Рівне:

Створення та просування сайтів

Хулігани із Свято-Покровського собору напали на журналіста і пошкодили відеокамеру

Рівненська область 03-лис, 2009, 10:059 Lobanovskiy 1 120
У неділю 1 листопада троє людей, які працюють або прислуговують у Свято-Покровському соборі напали на журналіста. Головний редактор ІА «Рівненське агентство журналістських розслідувань» та редактор газети «Православне діло» Володимир Торбіч намагався зняти на відеокамеру те, як працівники собору протиправно перешкоджали розповсюджувати газету «Православне діло».
В неділю, неподалік воріт Свято-Покровського собору волонтер газети «Православне діло», координатор руху «Твереза Україна», депутат міської ради Сергій Одарченко роздавав газети та зі скринькою збирав пожертви на видавництво, адже газета розповсюджується безкоштовно. Оскільки минулої неділі на волонтерів газети вже чинився протиправний тиск і погрози (редактор «Православного діла» написав з цього приводу заяву в міліцію – авт.), то цього разу журналіст намагався зібрати відео і фотодокази такої поведінки. Вже більше ніж півгодини волонтер і журналіст стояли поблизу воріт (було близько 10:30 ранку), як до них від собору підійшли двоє, а потім приєднався ще один чоловік. Ці люди сказали забиратися звідси, молодший з них постійно грубіянив. Інший висловлювався більш цивілізовано. Оскільки ці люди протиправно вимагали «забиратися звідси», журналіст Володимир Торбіч викликав міліцію. Та минуло близько 10-ти хвилин, а міліції все не було. Тоді журналіст вийняв відеокамеру, щоб записати протиправну поведінку чоловіків.
– Завгосп Свято-Покровського собору Макар Кубай, чоловік, який у соборі записує пожертви і роздає проскурки та хлопець, який нібито прислуговує паламарником – ці троє накинулись на мене як тільки я увімкнув відеокамеру, – говорить журналіст Володимир Торбіч. – Як з’ясувалося потім, я встиг зняти лише вісім секунд, де чітко видно як Макар Кубай б’є по відеокамері і чути як молодик кричить: «забирай у нього камеру». Я був у шоці, не думав, що два сивочолих чоловіка, які довгий час працюють на собор, поведуться як вуличні хулігани. Вони не зупинилися навіть коли я крикнув: «Що ви робите, це ж напад на журналіста!». У 2004 році, коли журналісти газети, в якій я працював, спостерігали за виборами Президента на рівненському Поліссі, я очікував якихось нападів чи провокацій з боку п’яних чоловіків, які погрожували побити камеру. Але тоді все обійшлося. А цього разу я навіть не міг подумати, що в неділю у центрі міста на мене нападуть люди, які називають себе християнами. Один з чоловіків, коли побачив, що камеру забрати не вдасться, спробував зробити кілька бокових ударів по обличчю, але двічі промазав, тому обійшлося без тілесних ушкоджень. Однак відеошукач (окуляр) камери відламали і камера якийсь час не працювала.
Після інциденту журналіст знову викликав міліцію, але вже було зазначено, що напали на журналіста. Через кілька хвилин під’їхала патрульна машина, але до того часу нападники зникли у соборі. Ще через кілька хвилин під’їхав заступник начальника міської міліції, спитав що сталося, але досить скептично поставився до ситуації, оскільки серйозних ушкоджень ні у кого не було. Зробивши, на підвищених тонах, зауваження водію патрульної машини що машина не помита як слід, заступник начальника сів у своє авто і поїхав. Перед цим підійшов офіцер, який почав записувати пояснення Сергія Одарченка і ще через кілька хвилин прибула слідчо-оперативна група. Шукати нападників міліціонери відмовились і, пройшовши з журналістом і депутатом у міський відділок, записали їхні пояснення, прийняли заяву і описали пошкодження відеокамери.
В понеділок Володимир Торбіч передав міліції фото нападників і відео самого нападу, а також написав заяву в прокуратуру із заявою про злочин, передбачений статтею 171 Кримінального кодексу України: «умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».
Нагадаємо, що головний редактор ІА «Рівненське агентство журналістських розслідувань» вже більше року висвітлює тему корупції та зловживань в церковних структурах. Проблемою, яку підняв у своїх публікаціях Володимир Торбіч, пізніше зацікавився телеканал «1+1» і зняв цикл телевізійних розслідувань «У Бога за пазухою».

ІА «Рівненське агентство журналістських розслідувань»
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору