рівненського баскетболу. Думаю, вони потраплять на перший передсезонний збір “Пульсара”. В нинішньому році ми змінимо підхід до передсезонної підготовки: перш ніж запрошувати на збір, переглянемо претендентів, а потім розпочнемо роботу.
Хотілося б посилити позиції першого, другого та третього номерів. Більш-менш нормально з четвертим та п’ятим номерами.
— Ви сказали про найближче поповнення. А хто залишить команду?
— Однозначно можу сказати, що завершили виступи в нашій команді Андрій Костко та Сергій Кіба. Подальші виступи у “Пульсарі” деяких баскетболістів стоять під знаком питання. Час біжить, вік бере своє, а вимоги до гравців зростають. Хочеться, щоб вимоги відповідали можливостям гравця.
— В якому форматі проводитиметься наступний чемпіонат?
— Швидше всього, у наступному сезоні у суперлізі візьме участь 12 команд. Вимога номер один — спортивна споруда. На жаль, на сьогодні Рівне не має спортивної бази, яка б відповідала всім вимогам суперліги. Це для нас найболючіше місце, плюс фінансування, плюс комплектування. В цих трьох напрямках ми будемо працювати до стартового свистка 16 чемпіонату України. Надіюсь, що з приходом нової влади зміниться відношення до “Пульсару”. БК-93 — лідер серед ігрових видів спорту на Рівненщині. У нас команда-майстрів і влада повинна подумати про майбутнє!
Зараз є 13 команд, оскільки СК “Маріуполь” наступного сезону не стартуватиме. У число тих команд, які претендують на місце у дванадцятці — ми є. За спортивним принципом — ми дванадцяті.
У самому проведенні чемпіонату я пропонував змінити систему проведення змагань: команди проводять недостатню кількість матчів, немає ігрової практики. Якщо залишиться 12 команд, ми проводитимемо 22 гри. А це — надто мало, щоб проявити себе. Але слухають провідну трійку (БК “Київ”, Азовмаш” та “Хімік”), яка і “замовляє музику”.
— Чи відбудеться обмеження легіонерів у суперлізі?
— Обмежень на кількість легіонерів поки не буде. Я – за присутність легіонерів. Але не в такій кількості. Хай буде необмежена кількість таких гравців, але вартість ліцензії повинна пропорційно підвищуватися з кожним черговим легіонером. Запрацює це правило, буде якісніший відбір.
Так, рівень суперліги з приходом легіонерів виріс. Зараз важче проявити себе для талановитих 18-19-річних молодих українських баскетболістів. Тут ми працюємо непогано. Маємо великі надії в майбутньому на Артема Шелуху, Миколу Кавалеридзе, Олександра Захожого. Великий потенціал у Юрія Горенкова. Все залежить від їхньої працьовитості та наполегливості.
— Ви згадали Олександра Захожого. Як він себе почуває після травми?
— Саша півтора року не грав. Йому дуже важко. Але в Сашка фантастичне бажання грати у баскетбол. Він любить цю гру до нестями. Ці якості допоможуть йому повернути фізичну форму і допоможуть проявити себе. Думаю, якщо все буде добре, він зможе підсилити “Пульсар” і стати класним баскетболістом.
СТАТИСТИКА КОМАНДИ:
“Пульсар” у п’ятнадцятому чемпіонаті України зіграв 36 матчів (8 перемог, 28 поразок), посівши 13 місце. При розгляді статистичних підсумків Суперліги, наша команда на одинадцятому місці за результативністю (70.5 очок за гру), чотирнадцятому — за 2-очкові кидки (45%), тринадцятому — за 3-очкові кидки (29.8%), одинадцятому — за штрафними (68.5%), дванадцятому — за передачами (11.3), четвертому — за перехопленнями (8.0), п’ятому — за блок-шоти (2.8), восьмому — за підборами (31.0). Наш форвард Анатолій Дубнюк посів друге місце за блок-шотами (1.1) і друге — за підборами (7.8).
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору