Рівне:

Створення та просування сайтів

На Рівненщині відкрито перший музей Української Повстанської Армії

Рівненська область 19-лис, 2009, 16:149 Lobanovskiy 793
– Нас привчають до того, що історія України – це історія поразок. Насправді це – не так. Це історія боротьби, в якій були поразки, але були і перемоги. І сам факт боротьби УПА в свій час – це величезна перемога, перемога духу, – зазначив керівник області. –Вони розуміли, що вони приречені, але тим не менше вони продовжували боротися. Вони не мали можливості мати таке матеріальне забезпечення, як німецька чи радянська армія, але вони виходили з того, що вони мали, – хлопський розум, патріотизм і бажання боротися. Саме так народжувалися криївки, так народжувалися невеличкі маневрені загони, так народжувалась система забезпечення харчами і боєприпасами. Це – унікальний досвід, і цей унікальний досвід ми не маємо права забути. Ми, можливо, останнє покоління, яке може або зберегти, або відвести його в небуття, але вже тепер назавжди. Бо ще поки що у нас є можливість зустрітися, поспілкуватися, можливо, з останніми ветеранами УПА і почути від них перекази того, як воно все насправді було. А вже наступне покоління не матиме такої можливості, тому нам треба це цінувати і максимально використовувати, – наголосив Віктор Матчук.

Керівник Рівненщини також відмітив надзвичайну реалістичність першої на Рівненщині криївки-музею:
– Я спілкувався з людьми, які вже відвідали багато криївок. Вони кажуть, що ця криївка з іншими не йде ні в яке порівняння, – це набагато достовірніше, набагато краще і набагато ближче до того, якими вони були реально тоді, в ті далекі часи. Тим більше, що та зброя, яка там знаходиться, – це не макети, які можна придбати в магазині, це те, що було викопано зовсім недалеко і вже тепер приведено в такий стан, що ця зброя не може вже використовуватися за своїм прямим призначенням, але вона тут знаходиться, – підкреслив голова Рівненської облдержадміністрації.
Криївку-музей споруджено за приватні кошти - майже у 100 тисяч грн, в точній відповідності з розмірами та інтер’єром справжніх повстанських криївок, документи і згадки про які зберігаються в обласних архівах. Двокімнатне помешкання згори засипане двометровим шаром ґрунту, замаскований вхід – все це відтворено згідно з історичними документами, адже сюди потрапляли лише ті, хто знав про спеціальні вказівники, непомітні для інших. В музеї зберігаються зразки форменого одягу бійців УПА та справжня зброя повстанців, яку знайшли під час розкопок, здійснених неподалік. На місця, де була захована зброя, вказали місцеві мешканці.

Про це повідомляє Рівненська ОДА.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору