Рівне:

Створення та просування сайтів

Шлях до зцілення через коректори для стоп

Головна 28-лип, 2010, 12:369 Lobanovskiy 6 923
Метод пневмоформування відбитку ступні пацієнта, аналога якому в світі не існує, нині впроваджений у Рівному. Винайшов його подіатр (podos-ступня) Володимир Тарасов. Ця нова методика допомагає з максимальною точністю відкоригувати поставу стопи, збалансувати вагу тіла задля правильного розподілу навантаження на хребет та кінцівки. Таким чином спеціаліст вже допоміг багатьом важко хворим пацієнтам, а декого з них навіть врятував від паралічу.

Шлях до зцілення через коректори для стоп

Процес корекції (лікування) спрямований на виявлення та анулювання не лише наслідків проблем (хвороби), а й причини її виникнення. Тому пацієнт в обов’язковому порядку повинен обстежитися на наявність деформацій ступні (плоскостопості) та викривлення хребта. При виявленні цих вад подальша корекція (лікування) поєднується з використанням індивідуальних ортопедичних устілок-коректорів, як основи успішного покращення стану пацієнта та інших процедур по корекції викривлення хребта. Зазвичай такими є сеанси мануальної терапії, фізіотерапія, масаж та лікувальна фізкультура. Якщо ж ознаки плоскостопості виявлені у дитини, лікарі рекомендують постійне носіння коректорів ступні до повного формування і окостеніння скелету (приблизно до 21-27 років).
Сама ж процедура пневмоформування проходить у такому форматі. Спочатку лікар візуально оглядає пацієнта та його кінцівки, потім запрошує на „ступнемір” (пристрій для вимірювання різниці довжини нижніх кінцівок і стоп). А далі пацієнт проходить до невеликої пневмо-установки, це дві гумові подушки, наповнені повітрям, і два манометри з грушами підкачки повітря. Подіатр кладе термоматеріал, розігрітий до певної температури на пневмоподушки, а пацієнт в свою чергу, тримаючись за поручні, встає обома ногами на прилад. В той час лікар, регулюючи тиск, швидко надає їм найзручнішої для пацієнта форми. І коли на термоматеріалі чітко зафіксувалися відбитки ніг, процедура закінчилася. І вже за декілька годин педіатричні (ортопедичні) устілки будуть готові.

Володимир Тарасов переконаний, що одну з причин будь-яких захворювань, вад опорно-рухового апарату чи хребта слід шукати у стані м'язової системи та в неправильній постанові стопи. Адже найменші відхилення від оптимальної норми – це прихована небезпека для загального стану здоров'я.

Свою методику Володимир Тарасов не позиціонує як лікування, а радше вважає корекцією.

- Моя методика формування сліду стопи на повітрі, - розповідає подіатр, - наразі є однією з найточніших. – Адже раніше для виготовлення відбитку ортопедичних устілок використовували гіпс, пізніше – піномасу чи воду та інше. Але тверде і рідке середовище мають свої певні недоліки, а саме – показник точності відбитку на цих середовищах значно нижчий. Згідно із законами фізики є три середовища: тверде, рідке і газоподібне. Ось стихію твердого і рідкого люди почали використовувати в своїй роботі, а повітря – ні. Я і почав його досліджувати, випробовувати. Моя пнемо-установка функціонує на розрідженому повітрі, тобто має кращу обтічність, забезпечує максимально можливу точність до 85 відсотків. Тому це гарантія правильної постановки стопи. Я завжди казав що не придумав колесо, а просто вдосконалив те що було ( посміхається – авт.). Про це свідчить моя нагорода 2006 року конкурсу „Philips – просто та довершено”. Свого часу я зустрів людей, які допомогли мені розібратися в технології виготовлення устілок, та отримав від них напрям подальшої своєї діяльності, бо сама ідея виготовлення устілок мені була цікава. Перший рік я працював по „методичних рекомендаціях”, а потім зрозумів, що можна щось вдосконалювати, на ходу вносити новизну, і в 2006 році у мене з’явилася ідея запатентувати свій винахід. Що я і зробив. А потім віддав на Державну експертизу. І тепер у мене діючі Деклараційні патенти на ідею і Патент на винахід.

Варто зазначити, що Володимир Тарасов є єдиним власником Патенту на винахід в темі виготовлення ортопедичних устілок в Україні.

А почалося все лишень кілька років тому, коли пан Володимир зацікавився подіатрією і ортопедією.
- У 2002 році я звільнився із лав збройних сил України, і постало питання, чим займатися далі, - розповідає пан Володимир. – Маючи організаційні здібності, у 2004 році відкрив власну майстерню взуття і сам же випадково почав його ремонтувати, але не даремно, бо для себе вивчив тему будови взуття. Далі почав вивчати подіатрію і обладнав майстерню ще під обстеження пацієнтів. Якийсь час я одночасно займався ортопедією і ремонтом взуття. Згодом відкрив власний ортопедичний кабінет, який сьогодні має назву „Студія Здоров’я – НАША ОПОРА” З того часу я так і займаюся корекцією ступні та опори. Маючи свій практичний досвід роботи я створив сайт www.stopmed.com, інформацію якого помітили у Німеччині, після чого запросили на Міжнародний медичний конгрес та вручили „Медичну премію Європи-2008”.

Шкода, що в країнах колишнього радянського союзу і в Україні зокрема такої науки як подіатрія не існує, та все тримається на плечах ентузіастів. І виходить так, що попит на устілки є великий, а навчальної бази немає. Тому й доводиться самотужки створювати технічну базу, навчатися і навчати.

Як правильно підбирати взуття?
Роботи спеціалісту завжди вистачає. Адже, згідно з даними науковців, в Україні чи не кожна особа має якісь ортопедичні дефекти. Це і плоскостопість, і вади поперекового склепіння, і мозолі, гульки... Однією із причин цих проблем є неякісне взуття.
На жаль, в Україні досі користуються держстандартами двадцятирічної давності, - коментує спеціаліст. – А за цей час стопа пересічного українця, як свідчить особисте дослідження, змінилася – поширшала. Ось і доводиться, на приклад, для стопи 41 розміру підбирати взуття 43 розміру. Зрозуміло, що зміна стандартів вплине на колодочний ряд, який треба буде замінити на підприємствах, а це зайві економічні витрати, на які не усі сьогодні готові, так і чекає тема стандарту взуття кращих часів для вдосконалення, але питання особистого здоров’я населення від цього тільки програє.

Проблема опорно-рухового апарату - це проблема мільйонів, і сьогодні практично немає жодної людини, в якої щось би не "скрипіло", оскільки опора перебуває в напруженому стані, а практичного догляду за нею немає. Люди сьогодні, на жаль, не знають, як підібрати взуття, і вкрай неправильно це роблять. На жаль, зараз йде тенденція високих підборів, що негативно впливає на здоров’я. А сучасні жінки не розуміють, чим в результаті може обернутися носіння високих підборів. А це деформація значна, з серйозними травмами.

На думку подіатра Володимира Тарасова, є 5 основних критеріїв, за якими варто обирати взуття.

Насамперед підошва має бути більш жорстка. І чим більші проблеми із ступнею, тим жорсткішу підошву варто обирати для того, щоби мінімізувати зайві рухи стопи, щоби вона була більш зафіксована. Наступний елемент - це каблучок.
Декілька років тому європейська статистика помітила значні порушення опорно-рухового апарату країн ЄС, і тут же вони відреагували швидким дослідженням проблеми, - зазначає Володимир Тарасов, – європейці дослідили, що дизайнери розробляли взуття без каблучка. І далі надали рекомендацію використовувати каблучок 2,5 сантиметри по медичним показникам. Прикро, що про проблему відсутності каблучка в конструкції взуття ЄС, яке продавалось в Україні, я почав говорити значно раніше за європейських науковців, але не був почутий. Я прийшов до висновку доцільності використання висоти каблучка від 1 см. до 3 см, залежно від конструкції та інших факторів. Каблук вище 4 см. несе травматичний характер, порушуючи роботу м'язово-венозної помпи стопи, ніг та вище.
Наступне, на що варто звертати увагу при виборі взуття, – це заглиблення задника.
- Залежно від конструкції, якщо говорити про п’ятку, то заглиблення задника має бути більшим, для того щоби можна було вставити туди коректор, - вважає спеціаліст.
Окрім того подіатр радить обирати взуття із дещо вільною передньою частиною, аби пальцям не було тісно і вони не накладалися один на один.
- Передня частина взуття має бути вільною, особливо при навантаженні. Не можна купувати взуття з надією, що воно розходиться, збільшиться, воно повинно бути «по розміру».
І остання порада, яку дає лікар – купувати взуття на сантиметр більше від довжини ступні.
- Від краю взуття і до найдовшого пальця має бути так званий «золотий сантиметр», - зазначає Володимир Тарасов. – Адже, коли людина рухається, стопа теж рухається у взутті, і якщо не буде запасу, то воно буде набивати пальці, а якщо навпаки буде завелике взуття, то стопа може «літати» по ньому. Тобто неправильно підібране взуття може нести травматичний характер.

Високі підбори – ворог здоров’я?!
Щодо високих підборів, то спеціаліст вважає, що нині жінки стають жертвами естетики. Адже колись вони «спіймали» ідею краси, проте так і не розібралися, що ж воно таке. А краса – це насамперед здоров’я. І якщо його немає, то про яку красу може йти мова. Натомість високі підбори згубно впливають на здоров’я жінок, а якщо ж носити таке взуття регулярно, то від негативних наслідків практично неможливо захиститися.
Найкращим варіантом є не купувати взуття з високими підборами, або ж носити його лише в разі крайньої необхідності, – радить лікар.
- Адже високі підбори - це руйнівний фактор. А повинне ж бути взуття для людини, а не людина для взуття. Проте в наш час ноги натикаються на моду. На жаль, модельєри в угоду красі і стилю забувають про зручність та фізіологічність взуття .
- Та ще й сучасні жінки генетично загнали каблук у себе, і він став життєвою необхідністю, - констатує Володимир Тарасов. - Умовно нам каблук зараз потрібен, але поміркований. Він має бути не вище 4 см. для жінок. Окрім того тут є і духовна частина. Адже є своя основа. А основа така, що людина, яка піднімається на високих підборах, намагається відривається від землі, що викликає в неї відчуття особистої винятковості та гордості. Існує таке біблійне ствердження, що "Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать". І, на жаль, є ті жінки, які потенційно цього не розуміють. А взагалі, позиція жінки у суспільстві - це і є покора батькам та своєму чоловіку. Підбори ж якраз виражають внутрішню непокору.
А чим саме загрожує нам каблук? Володимир Тарасов пояснює це наступним чином.
- Є таке поняття як м'язово-венозна помпа – це комплекс м’язів починаючи від ступні і закінчуючи верхом, це все м'язовий каркас, – зазначає спеціаліст. - Є система клапанів, по яких тече венозна кров. Коли організм рухається, кров поетапно піднімає вгору. А коли, наприклад, в стопі виникає якийсь запальний процес, одразу ж порушується циркуляція крові, починаються проблеми, з’являється варикоз та інші захворювання. А жінка, коли піднімається на високих підборах, свідомо порушує рух крові, напружуючи м’язи, і в результаті виникають проблеми зі здоров’ям.

Устілки-коректори – ефективний біокоригуючий засіб
Технологія виготовлення коректорів ступні методом пневмоформування відбитку стопи пацієнта враховує антропометричні параметри ваших стоп в русі, стан м'язового каркасу, вагу тіла та наявні ортопедичні відхилення всього опорно-рухового апарату, -- розповідає пан Володимир. Така устілка забезпечує розвантаження суглобів і хребта, покращує кровообіг нижніх кінцівок. При використанні коректорів усі точки стопи мають однакове навантаження, тому питомий тиск на тканини в 40 раз менший, ніж звичайний. Динаміка руху в коректорах відповідає біомеханіці руху в природних умовах, як по піску. Тонус всіх груп м'язів швидко приводиться до фізіологічних норм. Індивідуальні розвантажуючі коректори є ефективним біокоригуючим засобом, що гармонізує роботу внутрішніх органів та покращує фізичну форму пацієнта, зокрема вагітних жінок.

При правильній профілактиці, своєчасному та адекватному лікуванні, в тому числі використання індивідуальних ортопедичних устілок, в 95% хворих з невропатичними виразками можливо уникнути ампутації. Підтверджено, що високий тиск на окремих ділянках стопи самостійно призводить до утворення виразок, а використання устілок та спеціального взуття дає змогу зменшити кількість рецидивів та покращити профілактику ускладнень.

На виготовлення ж ортопедичних устілок для взуття затрачається декілька годин. Для коректорів подіатр використовує спінений поліетилен. А час носіння таких устілок-коректорів залежить від стану опорно-рухової та м'язової системи кожного пацієнта. Під час контрольних оглядів Володимир Тарасов фіксує динаміку позитивних змін, робить певні корективи. Його методика побудована на суто індивідуальному підході. А звідси і результат. Проте багаторічний досвід роботи показав, що практично коректори можуть служити досить довго. Проте функціональність ДМС-динамічних маніпуляторів стоп (устілок) з часом знижується. Тому лікар рекомендує носити такі устілки 1-1.5 року для сформованих стоп, але рішення продовжувати носити коректори залишається за пацієнтом. Хоча звісно краще, якщо носити їх постійно.

Застосування таких коректорів знижує рівень травматизму та інвалідності, випрямляє хребет людини і навіть допомагає хворим уникнути ампутації ніг чи позбутися ціпків.
- Наш організм працює за законами біомеханіки, - пояснює Володимир Тарасов. - Адже ступня це наша опора, а тому корекції ми проводимо за рахунок стопи. Той коректор, що ми робимо, високоточний. Оскільки він не статичний, а динамічний, то підкреслює правильні наші рухи і змушує нас правильно рухатися, впливає на певну зону, яка впливає на загальний стан організму. І все це повинне бути в правильному балансі, потрібно привести загальний центр ваги до свої центральної точки, правильно його розприділити, бо ж якщо він десь зміщений, то наш організм почне під нього підлаштовуватися та набувати викривлення (сколіоз).

А використовувати коректори рекомендується при різноманітних скаліотичних і травматичних постановках, артрозах, артритах, деформаціях, діабетичній стопі і при будь-яких інших проблемах із опорно-руховим апаратом. І навіть якщо у людини частина тіла паралізована, то їй можна збалансувати опору для кращого розподілення енергії між органами та системами. Окрім того коректори є корисними при цукровому діабеті та профілактиці ампутацій нижніх кінцівок. Адже ще у 1996 році Інститут ендокринології України дослідив, що в людей, які використовують індивідуальні коректори, знижується рівень цукру в крові, а у 2008 році Міжнародна команда дослідників з Каролінського інституту у Стокгольмі (Швеція) зробили відкриття, описавши механізм пониження цукру у крові стверджуючи, що кращі ліки від діабету, це фізична активність.
До речі доцільно використовувати коректори жінкам в дородовий період. Адже вони допомагають правильно виставити таз (родове кільце), підготувавши його до пологів, крім того це профілактика варикозного розширення вен, регуляція нагрузки..

Коректори потрібно використовувати на постійній основі. Адже, якщо для прикладу навіть взяти дитину, то вона народжується вже з певними відхиленнями, отриманими генетично від батьків. І тому дитині потрібно допомогти правильно сформувати стопу і опорний апарат.

Будь-яка ж вада – тимчасова, – переконаний спеціаліст. – І так, як ми працюємо на землі, ми маємо якісь засоби для того, щоб допомогти собі в фізичному плані. І якби людина працювала над собою, то, можливо, коректори і не були б потрібні. Проте оскільки людська природа така, що болить сьогодні, а вдосконалюється він завтра, то використання коректорів нам просто таки необхідне.
Вікторія РИЧКО, Рівне.

Замовити подіатричні індивідуальні устілки можливо: м. Рівне, вул..Курчатова,6 РОЕД, „Студія здоров’я опорно-рухового апарату”.
Телефон: міський 0362430612, МТС 0505270058
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору