Рівне:

Створення та просування сайтів

Микола Савчук: «НОВИЙ СЕЗОН РОЗПОЧНЕМО З НОМІНАЦІЙ»

Культура 28-вер, 2006, 15:099 prov 1 461
Наприкінці жовтня колектив Рівненського академічного українського музично-драматичного театру розпочне новий театральний сезон. Між ним і кінцем попереднього — невеличкий літній антракт. Та попри це, колектив рівненських майстрів театральної сцени на чолі із заслуженим артистом України Володимиром Петрівим уже живе майбутнім. Утім, нову свою програму артисти оглядають крізь призму пройденого. Особливо повчальним і насиченим було перше півріччя нинішнього року. Про набутки та плани земляків-театралів наш кореспондент розмовляв із керівником літературно-драматичної частини театру Миколою Савчуком.
— Пане Миколо, почнемо з чи не найбільшої цьогорічної всеукраїнської, якщо не всесвітньої події — з 150-річчя з дня народження геніального письменника Івана Франка, творчість якого ваш колектив також бере на своє озброєння. Яким чином рівненські театрали відзначили цю дату?
— Оскільки ювілей Каменяра припав на театральне міжсезоння, його відзначали на сцені сусіднього Волинського театру показом вистави «Украдене щастя». Власне, ми постійно у вільний від вистав на рідній сцені час прагнемо використати на поїздки в інші області України, а також за кордон. Таким чином здійснюємо творчий обмін з колегами по мистецтву, що сприяє взаємному мельпоменівському, якщо можна так сказати, зростанню. У цьому ж році колектив брав участь у традиційному мистецькому обслуговуванні українців, які мешкають у Польщі. Зокрема виступили з концертними номерами у місті Більськ-Підляський. А виставу «Берестечко», поставлену за романом Ліни Костенки, представили столичному глядачеві на сцені Національного театру російської драми ім. Лесі Українки. Приємно, що критики та й сам глядач дали високу оцінку нашій роботі. У цьому ж році нас запросили для участі в зональному фестивалі, що проходитиме на сцені Тернопільського академічного театру ім. Тараса Шевченка.
— І що там запропонує наш театр глядачеві?
— Покажемо цьогорічну прем’єрну виставу «Дуже проста історія», поставлену за творчістю М. Ладо.
— А як з виїздами в райони області? Це дуже важливо, адже не в кожному райцентрі, не кажу вже про села, люди дивляться вистави, як мовиться, вживу…
— Про це ніколи не забували. У першому півріччі 2006-го театр показав ряд виїздних вистав у Дубні, Костополі, Сарнах, Острозі, Березному, Степані, Клевані, санаторії «Червона калина», в інших селах і селищах поліського краю.
Театр постійно бере участь у підготовці та проведенні обласних мистецьких заходів. Зокрема, ми сприяли проведенню заключних концертів «Весняні дзвіночки», Міжнародного огляду-фестивалю духових оркестрів, звітів-концертів Інституту мистецтв та музично-педагогічного факультету Рівненського державного гуманітарного університету.
— На які прем’єрні вистави націлюватися любителям театрального мистецтва?
— На вже згадану виставу на дві дії «Дуже проста історія» М. Ладо, пластичну фантазію за мотивами п’єси В.Шекспіра, музичну казку «Снігова королева» Г. Андерсена, «Сорочинський ярмарок» М. Гоголя, поновлений театралізований концерт. А ще у наших планах — підготовча робота до постановки вистав «Жінка з минулих літ» німецького драматурга Р. Шіммельпфеннніга, «Чайка» А. Чехова та деяких інших.
— Пане Миколо, наскільки мені відомо, свого головного режисера театр не має. Живете на запрошених?
— Цю проблему прагнемо розв’язувати завдяки співпраці з фахівцями з інших театрів країни. Так постановку «Дуже простої історії» і «Сну літньої ночі» здійснив режисер із Києва Сергій Павлюк. Над «Сорочинським ярмарком» працює черкащанин Олександр Олексюк. «Жінку з минулих літ» ставить Олександр Дзекун зы столиці, який вже відомий нашому глядачеві по постановці «Берестечка». Здається, колеги нас не підводять.
— На порозі — новий театральний сезон. Чим він розпочнеться?
— Урочистою зустріччю колективу театру зі своїм глядачем у рідних стінах. Разом із запрошеннями на це свято вручатимемо гостям анкету, заповнивши яку, кожен глядач зможе назвати найпопулярнішого актора, найпопулярнішу актрису та найпопулярнішу виставу минулого сезону. Це буде своєрідне рейтингове опитування, кожен учасник якого зможе стати ще й володарем цікавих призів.
— Якщо не секрет, хто з акторів і які вистави претендують на номінаційний п’єдестал?
— Серед акторів — Ганна Цьомик, Алла Луценко, Ірина Бабінок, Віктор Янчук, Сергій Бондарук, Станіслав Лозовський. А серед вистав — «Берестечко», «Дуже проста історія» та «Оперета!..Оперета!..Оперета!..» Зрештою, глядач може назвати й інші імена та вистави.
Юрій БЕРЕЗА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору