Рівне:

Створення та просування сайтів

Вітер долі газди Шалайка

Актуально 08-жов, 2009, 10:499 prov 1 010
Прізвище Шалайко впізнаване у нашому районі. Подекуди його ідентифікують із Миколою Шалайком, який вписав яскраві сторінки в історію Демидівського ПМК-3, ”Райагропостачу”, інспекцію Держтехнагляду. ”Світла голова” і ”ясний розум” - ось неповна характеристика цього талановитого технічного менеджера.
Очевидно, брати пана Миколи Георгій та Анатолій від родинних генокоренів унаслідували технічне мислення, бо за яку головоломку не візьмуться, то розв’яжуть її залюбки. Скажімо, віднедавна жителі Заболоття не можуть очей відвести від вітряка, встановленого Анатолієм Шалайком на рукотворному обійсті…
Пан Анатолій мешкає у Луцьку. Колись там закінчив філіал політехнічного інституту, створив сім’ю, а, відтак, за велінням долі став, як кажуть, ”городським”. Але клич землі рідної, батьківських порогів і материнської вишні в саду не давав змоги самозаспокоїтися у міських лабіринтах, тож за будь-якої нагоди пан Анатолій поспішав на простори свого дитинства, де, напоєний чарами дивовижного довкілля і цілющим новосілківським повітрям, брався за будь-яку роботу. Та чи не найбільше його манила земля, яку горів бажанням обробляти, експериментувати на ній, вирощувати сільгосппродукцію. Власне, тут сплелися воєдино підприємницький підхід та інтерес до аграрного ремесла.
Отож Анатолій Шалайко став обробляти три селянські паї – наділ близько семи гектарів. Причому, землю виділили у такому мальовничому довкіллі, що очей не відвести ні від лісу, який полонить зеленочубою красою, ні від горбків, які нагадують швейцарські краєвиди, ні від світло-голубих хмар, що звисають над тими горбками, охороняючи їх від прикрощів з неба. Як правило, аграрій із Луцька вирощує зернові, гречку, торік захопився топінамбуром. І нива щедро віддячує господарю, який ставку робить на сидерати, натомість хімічних добрив не визнає. Хтозна: може, газда скаже вагоме слово в аграрній науці, бо досвід і практика – велика сила.
Фаховий ”технар”, пан Анатолій, як кажуть, із запасних частин ”склепав” трактор, причіпний інвентар, який зберігає за селом у рукотворному хазяйському містечку: тут і житлове приміщення, і господарські споруди. А нещодавно технічних справ майстер обладнав біля обійстя вітряк, який ”гонить” електрику. Власне, умілець не тільки на практиці взявся культивувати альтернативні джерела енергії, а й має зі свого творіння зиск. Принаймні, обійстя Шалайка у полі забезпечене електроенергією. Про енергетичну потужність вітряка свідчить таке.
За словами Георгія Шалайка, брат Анатолій циркуляркою усі колоди порізав на дрова. До того ж, циркулярка розпилює дошку-п’ятдесятку не згірш, ніж від живлення електроенергією потужністю 380 кіловат.
Кажуть, у деяких країнах Західної Європи вітряки рясніють на кожному вигоні. Очевидно, там уже давно на практиці реалізовують ідею про альтернативні джерела електроенергії. Ми ж тільки про це гомонимо по всіх усюдах, починаючи від уряду і аж до сільського дядька, котрий мало розуміється у тонкощах альтернативних джерел, але добре орієнтується у цінах на газ для індивідуальних споживачів, які зачасту ”кусаються”. Можливо, творіння диво-рук Анатолія Шалайка спонукає чиновників від енергетики прискорити цей процес, бо ж вітер на просторах України безкоштовний. Анатолій Якович сподівається, що, врешті, і цінова політика в державі на сільгосппродукцію набере прогнозованих стабільних обертів, бо теперішні цінові кроки лишень знецінюють селянську працю…
Віталій ТАРАСЮК,
Млинів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору