Рівне:

Створення та просування сайтів

400 тисяч жителів Житомирщини воювали на фронтах Великої Вітчизняної війни

Житомирська область 30-жов, 2009, 12:469 Lobanovskiy 1 413
Біля Монументу Слави відбувся мітинг присвячений 65 річниці визволення території України від німецько – фашистських загарбників.
За 40 місяців війни на території України загальні людські втрати склали близька 9 млн. чол.
На фронтах Великої Вітчизняної війни, в партизанських загонах і в підпіллі на окупованій фашистами території воювали понад 400 тисяч жителів Житомирщини.
За 1941-1944 роки підпілля та партизанський рух Житомирщини нараховували у своїх лавах 65 тисяч народних месників, яким вдалося врятувати від німецького полону 14,5 тисяч юнаків, дівчат та військовополонених.
Дослідники дійшли висновку, що Житомирська область втратила в цій війні більше третини свого населення.
Найбільших втрат зазнали міста Бердичів, Коростень, Новогра-Волинський, Житомир. На фронтах та в русі Опору брало участь 412 тисяч житомирян. Якщо не враховувати вивезених до Німеччини, то майже 147 тисяч з них загинуло. До Книги Пам’яті області занесені їхні імена, пошук невідомих поховань триває і сьогодні.
Житомирська земля стала останнім притулком для 170 тисяч розстріляних окупантами військовополонених та сімдесяти тисяч воїнів Радянської Армії, які загинули тут, обороняючи в 1941 чи звільняючи в 43-44 роках наш край.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору