Рівне:

Створення та просування сайтів

Найважче знайти роботу молоді

Актуально 27-лис, 2009, 10:389 prov 2 200
Офіційно кількість безробітних людей в Україні з початку 2009 року зменшилася на 40%. У цілому спостерігається підвищення економічної активності, зростання зайнятості та скорочення безробіття. Проте на Рівненщині з листопада цього року знову йде тенденція до збільшення кількості незайнятого населення.

Найважче знайти роботу молоді


Як повідомив начальник відділу статистики Рівненського обласного центру зайнятості Борис Крушельницький, у порівнянні з минулим роком рівень зареєстрованого безробіття на Рівненщині зменшився. На його думку, це сталося тому, що було внесено зміни до антикризового законодавства, і тепер члени сільськогосподарських підприємств відносяться до зайнятого населення. Проте з 1 листопада спостерігається тенденція до зростання незайнятого населення. За цей період чисельність безробітних зросла на 300 осіб.
„Станом на 19 листопада 2009 року у Рівненській обласній службі зайнятості на обліку перебуває 18,3 тисячі незайнятих громадян, з них молодь у віці до 35 років становить 7,9 тисяччі. У Рівному ж перебуває на обліку 3,4 тис. незайнятих громадян.
Натомість вільних робочих місць та вакантних посад є лише 1,3 тисячі, з них більше половини - 580 вакантних місць у Рівному. Ситуація в області з безробіття залишається напруженою, адже вакансій для працевлаштування дуже мало. Серед незначної потреби в спеціалістах та робітниках найбільший попит є у землевпорядниках, водіях, лікарях, юристах та бухгалтерах”, — розповів Борис Крушельницький.
Проте офіційний показник рівня безробіття не дає повного уявлення про реальну ситуацію з незайнятим населенням в Рівненській області. Адже багато непрацюючих громадян не стають на облік в центр зайнятості та шукають роботу самостійно. А в нинішніх економічних, соціальних та політичних умовах дуже важко знайти роботу, тим паче високооплачувану. Проте найважче працевлаштуватися молодим людям, адже навіть якщо є вакансії, то у більшості випадків роботодавці хочуть працівників з досвідом та стажем роботи, а молоді кадри, через відсутність у них зазначених пунктів, залишаються поза увагою. Саме тому молода людина з хорошою освітою і знаннями змушена перебиватися абичим, щоб заробити і набратися записів у трудовій книжці, що підтвердять її досвід.
Останнім часом лави безробітних поповнюють економісти, фінансисти, психологи. Роботодавці ж скаржаться, що їм не вистачає водіїв,торгових агентів, лікарів, менеджерів, слюсарів та продавців. Натомість молоді люди обирають більш престижні професії. В такому випадку спеціалісти радять починати пошук роботи за обраною спеціальністю під час навчання у ВНЗ, або ж іще до вступу у нього. І навіть якщо це буде волонтерська робота, не слід від неї відмовлятися, адже роботодавці скоріше віддадуть перевагу кваліфікованому спеціалісту з досвідом роботи, аніж молодому та перспективному без нього.
Тим, хто хоче працевлаштуватися, пан Крушельницький радить звертатися до центру зайнятості, шукати роботу. Якщо ж немає вакансій у обраній професії, то центр зайнятості надає можливість здобути нову спеціальність. Такі курси тривають від 6 до 12 місяців і дають змогу обрати фах за найрізноманітнішими напрямками. Проте виникає питання: чи варто 5 років навчатися у ВУЗі на економіста чи фінансиста, витрачати значні кошти, щоб потім за декілька місяців перевчитися на швачку або сантехніка? Можливо, краще одразу обрати більш затребувану професію, дарма що вона не належить до престижних. Адже одного хорошого слюсаря не замінять і десятки економістів.
Вікторія РИЧКО, Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору