Рівне:

Створення та просування сайтів

Правоохоронці викрили 211 економічних злочинів

Головна 06-травня, 2009, 16:189 prov 1 200
У Рівненській області на чатах економічних інтересів держави та регіону стоїть молодий міліцейський колектив. За словами начальника управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС, полковника міліції Анатолія Поплавського, більшість його підлеглих працює в органах внутрішніх справ менше трьох років.
– Ми зацікавлені у тому, щоб потерпілим були відшкодовані збитки, завдані протиправними діями зловмисників, і щоб винні були покарані, – зауважив Анатолій Поплавський. – Протягом 2009 року служба викрила 211 економічних злочинів, з яких значна частина — важкі. До відповідальності нині притягується понад 100 осіб. На сьогодні за матеріалами працівників ДСБЕЗ викрито 33 злочини із ознаками корупційних діянь (за якими порушено 15 кримінальних справ), скоєні посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави. Велику увагу приділяємо насамперед викриттю так званих пріоритетних злочинів.
Нагадаємо, зі слів Міністра внутрішніх справ Юрія Луценка під час виступу на засіданні Ради Національної Безпеки та Оборони України, в умовах економічної скрути в державі МВС активізує зусилля для припинення розкрадання бюджетних коштів, припинення свавілля корумпованих чиновників, викриття хабарництва, насамперед, в центральних та регіональних органах влади і управління, а також з боку посадовців, які мають дозвільні і регулятивні повноваження. Загалом в Україні склалася тенденція до збільшення тяжкості скоєних злочинів у сфері службової діяльності, у поточному році таких викрито 5,7 тисячі зі збитками на понад 1,4 мільярда гривень. За перший квартал вже виявлено 44 мільйони гривень незаконних вимагань 1078 посадовими особами. 2,7 тисячі викритих злочинів пов’язані з бюджетними коштами. Міністра особливо турбує, що завдані задокументованими у поточному році злочинами збитки у бюджетній сфері порівняно з минулорічним періодом збільшились більше, ніж удвічі (з 414 до 874 мільйонів гривень). Тобто, за його словами, цинізм і нахабство посадовців зростають пропорційно погіршенню економіки.
Зауважимо, що з початку року працівники ДСБЕЗ області викрили 13 фактів хабарництва (за якими порушено шість кримінальних справ), скоєних посадовими особами державної податкової служби, кредитно-фінансової установи, державної виконавчої служби, головою сільської ради. П’ять осіб затримали в порядку статті 115 КПК України та в подальшому взяли під варту. Відносно однієї особи обрано запобіжний захід – заставу (1,6 мільйона гривень). Загальна сума хабарів складає понад 390 тисяч гривень. Дві кримінальні справи (за дев’ятьма злочинами) направлено до суду. Між іншим, за аналогічний період 2008 року викрито п’ять фактів хабарництва на суму 12,3 тисячі гривень.
За перший квартал 2009 року на Рівненщині у бюджетній сфері викрито 36 економічних злочинів, у тому числі 12 тяжких. Зокрема задокументовано п’ять злочинів, пов’язаних із порушеннями чинного законодавства при використанні коштів державних цільових програм, та чотири – у сфері державних закупівель. „Бюджетними” злочинами завдано збитків на 16 мільйонів 335 тисяч гривень. Закінчено провадження кримінальних справ за 11 з них.
– Керівництво Міністерства та Департаменту БЕЗ чітко поставили перед нами завдання – виявляти порушення у сфері економіки, документувати їх, супроводжувати кримінальні справи до суду і, звичайно, стежити, аби злочинець отримав справедливе покарання, – підкреслив Анатолій Поплавський. – Одним із пріоритетів служби є також питання земельних відносин. Воно актуальне для Рівненщини, адже регіон є аграрним. Ми перевіряємо законність виділення земельних ділянок, розпаювань, працюємо над виявленням зловживань посадовців у цій сфері. За нашими матеріалами прокуратура винесла ряд протестів, за якими земельні ділянки повернули їх справжнім власникам. Не обходиться у цій сфері й без хабарників. Наприклад, у Дубенському районі ми задокументували факт вимагання і отримання хабара в розмірі 240 тисяч гривень за виділення земельної ділянки площею усього 30 соток…
Управління та сектори боротьби з економічною злочинністю борються також зі зловживаннями в агропромисловому комплексі, у сфері банківської діяльності.
– У наш час є чимало порушень у питаннях кредитування, – наголосив очільник УДСБЕЗ УМВС. – Зараз у судовому порядку розглядається справа щодо посадових осіб однієї з філій банку на Радивилівщині, які зорганізувалися в групу і підробляли документи на вигаданих та реальних осіб, таким чином отримуючи кредити. Загалом вони набрали останніх близько 500 тисяч гривень. Працюємо над аналогічною справою і в Березнівському районі.
Поза увагою співробітників Державної служби боротьби з економічною злочинністю в області не залишилися й інші пріоритети – викриття злочинів у паливно-енергетичному комплексі, лісовому господарстві, сфері інтелектуальної власності, гральному бізнесі тощо. Зокрема, щодо останнього: у минулому році на Рівненщині правоохоронці вилучили понад 100 гральних автоматів, які за рішенням суду були конфісковані, а власники понесли адміністративну та кримінальну відповідальність.
Підсумовуючи, Анатолій Поплавський ще раз наголосив, що всі основні завдання, поставлені Міністром та керівництвом Департаменту БЕЗ, зводяться до того, щоб захистити бюджет та кожного суб’єкта господарювання від злочинних посягань, сприяти розвитку підприємництва та документувати злочинні прояви серед посадових осіб з притягненням їх до відповідальності.
– Виявленням економічних злочинів займаються також УБОЗ, Служба безпеки України, податкова міліція, – констатував він. – Та роботи вистачає усім. Конкуренції у нас немає, натомість є співпраця.
ВЗГ УМВС в Рівненській області.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору