Рівне:

Створення та просування сайтів

На Волині збільшується кількість підприємств-банкрутів, які не виплачують заробітну плату

Волинська область 05-лис, 2009, 03:089 Lobanovskiy 1 153
Станом на 1 жовтня ц.р., статистика області фіксує 22,1 млн. грн. заборгованості із виплати зарплати, з неї на економічно активних підприємствах - 18,8 млн., економічно неактивних - 0,8 млн., підприємствах-банкрутах - 2,5 млн. До початку року спостерігається тенденція до зростання боргів за всіма категоріями зазначених підприємств.
Проте аналіз структури заборгованості починаючи з червня ц.р. показує тенденцію до зменшення заборгованості на економічно активних підприємствах і її зростання на підприємствах-банкрутах. Така ситуація спричинена у зв''''язку з провадженням процедури банкрутства на волинських підприємствах.
Протягом цього року до категорії банкрутів було включено 10 підприємств. Станом на 1 жовтня 2009 року, в області 21 підприємство-банкрут має заборгованість з виплати заробітної плати на суму понад 2,5 млн. гривень. Кількість підприємств-банкрутів до початку року зросла в 1,4 раза, а сума боргу - у 2,5 раза. Зокрема, у вересні справа про банкрутство була порушена проти трьох економічно активних підприємств, а саме: ЗАТ "Західпромбуд" та "Ювілейний", а також ВКФ "Луцька кондитерська фабрика".
Як правило, позови працівників щодо виплати заборгованої заробітної плати окремими підприємствами-банкрутами залишаються незадоволеними у повному обсязі через недостатність або відсутність активів, що реалізуються. Вирішити цю проблему можна через запровадження в Україні механізму гарантування виплат вимог працівників у разі неплатоспроможності роботодавця шляхом створення гарантійного фонду.
На сьогодні такий законопроект в Україні ще не розроблений. У зв’язку зі значним зростанням суми боргу на підприємствах-банкрутах голова облдержадміністрації звернувся до Міністерства праці та соціальної політики України з проханням прискорити розробку законопроекту щодо захисту грошових вимог працівників у разі неплатоспроможності роботодавця і сприяння забезпечення конституційних прав працівників на своєчасне одержання заробітної плати.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору