Рівне:

Створення та просування сайтів

Заручники малих градусів

Таке життя 29-жов, 2009, 10:169 prov 1 183
Україна, згідно з даними дослідження Всесвітньої організації охорони здоров’я, у рейтингу споживання алкоголю неповнолітніми посідає перше місце у світі. Фактично випивати спиртні напої у нас починають у віці 10—13 років. Тому не дивно, що, за статистикою Міністерства охорони здоров’я, 60% дитячих отруєнь спричинені саме алкоголем. За такого стану справ українці в найближчому майбутньому ризикують стати ледь не найп’янішою нацією на планеті.
Особливо вражає той факт, що 70% українських дітей уперше чарку отримали з рук своїх же батьків. Керівник Центру психологічного консультування та адаптації Наталія Лифарева стверджує, що знайомство з алкогольними напоями відбувається здебільшого в домашньому колі під час застіль. При цьому дорослі часто не усвідомлюють того, що діти в усьому їх наслідують. Тому не дивно, що алкогольне застілля у свята та дні народження сприймається ними як цілком природне явище. От тільки наслідки такого наслідування надто серйозні. Адже дитячий організм дуже чутливий до алкоголю навіть у невеликих дозах. За словами доктора медичних наук, завідувача відділу дієтології та клінічних досліджень медико-профілактичних засобів інституту екології та токсикології ім. Л.Медведя Петра Карпенка, алкоголь брутально втручається у процес становлення несформованого підліткового організму і певною мірою деформує особистість. ”З’являється так звана психічна залежність, коли підліток починає цікавитися не просто випивкою в компанії, а намагається з її допомогою вирішувати свої проблеми: заспокоїтися після сварки з батьками, познайомитися з дівчиною. Найстрашніше, коли підліток п’є заради стану сп’яніння як такого, що є ознакою дуже глибокої стадії алкогольної залежності”, — зазначає П.Карпенко.
Розвитку алкоголізму сприяє і відсутність в Україні юридичного поділу спиртних напоїв на алкогольні і слабоалкогольні. ”Допоки це питання не врегульоване законодавством, виправдується і реклама алкоголю, яка з такими гаслами, як ”Пиво твоєї Батьківщини”, підсвідомо програмує молодь на його споживання, — стверджує головний психіатр-нарколог Київської області заслужений лікар України, Геннадій Зільберблат. — А тим часом з медичного погляду жодної різниці між спиртними напоями немає, адже шкода від слабоалкогольних не менша, ніж від горілки. Не дивно, що і пивна залежність сьогодні у нас різко зростає”. Статистика свідчить, що за останні 10 років число осіб, які регулярно вживають слабоалкогольні напої, зросло в 10—12 разів. А серед пацієнтів, які звернулися по допомогу до наркологів, приблизно у 15—20% виявлено пивний алкоголізм, що розвивається за законами звичайної алкогольної залежності. Але не треба думати, що помірне вживання спиртних напоїв не шкідливе для організму людини, тим більше неповнолітньої. ”Ми провели дослідження серед трьох тисяч молодих людей (11 клас, перший курс вишу) у великому промисловому місті, серед яких не було алкозалежних, але більша частина з них усе ж таки випивала слабкі алкогольні напої раз на тиждень і частіше, — продовжує Геннадій Зільберблат. — У результаті виявилося, що артеріальний тиск у них вищий, ніж у тих, хто взагалі не куштував спиртного. А в хлопців, які споживають алкоголь у тому чи іншому вигляді, було виявлено й безліч інших медичних проблем, а також складнощі із соціальним функціонуванням — конфлікти в сім’ї, у колективі, проблеми з навчанням. Тобто не тільки залежні, а й усі споживачі алкоголю страждають від нього. Іноді такий споживач просто не встигає стати алкоголіком, бо свідомо вкорочує собі віку в середньому на п’ять-сім років”.
Попри це, до пива в нас спостерігається шанобливе ставлення. Іноді його називають майже безалкогольним, іноді навіть не шкідливим, а й корисним для здоров’я. Сьогодні існує думка, що випити пляшку цього хмільного напою для подолання спраги корисніше, ніж склянку лимонаду. До того ж його вартість нижча, ніж молока чи соку. Тому на вулицях наших міст і сіл можна побачити молодих хлопців і дівчат, які випивають пиво. Адже воно так само, як і інші слабоалкогольні напої, доступне і відкрито продається в магазинах, кіосках і на ринку.
Слід зазначити, що народні депутати Микола Томенко, Наталія Королевська і Євген Суслов внесли поправки до Закону України ”Про державну регуляцію виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів”. Вони пропонують обмежити споживання і продаж слабоалкогольних напоїв. Планується, що після ухвалення поправок Верховною Радою пиво буде прирівняне до алкогольних напоїв, а його поширення за рахунок скорочення точок продажу значно обмежать. У результаті слабоалкогольні напої перестануть продавати в місцях проведення масових заходів. Реалізовувати їх можна буде тільки в магазинах поряд із вином і горілкою. Цим же законопроектом забороняється споживання пива в громадських місцях: лікарнях, навчальних закладах, приміщеннях органів державної влади та місцевого самоврядування, у громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення), закладах культури, закритих спортивних спорудах та місцях проведення масових заходів, на дитячих майданчиках і навіть у ліфтах і таксофонах. Заборона поширюватиметься і на продаж пивних та інших слабоалкогольних напоїв молодим людям до 18 років. Щоб цей закон почав ефективно працювати, планується відразу ж підкріпити його ухваленням іншого законопроекту ”Про заходи обмеження роздрібної торгівлі та споживання пива, вміст етилового спирту в якому перевищує 0,5 відсотка, і слабоалкогольних напоїв”, автори якого пропонують запровадити адміністративну відповідальність за розпивання спиртних напоїв у невстановлених законом місцях. Такі правопорушення каратимуться штрафом від чотирьох до шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами. А в разі, якщо застосування цих покарань буде визнано недостатнім, можливий адміністративний арешт строком до 15 діб. За розпивання пива в заборонених місцях неповнолітніми можна буде штрафувати їхніх батьків або осіб, котрі їх заміняють. Також планується передавати підлітків-випивох під суворий нагляд батька-матері або педагогічного чи трудового колективу. На перший погляд, законопроект передбачає ефективні заходи боротьби з підлітковим алкоголізмом. Та тільки незрозуміло, яким чином працівники правоохоронних органів викриватимуть випиваючих правопорушників? Адже відомо, що подібна відповідальність існує в Україні стосовно паління в заборонених законом місцях, але до істотного поліпшення вона так і не привела.
Із цього приводу у члена координаційної ради Всеукраїнської громадської організації ”Твереза Україна” Артема Ступакова є цікава думка. За його словами, коли в 20-ті роки в Радянському Союзі ще діяв сухий закон, народ масово почав гнати в домашніх умовах самогон. Тоді, щоб викоренити цю заразу, влада встановила адміністративне покарання у вигляді великого на той час штрафу — 500 радянських карбованців, з яких половину відраховували міліціонеру, котрий упіймав самогонника на гарячому. За два роки такої роботи зникли самогонні апарати. ”Можливо, аналогічну практику потрібно впроваджувати і на території незалежної України, тоді боротьба з алкоголізмом матиме позитивний результат, — зазначає пан Ступаков. — Адже головне — не лікувати наслідки вживання спиртних напоїв, а вчасно їм запобігти шляхом обмеження доступу неповнолітніх до алкоголю та з допомогою грамотної виховної роботи в школі і вдома”. З цією метою Всеукраїнська громадська організація ”Комітет по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією” має намір розробити і подати Верховній Раді на розгляд законопроект, який передбачає запровадження в Україні ”комендантської години” для неповнолітніх. За словами лідера організації Олексія Косарева, таке обмеження перебування дітей на вулиці чи в розважальних клубах під час навчального року починатиметься з 22.00, а в період канікул — із 23.00. Аналогічні заходи вже давно практикують у США, Німеччині, а віднедавна і в Росії. На думку О.Косарева, саме безконтрольність дітей з боку батьків штовхає їх на вчинення різного роду правопорушень, що стає причиною зростання дитячої злочинності. Після ухвалення цього закону в разі його порушення неповнолітнім виписуватимуть штраф, а власників клубів, де в нічний час перебували підлітки, очікує жорсткіше покарання у вигляді закриття їхніх закладів. ”Тільки таким чином можна реально відучити дітей і підлітків від розгульного життя з алкоголем і сигаретами”, — упевнено заявляють автори законодавчої ініціативи.
Олександра ТИМОЩУК,
Дзеркало тижня.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору