Рівне:

Створення та просування сайтів

За сім місяців 2009 року в Рівненській області виникло 566 пожеж

Останні новини 12-сер, 2009, 09:389 prov 1 043
За сім місяців 2009 року в Рівненській області виникло 566 пожеж, на яких загинула 31 осіба, з них 2 дитини, 16 громадян отримали травми. Зокрема в сільській місцевості з початку року сталося 364 пожежі внаслідок яких загинуло 22 дорослих людини та 2 дітей., на яких загинула 31 осіба, з них 2 дитини, 16 громадян отримали травми. Зокрема в сільській місцевості з початку року сталося 364 пожежі внаслідок яких загинуло 22 дорослих людини та 2 дітей.
Аналіз стану із пожежами свідчить, що впродовж багатьох років значна кількість пожеж в області припадає на сільську місцевість, де щороку виникає майже 65% від загальної кількості пожеж та гине близько 70 % громадян від загальної кількості загиблих на пожежах.
Зазвичай, кожен район обслуговує тільки одна пожежно - рятувальна частина МНС, котра знаходиться у райцентрі. Мешканці населених пунктів, віддалені від своїх районних „столиць” на десятки, а то й сотні кілометрів на випадок виникнення пожежі стають заручниками часу, який затрачають пожежні автоцистерни на прибуття до місця призначення. Трохи математики: середня швидкість руху пожежно - рятувального автомобіля сільськими дорогами становить 40 км/год; якщо ж пожежа розгорілася за 50 кілометрів, то вогнеборці затратять на прибуття більше години часу. А тепер уявімо, що залишиться від сільської дерев’яної хати, коли прибудуть рятувальники – одні обгорілі балки та купа жару.
Раніше вихід з цієї непростої ситуації бачили у створенні численних відділень пожежно-сторожової охорони, що діяли на базі сільгосппідприємств. Але під час розподілу і розпаювання майна ця ланка залишилася поза увагою керівників сільськогосподарських підприємств і місцевої влади. Щоб її відновити, вирішили на базі підрозділів пожежно-сторожової охорони цих підприємств, де були об’єктові пожежні частини, створити місцеві пожежні команди (МПК).
Для покращеня стану протипожежного захисту сільських населених пунктів та на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24.02.2003р. №202 “Про затвердження Положення про місцеву пожежну охорону” та з метою створення належних умов для гасіння пожеж і здійснення профілактичної роботи у сільській місцевості з ініціативи Головного управління МНС в області видане розпорядження голови обласної державної адміністрації від 13.12.2005р. №595 „Про створення місцевих пожежних команд у 2006-2009 роках”, яким передбачено протягом цих років створити в області 80 підрозділів місцевої пожежної охорони.
На сьогодні в області створено лише 32 підрозділи МПК, що становить 40% від запланованих. На функціювання даних підрозділів у 2009 році виділено понад 2 млн. гривень. В кращу сторону слід відмітити роботу в Костопільському районі, де створено та успішно несуть службу 10 місцевих пожежних команд, не відстають і в Сарненському районі, де функціонує 8 місцевих пожежних команд. Слід зазначити, що уже в цьому році створено 5 МПК. Зусилля, витрачені місцевими органами виконавчої влади та керівництвом районних відділів МНС на створення цих команд не минули марно, в селах районів постала сила, яка здатна оперативно протистояти вогню.
На жаль, Костопільський та Сарненський передовий досвід не втілюється в життя у Демидівському, Дубровицькому, Дубенському, Острозькому та Рівненському районах, де у визначені терміни, взагалі не створено жодної місцевої пожежної команди.
Особливе занепокоєння викликає протипожежний захист сільських населених пунктів Рівненського району, в якому щороку виникає найбільша кількість пожеж (не враховуючи обласного центру). В районі є лише один підрозділ державної пожежної охорони – ПДПЧ-10 смт. Клевань, якого вкрай недостатньо. Відсутність МПК в районі призводить до того, що пожежно-рятувальні підрозділи Рівненського міського управління ГУ МНС в області змушені час від часу виїздити на виклики саме в цей район. Враховуючи значну віддаленість деяких населених пунктів від м. Рівне та стан доріг, прибуття підрозділів МНС до місця події відбувається через декілька десятків хвилин після виклику. За цей час пожежі набувають великих розмірів та наносять значних збитків. Крім цього, як свідчить статистика, в м. Рівне в середньому майже щотижня виникають 3-4 пожежі і, в разі виїзду рятувальників в район, відволікаються сили і засоби захисту обласного центру. Допоки органи місцевого самоврядування із року в рік обговорюють цю проблему та вишукують необхідні кошти на утримання місцевих пожежних команд, селяни до прибуття вогнеборців – самі собі пожежники, — повідомили з ГУ МНС у Рівненській області.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору