Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівненський «Екоклуб» знає як зекономити 2 млн грн.

Рівненська область 09-лис, 2009, 16:059 Lobanovskiy 1 369
Скоротити використання природного газу, зменшити платежі за опалення та значно поліпшити комфортність приміщень пропонує громадська організація «Екоклуб». Пропозиції базуються на ґрунтовному дослідженні енергоефективності будівель Львова, яке свідчить що уже за нинішнього розвитку технологій споживання тепла для опалення будинків можна скоротити щонайменше удвічі. Про можливість застосувати ці результати для Рівного йшла мова 5 листопада під час засідання Рівненського прес-клубу.
Про це повідомляють Анна Ільюк, Антоніна Торбіч.


— Ми провели дослідження енергоефективності будинків міста Львова, - розповідає голова «Екоклубу» Андрій Мартинюк. – У 2008 році споживання тепла всіма будинками Львова, спорудженими після 1945 року, становила майже 900 ГВт-год. Ця цифра означає споживання біля 100 мільйонів кубічних метрів природного газу. Зараз ціна такої кількості газу становить близько 26 мільйонів доларів, що означає 71000 доларів щоденно. Завдяки термомодернізаціям будівель споживання тепла для опалення будинків можна скоротити щонайменше удвічі.
Як пояснює керівник «Екоклубу», проведення такого дослідження у Львові стало можливим через те, що у Львівській міській раді діє відділ енергоменеджменту. Завдяки його діяльності можна проконтролювати, скільки споживає тепла кожна окрема квартира чи бюджетна установа. Тож можна порівнювати ці показники, швидко знаходити причини відмінностей у витратах газу подібними установами та реагувати на різкі «скачки» у енерговитратах. За перший рік діяльності відділу вдалося зекономити близько 2 мільйонів бюджетних гривень. Також завдяки діяльності цього відділу вдалося залучити норвезькі інвестиції у термомодернізацію будівель.
Андрій Мартинюк переконаний, що створення подібного відділу в Рівненській міській раді дуже швидко принесе подібні прибутки та створюватиме позитивний імідж міста в очах потенційних інвесторів.
Як запевняють заступники міського голови Сергій Васильчук та Олексій Хмилецький, у Рівненській міській раді функції енергоменеджменту частково виконує відділ ПРООН. Разом з тим керівники міста погодилися детальніше ознайомитися з пропозціями «Екоклубу» щодо посадових обов’язків енергоменеджера, які допомогли би місту оптимізувати управління енергопотоками.
Також керівник «Екоклубу» радить впроваджувати потужні заохочувальні програми, які б стимулювали заощаджувати теплоенергію керівниками бюджетних установ, в першу чергу, навчальних закладів:
— У Львові нині існує система: якщо школа зекономила тепла на 5 тисяч гривень, то ці кошти виділяються для школи в цій же сумі і витрачаються на потреби школи – скажімо, закупівля книг, новий комп’ютер, парти тощо, - пояснює Андрій Мартинюк.
Нині у рівненських школах стимуляція заощадження тепловикористання, як розповіла заступник начальника управління освіти з економічних питань Ірина Кіруца, має преміальний характер. При цьому премії за заощадження енергії значно менші за суму зекономлених для бюджету коштів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору