Рівне:

Створення та просування сайтів

Летять недопалки навсебіч...

Особливий погляд 22-жов, 2009, 10:519 prov 1 081
Через вікно помічаю, що сусідка Надія другий день працює мітлою біля гойдалок. Невже пішла у двірники? Дивуватись нічого: на ”солідну” пенсію педагога не вельми порозкошуєш. Та все виявляється простіше. ”Штатна” двірничка Катерина терміново вирушила на 2-3 дні в село, от і попросила подругу підмінити.
Коли пані Надія взялась до діла, то була вражена кількістю недопалків і кришок від пивних пляшок. Десятки, сотні їх валялися під лавочками у скверику, на асфальті та газонах. І це при тому, що двірничка щодень ретельно вимітала сміття з прибудинкових територій. Складалось враження, ніби мешканці трьох багатоповерхівок тільки й були зайняті тим, аби випити пивця, посмалити цигарки і довкруж посмітити.
Уважно розглянувши, що й до чого, екс-учителька отетеріла. Можновладці, ”їх” преса трублять, що йдемо в Європу. Насправді ж розмашисто крокуємо ”вниз” (сміттєве безкультур’я – одне зі свідчень цього). Що не кажіть, а раніше люди тримались у рамках. Нині ж багато, особливо молодь, свободу сприймають як вседозволеність. Прикро, та ”осіла” суспільна мораль рядових земляків, що складають основу громади. Як не дивно, та посприяли цьому якраз ті, котрі мали б стояти на сторожі моральних устоїв.
І таке ”вдовблювання” врешті-решт дає свої наслідки. На мільйони йде рахунок тих, які не обходяться без пляшки, цигарок. Придивіться до молодих людей, які сидять на лавочках чи ходять алеями парку. Майже кожен (кожна) – з цигаркою в зубах та пляшкою. От і кидають недопалки, порожню тару, кришки навсебіч: під ноги перехожим, на газон, під лавку...
Невже молоді не можуть бути іншими? Можуть. Та ж пані Надія розповіла, як її дочка-студентка торік у складі туристичної групи їздила на Олімпіаду в Пекін. Окрім столиці Піднебесної, їм вдалося побувати в 20-мільйонному Шанхаї. Увечері гуляли вулицями мегаполіса. Немає там добре відомих нам гурб хлопців і дівчат із пивом та цигарками. Вулиці та майдани міста прибрані й підметені в будь-яку пору доби. У кафе – повно молоді: веселий гамір, п’ють пиво, палять. Тут не прийнято розпивати напої та палити на вулицях. Така традиція, за дотриманням якої слідкують влада і громадськість.
А чим можемо похвалитись ми? Хіба що першістю у Європі за зростанням СНІДу та молодіжного пивного алкоголізму (про туберкульоз промовчу). У нас багато чоловіків просто не доживають до пенсійного віку, а жінки живуть набагато менше, ніж у сусідніх країнах. А тут ще й реклама ”підсобляє” гробити здоров’я люду.
Китайцям двічі не потрібно повторювати. Кинули клич турбуватись про благополуччя країни, то це означає турбуватись про благополуччя кожного. У нас ”властьімущі”-товстосуми на словах теж ”дбають” про народ, а на ділі ж переймаються власними потребами, використовують важелі влади. Де вже їм думати про низьку культуру молоді – завтрашніх господарів країни.
Валентин Суменко,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору