Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівненський КВУ просить народних депутатів скасувати норму ЦПК України, що перешкоджає людям реалізовувати їхнє право на касаційне оскарження

Рівненська область 09-лис, 2009, 16:049 Lobanovskiy 1 095
Сьогодні РОГО «Комітет виборців України» звернулось з листами до народних депутатів, які представляють усі 5 фракцій в українському парламенті, з проханням винести на його розгляд розроблений фахівцями організації законопроект щодо вдосконалення Цивільного процесуального кодексу України.
Цим законопроектом передбачається скасування п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України, існування якого наразі створює умови, що перешкоджають громадянам у повній мірі реалізувати їхнє право на касаційне оскарження.
Про це повідомляє Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ.


Як зазначається в зверненні, нині відповідно до законодавства, якщо особа не згідна з рішенням суду першої або апеляційної інстанції, яке стосується її прав чи інтересів, то такі рішення в цивільній справі вона може оскаржити до Верховного Суду України. Для цього потрібно підготувати і подати касаційну скаргу. Право на касаційне оскарження в нашій країні гарантується п. 8 ч. 3 ст. 129 Конституції України. Щоб рішення суду касаційної інстанції було максимально об’єктивним, у законодавстві передбачено здійснення судового розгляду колегією у складі п’яти суддів.
Однак, як стверджують в організації, на практиці сам факт подання касаційної скарги, оформленої відповідно до вимог законодавства, не завжди гарантує те, що суд касаційної інстанції її розгляне, зокрема колегіально. Адже після одержання касаційної скарги суддя-доповідач протягом десятиденного строку вирішує питання про відкриття касаційного провадження. Тобто, це питання вирішується однією особою.
Коментує ситуацію упорядник законопроекту, керівник центру права Рівненської обласної громадської організації «Комітет виборців України» юрист Микола Глотов: «На сьогоднішній день в Україні діє п. 5 ч. 3 ст. 328 Цивільного процесуального кодексу України, який фактично надає можливість одному судді (судді-доповідачу) по будь-якій касаційній скарзі, навіть найбільш обґрунтованій, прийняти рішення (ухвалу), яким відмовити у відкритті касаційного провадження з мотивів необґрунтованості касаційної скарги. Це є неприпустимим, адже питання обґрунтованості чи необґрунтованості скарги, наявності підстав для її задоволення чи їх відсутності має вирішуватись колегією у складі п’яти суддів під час здійснення судового розгляду та прийняття рішення».
За словами пана Глотова, до юристів РОГО КВУ неодноразово зверталися люди, котрі скаржилися на те, що в одноосібному порядку той чи інший суддя Верховного Суду своєю ухвалою, керуючись згаданою нормою ЦПК, не допускав до перегляду в касаційні інстанції рішень у їхніх справах, прийнятих судами першої та апеляційної інстанції. Причому в таких ухвалах у мотивувальній частині здебільшого містились лише посилання на цю норму, без належного обґрунтування мотивів суду та без посилань на конкретні обставини, викладені у касаційних скаргах.
Ідея скасування п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України не є новою, оскільки українські юристи-наковці та практики ще з часу впровадження цієї норми говорили про те, що її існування створює умови для зловживань у Верховному Суді. Через це її застосування підриває у громадян довіру до вищої судової інстанції.
Тому в організації сподіваються, що народні обранці підтримають запропоновану ініціативу й описана вище проблема буде вирішена якнайшвидше.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору