Рівне:

Створення та просування сайтів

На Рівненщині через помилку суду громадянка даремно проходила до суду цілий рік

Рівненська область 18-лис, 2009, 12:269 Lobanovskiy 1 079
Ось уже більше чотирьох років в Україні діє Кодекс адміністративного судочинства. Однак і досі трапляються випадки, коли українські суди не можуть правильно визначити, в якому порядку (адміністративному чи цивільному) розглядати ту чи іншу справу. Саме з такою проблемою стикнулася жителька міста Дубно на Рівненщині.
Пенсіонерка вже чимало років бореться проти того, що під вікнами її квартири була облаштована стоянка на автомобілів, яка не відповідає законодавчим санітарним та будівельним нормам. Спочатку жінка шукала захисту в органах влади та місцевого самоврядування. Але Дубенська міська рада, яка і дозволила облаштування стоянку, надавала тільки відписки.
Про це повідомляє Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ.


Тому, зібравши необхідні докази, громадянка вирішила захистити свої права в суді. За юридичною допомогою жінка звернулась до центру права РОГО «Комітет виборців України» в м. Дубно. Юрист організації Надія Томчук, розглянувши надані пенсіонеркою матеріали, підготувала їй адміністративний позов, в якому оскаржувались дії Дубенської міськради та її виконавчого комітету. У позові наголошувалось про порушення немайнових прав громадянки та її чоловіка на безпечне довкілля.
Позовна заява розглядалась у Дубенському міськрайонному суді майже рік. 8 травня 2009 року суд прийняв рішення, яким в позові було відмовлено з причин пропущення строку позовної давності. Це рішення було видано в порядку цивільного судочинства (хоча позов подавався в порядку адміністративного).
Після оскарження цього рішення до Апеляційного суду Рівненської області (куди й належить оскаржувати цивільні рішення суду), громадянка частково виграла справу. Рішення Дубенського міськрайонного суду було скасоване. Але ухвалою апеляційного суду справа була закрита, оскільки, на думку апеляційної інстанції, така справа мала б розглядатися в порядку адміністративного судочинства, а не цивільного, як це зробили в дубенському суді.
«Громадянка потрапила в своєрідну «судову пастку», – коментує ситуацію юрист Рівненського КВУ Надія Томчук. – Витративши більше року часу і коштів на захист своїх прав, вона повернулась до тієї точки, з якої починала. Тому ми допомогли громадянці підготувати скаргу до Верховного Суду України, де вона далі збирається відстоювати свої права».


У разі порушення ваших законних прав та інтересів, а також з метою ознайомлення зі своїми правами ви можете звернутись до центрів права Рівненської обласної громадської організації „Комітет виборців України” в містах Рівне, Сарни і Дубно й безкоштовно отримати інформаційну та правову допомогу.
Адреса центру права в Рівному: вул. Короленка, 6, 1 поверх, каб. 5. Тел.: (0362) 26-38-47.
Адреса центру права в Дубному: вул. Грушевського, 112, 2 поверх. Тел.: (03656) 4-53-87.
Адреса центру права в Сарнах: вул. Суворова, 8. Тел.: (03655) 2-10-34.
Дні прийому громадян – вівторок та четвер з 10:00 до 17:00.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору