Рівне:

Створення та просування сайтів

У 2009 році громадяни не повинні платити за приватизацію земельних ділянок ні копійки

Останні новини 08-вер, 2009, 13:459 Lobanovskiy 1 786
Як відомо, приватизація земельних ділянок уже давно є безкоштовною в межах визначених законодавством норм. Але, взявшись за цю процедуру, громадяни України стикалися з ситуацією, коли за кожен папірець (за оформлення технічної документації) треба було заплатити певну суму. Це означало, що сама земельна ділянка віддавалась у власність безкоштовно, а за роботи з виготовлення документації державне підприємство «Центр державного земельного кадастру» брало певну плату. Крім того, за реєстрацію документації в головному управлінні земельних ресурсів бажаючий землевласник також викладав певну суму. Про те, чи змінилась ситуація у зв’язку з прийняттям Кабінетом Міністрів Постанови від 05.08.2009 року за № 844 «Про деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році», розповідає юрист РОГО «Комітет виборців України» Надія Томчук.
Отже, відповідно до вказаної Постанови і Порядку безоплатних оформлення та видачі громадянам України у 2009 році державних актів на право власності на земельні ділянки, громадяни, які мають намір оформити та отримати акт на землю в 2009 році, потрапляють під спрощену процедуру. Скористатись нею можна лише до кінця 2009 року. Цей Порядок визначає спрощену процедуру безоплатного оформлення та видачі громадянам України у 2009 році державних актів на право власності на земельні ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку і господарських будівель, ведення особистого селянського господарства в межах населених пунктів та садівництва у розмірах, визначених статтею 121 Земельного кодексу України.
Тим, хто хоче скористатись спрощеною безоплатною процедурою на отримання державного акту на право власності на землю, треба звертатися із заявою про видачу цього акта до представника територіального органу Держкомзему, який забезпечує організацію прийому таких заяв у кожному населеному пункті. Заява подається за місцем розташування земельної ділянки.
До заяви додаються: копія документа, що посвідчує особу; засвідчена в установленому порядку копія довіреності – для уповноваженої особи; копія документа про присвоєння ідентифікаційного номера у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та інших обов'язкових платежів; копія рішення органу місцевого самоврядування або районної державної адміністрації щодо передачі земельної ділянки у власність.
Заява про видачу державного акта на право власності на земельну ділянку приймається за актом приймання-передачі. На підставі заяви про видачу державного акта на право власності на земельну ділянку протягом трьох робочих днів з дати її надходження територіальні органи Держкомзему (далі – замовники) укладають: договори на проведення державної реєстрації державного акта на право власності на земельну ділянку – з державним підприємством «Центр державного земельного кадастру»; договори на розроблення технічної документації – з державними підприємствами, в тому числі Центром кадастру, що належать до сфери управління Держкомзему та мають ліцензію на проведення робіт із землеустрою, при передачі земельних ділянок громадянам у приватну власність відповідно до Декрету Кабміну від 26 грудня 1992 р. № 15-92 «Про приватизацію земельних ділянок».
До договору на проведення державної реєстрації замовник додає технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку (далі – технічна документація), крім випадків передачі земельних ділянок громадянам у приватну власність відповідно до Декрету № 15-92.
Видача державного акта на право власності на земельну ділянку здійснюється представником районного (міського) підрозділу Центру кадастру у строк, що не перевищує 30 днів з моменту подання заяви про його видачу, за місцем розташування земельної ділянки.
Оплата робіт і послуг, пов’язаних з оформленням та видачею державних актів на право власності на земельну ділянку, здійснюється замовником за рахунок коштів державного бюджету.
Для здійснення заходів з безоплатних оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки використовуються кошти Стабілізаційного фонду за напрямом «інші витрати», передбаченим пунктом 22 частини першої статті 76 Закону «Про Державний бюджет України на 2009 рік».
В прийнятій Постанові є спірні питання, адже вона стала чинною з моменту опублікування, а порядки її застосування набрали чинності лише з 1 вересня 2009 року. Крім того, у Постанові вказані посилання на застосування при приватизації Декрету Кабінету Міністрів від 26 грудня 1992 р. № 15-92 «Про приватизацію земельних ділянок», який втратив чинність ще у вересні 2006 року.
Однак, не зважаючи на складність застосування цієї Постанови уряду на практиці, громадянам все ж таки варто спробувати скористатись наданим владою їм правом.
Інформаційний відділ РОГО КВУ
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору