Рівне:

Створення та просування сайтів

З ініціативи Олексія Кайди Тернопільська облрада розробила концепцію створення єдиної обласної мережі комунальних аптек

Тернопільська область 19-лис, 2009, 16:599 Lobanovskiy 879
19 листопада 2009 року депутати Тернопільської обласної ради під час чергової сесії розглянули Проект № 556 «Питання аптечних закладів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області».
Про це повідомляє прес-служба Всеукраїнського об‘єднання «Свобода».


З ініціативи голови Тернопільської обласної ради Олексія Кайди було створено робочу групу, яка розробила концепцію щодо реорганізації аптечних закладів спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Тернопільської області. Мета концепції – запропонувати шляхи виходу з кризи для аптек. Оскільки середній рівень рентабельності комунальних аптек доволі низький, є ряд випадків, коли такі заклади виявлялися збитковими і припиняли свою діяльність. Саме тому обласна рада ухвалила рішення про утворення розгорнутої централізованої структури комунального підприємства «Тернопільфарм» на основі низки окремих аптечних закладів.
Перевагами діяльності комунального підприємства як єдиної мережі, стануть оптимізація виготовлення лікарських закладів у рецептурних відділеннях аптек. Це в свою чергу дозволить економити бюджетні кошти, зберегти та забезпечити соціальні функції, які надаються комунальними аптечними закладами, налагодити централізоване постачання медикаментів. Аптеки зможуть розраховувати на залучення зовнішнього фінансування, кредиту, який раніше не був доступним для таких закладів через їх недостатню фінансову діяльність.
Коментуючи рішення облради Олексій Кайда зазначив: «У нас сьогодні фактично немає мережі комунальних аптек. Вони розрізнені та покинуті напризволяще. Багато з них мають чималі борги, їх передають у власність приватним структурам, керівники аптек не завжди свідомо та відповідально ставляться до своєї роботи, занедбуючи комунальний заклад, відкриваючи свій власний приватний аптечний бізнес за рахунок держави.
Сьогодні ми маємо можливість створити конкурентоздатну мережу з низькими цінами на ліки, не допустити витіснення комунальних аптечних закладів у найменш прибутковий сегмент торгівлі. Особисто запевняю, що внаслідок цієї реорганізації жоден сумлінний працівник тих аптек, які стануть підрозділами комунального підприємства «Тернопільфарм» - не втратить робочого місця. Натомість за рахунок гуртової закупівлі та виготовлення на місці ліків ми зможемо здешевити їх на 15-20%.
Ще у 1992 році на Тернопіллі функціонувало понад 150 комунальних аптечних закладів разом із філіями. На сьогодні ми маємо лише 60 таких аптек і повинні зберегти хоча б ці 60”.
Голова постійної депутатської комісії з питань соціально-економічного розвитку Сергій Надал, звертаючись до присутніх на сесії, зауважив: «Аптечне управління в Тернопільській області має лише методологічну функцію контролю. Ніхто сьогодні не знає, що робиться у комунальних аптеках, ніхто за цим не слідкує. Йде виселення з аптек з комунальних приміщень на користь приватних інтересів, зумисне доведення до банкрутства таких закладів з подальшим їх привласненням. Якщо це буде єдина структура, підпорядкована обласній раді - більше не можна буде так легко розікрасти державне майно.
Перевагами єдиної в області мережі комунальних аптек також буде створення постійного обласного запасу ліків, розміщення в комунальних приміщеннях лише комунальних аптек, а не приватних структур. Також буде створена доступна для громадян електронна база ліків та їх наявність у аптеках. Крім того, цей реалізація цього проекту дозволить виключити фальсифікати внаслідок постачання лікарських засобів з єдиного обласного складу. Також будуть збережені соціальні функції комунальних аптечних закладів».
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору