Рівне:

Створення та просування сайтів

Тернопільська облрада вимагає від керівництва держави надати аптекам необхідний асортимент ліків для профілактики та лікування каліфорнійського грипу

Тернопільська область 07-лис, 2009, 11:399 prov 785
6 листопада 2009 року на засіданні президії Тернопільської обласної ради було ухвалене звернення до Президента України, Голови Ради Національної безпеки і оборони, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради та Міністра охорони здоров’я з приводу ситуації, що склалася на фармацевтичному ринку у зв’язку з епідемією грипу та гострих респіраторних захворювань.
У зверненні, прийнятому з ініціативи голови облради Олексія Кайди, йдеться: «Фармацевтична спільнота аптечних закладів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області надзвичайно стурбована неможливістю населення придбати гарантований мінімальний перелік медикаментів згідно з обов’язковим мінімальним асортиментом лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптек та аптечних пунктів на період епідемії грипу типу A/H1N1/Каліфорнія/04/09 та дотримання обов’язкового мінімального асортименту, визначеного наказом Міністерства охорони здоров’я України від 30 жовтня 2009 року №785.
Відповідно до пункту 12 постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2009 року №1152 «Про запобігання поширення грипу типу A/H1N1/Каліфорнія /04/09 і гострих респіраторних захворювань серед населення» в разі недотримання аптечними закладами вимог до наявності визначених обов’язкових медичних та профілактичних засобів вони будуть позбавлені ліцензій на реалізацію лікарських засобів.
Проте, передбачені необхідні лікарські засоби відсутні або є у надзвичайно малій кількості як у дистриб’юторів, так і у виробників лікарських засобів, що працюють на теренах України.
При проведенні ряду перевірок щодо дотримання комунальними аптечними закладами області виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2009 року №1154 «Про встановлення граничних рівнів цін на окремі лікарські засоби і вироби медичного призначення» виявлено завищення дистриб’юторами оптово-відпускних цін на лікарські засоби або їх відсутність , а відповідно недотримання аптечними закладами окремих роздрібних цін. Тому , від імені Тернопільської обласної ради, як власника аптечних закладів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області , просимо вжити невідкладних заходів з метою недопущення застосування штрафних санкцій до комунальних аптек області.
Поряд з цим, з метою забезпечення нормального функціонування аптечних закладів у надскладних умовах епідемії, просимо розглянути можливість уніфікації системи перевірок фіскальними та контролюючими органами на предмет дотримання вимог, визначених вказаними постановами Уряду.
Також переконливо просимо розглянути можливість створення на випадок будь-яких епідемічних захворювань державного резерву лікарських засобів на базі ДАК «Ліки України» для подальшого отримання комунальними аптеками лікарських засобів. Це забезпечить виконання аптечними закладами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області вимог постанов Уряду в повному обсязі та реалізацію лікарських засобів населенню області.
Звертаємося до Вас із проханням особисто і невідкладно втрутитися та врегулювати вкрай негативну і загрозливу ситуацію, що склалася в державі навколо фармацевтичної галузі, оскільки в разі невирішення означеної проблеми такий стан буде розцінюватися як рейдерська атака, направлена на закриття і руйнацію аптечної мережі, а також перерозподілу фармацевтичного ринку України на користь окремих бізнесових груп».
Прес-служба Всеукраїнського об‘єднання «Свобода»
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору