Рівне:

Створення та просування сайтів

Україна виходить у лідери із виробництва сталі

Україна і світ 26-чер, 2009, 09:429 prov 2 719
Україна виходить у лідери із виробництва сталі


За даними Всесвітньої асоціації сталі (ВАС), в Україні протягом минулого місяця було вироблено 2,4 мільйона тонн сталі. Це дозволило українським сталеварам обігнати своїх німецьких колег (ті у травні виробили 2,2 мільйона тонн сталі) і зайняти 7 місце за обсягами виробництва у світі, — повідомляє газета “Дело”. У цілому, як зазначають експерти, Україні вдалося поліпшити свої справи завдяки тому, що вітчизняні виробники насамперед орієнтовані на експорт на Близький Схід і в Азію.
Найбільші ж виробники США та країн Європи працюють на внутрішній ринок, на якому головними споживачами є автовиробники. Однак попит з боку автопрому цього року був найнижчим серед усіх споживачів металопродукції.
Як пише видання, у США і країнах Європи у травні було зафіксовано рекордне падіння обсягів виробництва сталі порівняно із минулим роком. Так, виробничі показники американських сталеварів у травні впали майже на 50%. А німецьких, які завжди були на другому місці у Європі за обсягами виробництва, — на 46,3%. Україна минулого місяця втратила 36,8% обсягів сталі порівняно із травнем минулого року.
Експерти зазначають, що європейські та американські метпідприємства орієнтовані на виробництво готової продукції з високою додатковою вартістю. Це дозволяє їм зберігати рентабельність і в умовах мінімальних обсягів виробництва. “Експорт же українських напівфабрикатів на ринки Близького Сходу та Азії дозволяє нашим виробникам підтримувати виробництво, однак їхня рентабельність залишається мінімальною” — вважає аналітик інвестиційної компанії “Astrum Investment Management” Юрій Рижков.
Сьогодні серед світових лідерів-сталеварів лише дві країни продовжують нарощувати обсяги виробництва. Найвищі темпи зростання показують індійські компанії. Обсяги виробництва сталі в Індії у травні зросли на 9,3% порівняно із аналогічним періодом минулого року. Цей показник дозволив індусам наздогнати Росію, яка сьогодні займає третє місце серед світових виробників сталі. При цьому травневі показники самої Росії впали на 31,2% порівняно із травнем 2008-го. Ще однією країною, яка показала у травні позитивний результат, став Китай. Виробництво сталі минулого місяця у Піднебесній зросло на 1% порівняно із аналогічним періодом 2008 року. За словами аналітика інвестиційної компанії Phoenix Capital Євгена Дубогриза, на сталеварів цих країн криза не вплинула завдяки державним програмам, які передбачають підтримку підприємств, що споживають металопродукцію, і розвиток інфраструктурних об’єктів.
У цілому, повідомляють представники ВАС, у травні порівняно із квітнем 2009 року виробництво сталі у світі зросло на 7,4% і склало 95,6 мільйона тонн. На думку експертів, зростання було спричинене стабілізацією споживання продукції і збільшенням попиту з боку металотрейдерів, — зазначає газета.
Так, наприкінці 2008 — початку 2009 року на складах металотрейдерів лишився надлишок продукції, на яку не було попиту. За останній час складські запаси спорожніли, і це дозволило стабілізувати виробництво. “Обсяги виробництва починають прирівнюватися до рівня споживання”, — підкреслив прес-секретар ММК ім.Ілліча Сергій Магера. Однак, за його словами, у серпні-вересні буде черговий спад на ринку металопродукції, що, відповідно, знизить і завантаженість метпідприємств.
У свою чергу, експерти сходяться на думці, що значного зростання обсягів виробництва очікувати не варто, але зазначають, що ринок нарешті стабілізувався, і сезонні коливання попиту не повинні стати причиною значного падіння, яке було зафіксоване наприкінці минулого року.
“Світовий ринок досяг дна, і зараз ми твердо їдемо по цьому дну” — заявив керівник департаменту з питань металургійного комплексу Держзовнішінформ Володимир Піковський.
Нагадаємо, травневе виробництво сталі у світі порівняно із аналогічним періодом минулого року скоротилося на 21%.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору