Рівне:

Створення та просування сайтів

НБУ готовий припинити спекуляції з курсом валют

Україна і світ 14-травня, 2009, 15:459 prov 1 202
НБУ готовий припинити неприродні рухи курсу гривні і обіцяє забезпечити доступ населення та бізнесу до валютних ресурсів, — повідомив заступник голови Нацбанку Володимир Кротюк.
“Нацбанк, як і раніше, залишається активним учасником валютного ринку та буде діяти, використовуючи свої інструменти, щоб не допускати перекоси в курсоутворенні, які б призводили до неприродного зміцнення або послаблення національної валюти. Населення та бізнес, як і раніше, будуть забезпечені іноземною валютою на валютному ринку України, у тому числі через інтервенції та валютні аукціони НБУ”, — сказав він агентству “Інтерфакс-Україна”.
При цьому він підкреслив, що події на внутрішньому валютному ринку країни, які спостерігаються останнім часом, дозволяють констатувати, що валютно-курсова політика НБУ кінця минулого і початку цього року дала свої позитивні результати: знизився попит на інвалюту, виникла й посилилася тенденція до зміцнення гривні, сповільнилися темпи зростання інфляції.
“Стабілізації валютного курсу сприяли макроекономічні умови. Зокрема, у цьому році поточний рахунок платіжного балансу за своєю структурою значно покращився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Це дозволило збалансувати попит і пропозицію інвалюти на міжбанківському валютному ринку. Щоденна потреба бізнесу в іноземній валюті на оплату імпорту фактично забезпечувалася надходженнями від експорту”, — зазначив Кротюк.
Заступник глави НБУ підкреслив, що Нацбанк поступово зменшуватиме свою участь на валютному ринку, надаючи велику свободу учасникам ринку для формування курсу.
“Якщо в першому кварталі цього року частка операцій НБУ на валютному ринку становила понад 10%, то в даний момент вона становить менше 8%”, — пояснив він.
Щодо валютних аукціонів НБУ в підтримку фізичних осіб-позичальників Кротюк зазначив, що забезпечення населення валютою за пільговим курсом нейтралізувало ажіотажні прояви і знизило тиск на готівковий курс.
За його даними, якщо в лютому цього року відтік коштів фізичних та юридичних осіб з банків склав 21,9 млрд. грн., то у квітні він зменшився майже у 10 разів — до 2,5 млрд. грн. При цьому завдяки крокам зробленим НБУ чистий попит на готівкову іноземну валюту скоротився у квітні до $ 166 млн. з $ 1,4 млрд. у лютому. “На початку травня цього року ситуація дещо змінилася, і населення України продало валюти на $ 30 млн. більше, ніж купило”, — додав Кротюк.
Заступник глави НБУ підкреслив, що такі позитивні фактори дозволили Нацбанку почати послідовну політику впровадження гнучкого валютного курсу на основі поступового зняття адміністративних обмежень і реалізації принципів відкритої ринкової економіки.
Нагадаємо, раніше НБУ обмежив можливе відхилення офіційного курсу гривні до долара від міжбанківського на рівні 2%.
Відповідне рішення закріплене постановою Нацбанку № 264 від 30 квітня, яку прийняли в рамках меморандуму про фінансову політику, затвердженого в контексті угоди stand by між Україною і Міжнародним валютним фондом.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору