Рівне:

Створення та просування сайтів

Балога йде від Ющенка через вибори

Україна і світ 22-травня, 2009, 09:319 prov 1 199
Балога йде від  Ющенка через вибори

Глава Секретаріату Президента Віктор Балога написав заяву про відставку. Українські ЗМІ спробували з’ясувати причини цього кроку.
“Головна причина відставки Віктора Балоги - підготовка до виборів Президента. Віктор Ющенко вирішив, що цього разу Балога не може одночасно очолювати Секретаріат і займатися виборами. А Віктор Іванович за своєю натурою не може бути головою Секретаріату Президента і не контролювати виборчий штаб”, - заявив виданню “Коммерсантъ-Украина” високопоставлений співробітник Секретаріату.
Водночас газета пише, що існує й інша версія відходу Балоги - нібито між ним і Ющенком виникли розбіжності стосовно стратегії президентської виборчої кампанії. “Балога - прихильник жорсткого сценарію - позачергових виборів парламенту і Президента, а також внесення змін до Конституції. Ющенко ж дотримується консервативної моделі, що передбачає проведення планових президентських виборів”, - сказало джерело газети в оточенні Балоги.
Співробітники Секретаріату також припустили, що вже сьогодні Ющенко підпише заяву: “На понеділок у Президента заплановано кілька заходів за участю преси, на яких цілком може бути оголошено про відставку глави Секретаріату”.
Політологи звертають увагу на те, що інформація про розбіжності у поглядах Віктора Балоги та Віктора Ющенка з’являється не вперше. На думку голови правління Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимира Фесенка, якщо Ющенко задовольнить заяву Балоги, це означатиме, що питання проведення позачергових парламентських виборів знімається з порядку денного, — зазначає “Ъ-Украина”.
У коментарі газеті “Дело” Фесенко зазначив, що призначення Віри Ульянченко на посаду голови ради НСНУ стало першим проявом повернення в оточення Президента старої гвардії, одним з представників яких є Віра Ульянченко. Про це почали говорити ще кілька тижнів тому, і це стало однією з причин відставки Балоги, — наголосив політолог.
Однак близький до Балоги директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов заявив “Ъ-Украина”, що розриву відносин між Президентом і головою Секретаріату чекати не варто. “Якщо Віктор Балога і піде з поста голови Секретаріату, то все одно залишиться в команді Віктора Ющенка і, можливо, очолить один із передвиборчих штабів”, - заявив він.
Водночас, за словами іншого співрозмовника “Ъ-Украина”, приводом для серйозного з’ясування стосунків між Балогою і Ющенком стала історія з порушенням кримінальної справи стосовно заступника голови СБУ Тиберія Дурдинця.
“Конфлікт був гучним, Президент викликав до себе прокурорських працівників і доручив розслідувати справу Дурдинця”, - розповіло “Ъ-Украина” обізнане джерело.
За його словами, повістки на допит за цією справою наприкінці минулого тижня вже отримали заступник глави Секретаріату Ігор Пукшин, а також сам Балога. “Наступного тижня в рамках справи Дурдинця будуть проводитися слідчі дії в Секретаріаті Президента”, - заявив співрозмовник “Коммерсанта”.
За інформацією “Сегодня”, до написання заяви про відставку Балогу підштовхнуло бажання змусити Ющенка визначитися з вибором лідера майбутньої політичної сили, у складі якої Президент спробував би пройти у Верховну Раду депутатом після завершення свого президентства.
А у Балоги, як пише видання, склалися погані відносини з Ульянченко. Таким чином, планам щодо об’єднання НСНУ і Єдиного Центру вже не судилося збутися.
Нагадаємо, в суботу, 16 травня, глава Секретаріату Президента Віктор Балога подав заяву про відставку.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору