Рівне:

Створення та просування сайтів

Не лише горло зірку годує

Таке життя 30-кві, 2009, 10:039 prov 2 013
Щоразу десятого числа сусідка Олена чекає з нетерпінням. Цього дня приносять пенсію, а ще з поштової скриньки за тиждень вигрібає купу „боргових зобов’язань”. Отримавши законні 630 гривень (у стільки рідна держава оцінила її 45-річну педагогічну працю), вже знає, як ними розпоряджатися: скільки заплатити за комунальні послуги, скільки залишити на прожиття. Як правило, несе на базар щось із вишивок, аби мати додаткову копійчину.
Не прийнято лічити гроші в чужому гаманці, та до цього бабусю спонукають владоможці та зірки естради. Перші — надзвичайною скромністю, другі — випендрежем, прагненням здивувати власною розкішшю.
Ото сидить перед „голубим екраном”, слухає щебетання телевізійних дів про життя-буття в суспільстві рівних можливостей (його в Україні ще Леонід Кравчук оголосив). Як не порадіти за нашого Президента, який за рік придбав лише мотоцикл та має в гаражі тільки „горбатого” (так в народі називають „Запорожця”), а прем’єр-міністр ніяк не спроможеться купити власну хатину.
А скільки скромних серед можновладців! Он більше половини народних депутатів написали заяви на матеріальну допомогу. Навіть пану Арсенію Яценюку забракло доходу в мільйон гривень, і мусив у держави просити 41 тисячу, мабуть, діткам на молочко. Та й міністри не відстають. Мільйонер Людмила Денисова, що перебуває серед членів Кабміну, не могла обійтися без 36 тисяч гривень допомоги. Як і Юрій Луценко та Богдан Данилишин... Що з того, що обурюються простолюдини з такого розподілу суспільного багатства, вимагають допомагати тим, хто цього потребує. Як мовиться, своя сорочка ближча до тіла, власна рука – владика.
Слухає сердешна пані Олена єлейні дикторські речі, ладна зі своєї бідної пенсії кілька гривень „відщипнути”, аби підсобити столичним „бідакам”. Колишня вчителька — людина стійка, терпить власне лихоліття, пам’ятаючи слова на персні премудрого царя Соломона „І це пройде”. Та все ж задумується: чому люди живуть неоднаково. Он ті ж зірки естради. Що з того, коли дехто престарілу Аллу Пугачову зве „Пугалом”. Примадонна за концерт в клубі бере 125 тисяч доларів, а за домашній виступ для донечки бізнесмена — всі 160 тисяч. Чималі суми гребуть, виступаючи на вечірках, Басков, Алсу, Лоліта, Маліков, Ротару. Колишній одесит, писклявий Вітас, за одну новорічну ніч „заробив” в індонезійського мільярдера 300 тисяч євро. А багатоверстатник Максим Галкін? Річний прибуток його складає три мільйони „зелененьких”. Правда, за 15 років кар’єри його пародії стали беззубими — переповідає жарти про Баскова, Кобзона, Мойсеєва, Литвинову, окремих політиків пародіює.
Як би там не було, а зірки тримають „фасон”. Той же Микола Басков застрахував свій голос на 4 мільйони доларів, переплюнувши американську поп-діву Дженіфер Лопес, котра оцінила власну попу в два мільйони.
Гординя розпирає і українських „зірок”. Ігор Ліхута — чоловік Таїсії Повалій на всю країну повідав, як вони відпочивали на острові Кріт. У готелі “Long Beach”, що входить у трійку найкращих готелів Європи і де зупиняються відомі політики, подружжю виділили окреме бунгало на березі Егейського моря з приватним пляжем. Десять днів перебування там обійшлося їм в 20 тисяч євро. Але грошей не шкода, бо море – чисте, погода – гарна, ніде ні душі.
Українська Роксолана (Ольга Сумська) із натхненням розповідає, як допомагають їй ванни з „медовими обкладками”, аби не набрала живої ваги. Ця пані дивується, коли чує про кризу. „Яка криза, вона лише в головах. Я вас прошу! Просто хтось грає на доларі, все вляжеться найближчим часом”.
Задумується пенсіонерка: невже сучасні зірки справді такі дорогі, можуть мати таку ціну, аби випендрюватися? Навіть термін спеціальний під свої забаганки підігнали — „побутовий райдер”. Алла Пугачова, Крістіна Орбакайте, Софія Ротару вимагають, аби їх тіла перевозили авто спеціального класу не старіші 2002 року. Філіп Кіркоров возить із собою особистого кухаря, сам складає список продуктів для страв... Та годі про примхи „слуг Мельпомени”, є речі більш серйозні.
Виявляється, не голос єдиний годує зірок естради, кіно та телебачення — серед них чимало вдатних бізнесменів. Так, у Вахтанга Кікабідзе є грузинські ресторани, Андрій Макаревич — власник кількох продуктових магазинів „Смак”, а також стоматологічних кабінетів; Лев Лещенко вклав гроші в меблеву фабрику, що співпрацює з відомою компанією „ІКЕА”; Валерій Меладзе – власник фірми, що зводить торговельно-ігрові комплекси; Алла Пугачова відкрила взуттєвий магазин, а про бізнес Йосипа Кобзона (в Росії та Ізраїлі) ходять легенди.
А що ж земляки? Співаючому ректору Михайлові Поплавському належить низка ресторанів на трасі Київ-Одеса „Батьківська хата” та „Сало”. Незважаючи на економічну нестабільність, у країні, бізнес “юного орла” розцвітає: у його ресторан в столиці важко потрапити. Тут подають 150 видів вареників, різноманітні каші, борщі – все зготовано на джерельній воді, доставленій з рідної Поплавському благодатної Кіровоградщини.
Скажемо і про „бабусю Софію”. Наприкінці минулого року Софія Ротару відкрила в Ялті ресторан „Вілла Софія” та готель на набережній за 20 метрів від моря. Ще в 1991-му році співачка за 200 тисяч доларів взяла в оренду на 20 літ шмат землі, а тепер його викупила. У будинку, де хочуть зробити готель-ресторан, колись були купальні, побудовав його архітектор Микола Краснов у 1897 році. У ресторані середземноморська кухня доповнена фірмовими стравами Софії Ротару, зокрема холодцем, мамалигою, сирниками. А ще практична співачка „розжилася” на 14 соток в Масандрі, де вирощуватимуть овочі. Правда, бізнес їй дається нелегко. Ротару „підкузьмила” партнер Ольга Коняхіна, розтринькавши велику суму, взяту на відновлення купалень. Стрес дався взнаки 61-річній артистці, яка схудла на 18 кілограмів.
Є ще одне джерело збагачення мистецької богеми — йдеться про рекламу. Перелік задіяних в ній відомих особистостей зайняв би чимало місця. Не відомо широкому загалу, скільки платять за пропаганду зубної пасти, шампуней, крему, прокладок, прального порошку, але таки чимало. Адже бігає по пляжу в шортах оперний співак Володимир Гришко, репетуючи: „Я знаю все!” (йдеться про ціну позашляховика).
Давно відомо: добре тому ведеться, в кого півень несеться. Та як тому бути, в кого і кури яєць не несуть? Мистецтво теж потерпає від кризи. Чимало виступів, навіть зірок , останнім часом відмінено, але робота в „розкручених” митців поки що є, вони і далі сподіваються на позахмарні гонорари.
І все ж. На березневий концерт Ірини Білик в Рівному продали аж... 20 квитків (зал кінопалацу „Україна” розрахований на 1200 місць). І справа не лише в їх високій ціні. Зірка артистки помалу згасає після того, як вона почала співати російською. До речі, торік виступ Білик в нашому місті було скасовано. Що перестали земляки поважати заслужену артистку України, засвідчує такий факт: в рамках її концертного турне „На біс” не відбулися виступи в Тернополі і Львові.
На думку відомого співака, директора Національного палацу культури „Україна” Миколи Мозгового, сумнівний світ нашого шоу-бізнесу давно став продажним. Дійшло до того, що секс-групи створюють із 13-річних дівчаток, фотосесія яких — у відвертому вбранні і недвозначних позах. Автор цього проекту заявляє, що „дівчаткам на сцені дозволяється робити все”. Чи не тут закладені передумови появи „Країни мрій” (великий Олег Скрипка у вишиванці), на яку глядач просто не йде, прагнення Світлани Лободи перемогти на „Євробаченні-2009” (смисл її твору один: „Я хочу, де ти, мій Валентин”), виступи „Поющіх трусів” Кузьми (Скрябіна), які відверто імітують на сцені статевий акт в присутності глядачів-дітей, цілої вервечки народних і заслужених артистів, які не знають нот і скиглять одну й ту ж річ під фонограму, активність косноязикої Вєрки Сєрдючки (номери маскультури якої видають за українську культуру). Власне, сподіватися іншого не доводиться, коли на першому плані в безголосих митців — гроші та споживацто. І не так важливо, як гроші дістаються: за виступи на сцені, від ведення прибуткового бізнесу чи від участі в рекламі. Та й час зараз класний: співай, що хочеш, про кого хочеш, і нічого за це не буде. Але до добра така „вседозволеність” не веде.
Василь ЯНОШІ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору