Рівне:

Створення та просування сайтів

А ХТО ЦАП-ВІДБУВАЙЛО? Нотатки із засідання комісій районної ради

Особливий погляд 13-лип, 2006, 10:299 prov 1 034
Минулого понеділка відбулося спільне засідання постійної комісії з питань бюджету і податків та комісії із соціальних питань районної ради, на якому розглядали звернення вчителів Млинівської ЗШ №1 та районної гімназії щодо виконання статті 57 Закону України «Про освіту». Власне, це питання здетонувало на другій сесії районної ради і порушила його Надія Руденко. Згодом у кабінеті голови районної ради зібралися освітяни райцентру, зокрема керівники навчальних закладів, представники профспілкових організацій, начальник фінансового управління райдержадміністрації Володимир Чугай, начальник відділення Держказначейства у Млинівському районі Лідія Яцкевич та інші, де йшла мова про фінансові лабіринти і глухий кут, до якого вони привели. Коротко нагадаю суть справи. Торік 22 грудня із Держбюджету надійшло 57,4 тис. грн. субвенції на погашення заборгованості освітянам за компослуги. На рахунок відділу освіти ці кошти були зараховані 27 грудня, а через два дні їх знову повернули на рахунок фінвідділу у зв’язку із завершенням бюджетного року. За два дні освітяни не змогли зібрати відповідні довідки, а відтак кошти не використали.
Тоді у кабінеті голови районної ради Володимира Кислюка учасники наради вислухали один одного, висловили свої міркування. Звісно, педагогів цікавило, коли ж їм повернуть заборгованість. Хоча й були спроби з’ясувати, хто ж винен у тому, що сталося. Отож на спільному засіданні двох постійних депутатських комісій районної ради ця гостра розмова мала продовження. Голова постійної комісії з питань бюджету і податків Світлана Ситник переповіла грудневу 2005 року історію надходження субвенцій на погашення заборгованості освітянам за комунальні послуги і «технологію» заведення цього фінансового клубочка у безвихідь. Власне, втрата районом 57,4 тис. грн., як кажуть, на рівному місці — це своєрідна надзвичайна пригода, після якої треба бити у всі дзвони.
Згодом цю ситуацію коментував головний фінансист району Володимир Чугай. Суть його виступу зводилася до того, що освітяни не зуміли освоїти готові кошти, бо не зібрали відповідних довідок, хоча знали про це раніше, як кошти надійшли у район. Йому заперечила депутат райради Надія Руденко: мовляв, добитися «паперів» у відповідних установах та організаціях не можна було, та й вкластися у терміни було проблематично.
До обговорення запросили заступника начальника відділу освіти райдержадміністрації Миколу Кішмана, котрий у «гарячому» грудні 2005 року теж займав цю посаду, але на час перебування виконуючої обов’язки начальника відділу освіти на лікарняному тимчасово виконував її повноваження. Отож пан Микола зазначив, що у фінансові питання не втручався, але вважає, що вини відділу освіти у субвенційному «ляпі» немає. Тим паче, що тоді освітян запевнили: не хвилюйтесь, гроші залишаться в районному бюджеті і згодом їх можна буде одержати. Однак Володимир Чугай заперечив сказане паном Кішманом.
Власне, не хотілося б оприлюднювати перипетії ділової розмови, бо складалося враження, що винним себе ніхто не визнає, хоча хтось же дав маху, що у районі «проґавили» 57,4 тис. грн. цільової субвенції. До речі, йшлося також і про те, що були не зовсім правові, але реальні шляхи, які давали змогу використати кошти. Кажуть, у багатьох районах Рівненщини ними скористалися, а ось у Млинівському та ще Радивилівському районах не погодилися на такий шлях. З цього приводу головний бухгалтер районного відділу освіти Наталія Бондарук зазначила, що пропонувалося оті 57,4 тис. грн. зняти з рахунку і покласти в касу, а згодом зібрати відповідні цидулки і провести розрахунки з освітянами. Але такі дії не вписуються у правові рамки.
Були звинувачення і на адресу райдержадміністрації. Мовляв, фінансове управління і відділ освіти — її підрозділи і треба було належним чином розпорядитися, зокрема мобілізувати установи та організації, причетні до комунальних послуг, для видачі відповідних довідок. А Микола Шумивода нагадав пріснопам’ятні колишні часи, у які за такий «провал» дехто міг би поплатитися не тільки партквитком, а й займаною посадою. Втім, він не вимагав жертв, а дивувався: невже не знайшлося у районі людини, котра дала б розумну пораду, як діяти у період фінансового цейтноту?
Зрештою, гостру дискусію дещо згладив голова районної ради Володимир Кислюк. Разом зі своїм заступником Віктором Венгровським вони побували в обласному фінансовому управлінні і там їх поінформували, що оті 57,4 тис. грн. будуть зараховані до загальної суми заборгованості і до 2009 року будуть виплачені освітянам. Зрештою, можливий і прискорений варіант виплати цієї суми у разі, якщо знайдеться район, де «проґавлять» ці кошти, як це зробили у нашому районі в грудні 2005 року…
Віталій ТАРАСЮК,
Млинів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору