Рівне:

Створення та просування сайтів

На Житомирщині міліція «заарканила» відразу дві зграї конокрадів

Житомирська область 08-гру, 2009, 14:149 Lobanovskiy 856
Упродовж жовтня-листопада у Коростенському районі, що на Полтавщині, працівники міліції все частіше реєстрували випадки викрадення чи то корови, чи то коня - якщо не з приватної садиби, то із кошари сільськогосподарського підприємства. Така ситуація не могла не хвилювати і власників товариств, і сільських жителів, а тим паче працівників міліції. Ті, хто більш-менш знайомий з азами ведення господарства, розуміють, що просто сховати худобу чи коня у хліві неможливо. Їм необхідний випас, до того ж осінь видалась теплою та цілком для цього сприятливою. Однак господар, виводячи зранку коня на луки, зовсім не був певен, чи забере його увечері – вони зникали прямо з пасовиськ.


У сільськогосподарських товариствах пастухи теж розводили руками – не знаю, не бачив, куди пропало теля.

Траплялися випадки, коли худобу вивели уночі прямо з хліва, щоправда закритого на символічний замок, та з кошари господарства, які, до речі, також рідко мають належну охорону.

Тож міліція значно активізувала роботу щодо попередження таких крадіжок та встановлення осіб, причетних до них. Як правило, викрадена живність, аби її не впізнав власник, упродовж короткого терміну здавалася заготівельникам або ж безпосередньо на м’ясокомбінати. Міліціонери уважно придивлялись до роботи перших, а головне, перевіряли наявність усіх необхідних документів при перевезенні тварин. Дільничні інспектори додатково спілкувались із головами сільських рад, до який часто звертаються місцеві жителі із проханням видати довідку про те, що вони тримають у домашньому господарстві певну живність (цей документ є обов’язковим для законних операцій з тваринами). Також проводились подворові обходи, під час яких людей просили обов’язково повідомляти про появу чужих у селі.

28 листопада до голови Горщиківської сільської ради звернулася місцева жителька із проханням дати довідку про те, що вона тримає коня. Заготівельник худоби, що зайшов до приміщення разом із жінкою, попросив ще й підтвердити те, що цей кінь некрадений. Кмітлива голова не розгубилась, а відразу зателефонувала до міліції, оскільки напевне знала, що у господарстві односельчанки коня зроду не було. Допоки працівники сільської ради вдавали, що готують довідку, прибули оперативники, які і затримали лжевласника коня, що неподалік очікував появи своєї співмешканки.

Уже у райвідділі чоловік розповів, що коня викрав у сусідньому селі Березівці. Уночі пробрався на знайоме дворище, скориставшись знайденим прямо там ломом, зламав навісний замок на дверях хліва та, накинувши на коня шлею, потихеньку вивів, а далі уже верхи помчав у поля. Наразі у працівників міліції є підстави вважати, що у нічного злодія були помічники.

Як розповів заступник начальника Коростенського міськвідділу міліції Андрій Васьківський, затримання іншої групи конокрадів пройшли дещо інакше, але також за допомоги населення. Оперативники отримали інформацію, що продається кінь, але свого місця проживання власник не вказував.

Працівники міліції, назвавшись покупцями, домовились про зустріч з ним. У відселеному селі, у хаті-пустці стояв чорногривий красень, якого продавав 25-річний парубок, як згодом з’ясували правоохоронці, пастух одного з сільськогосподарських товариств. До речі, кінь також звідти.

Затриманий, второпавши, кому намагався збути викрадену тварину, не став приховувати деталі свого кримінального бізнесу. Шестеро, так би мовити, колег, тобто пастухів, підробляли на життя тим, що потайки викрадали живність, яку самі ж і пасли. У них то корова не повернеться з пасовиська, то кінь уночі пропаде з кошари. А щоб не було підозр, то таке траплялося по черзі у кожного з них. Працівники міліції, розплутуючи клубок діянь горе-пастухів, наразі встановили їх причетність до зникнення майже десятка корів та коней, яких вони насправді просто відганяли до місць відстою – у закинуті села. Потім намагалися якнайшвидше домовитись про продаж, як правило, із заготівельниками. До речі, як пояснюють затримані, через відсутність необхідних документів дуже часто замість справжньої вартості тварин доводилось погоджуватись на символічні плату, тобто віддавали коня не за 8-10 тисяч, а інколи навіть за тисячу-півтори.

Як прокоментував ситуацію начальник Коростенського міськвідділу Віктор Калітка, на даний час порушено кримінальні справи за ч.3 ст. 185 (Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому) Кримінального кодексу України, якою передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до шести років.

Четверо найбільш активних конокрадів перебувають під вартою, до інших застосовано адмінзахід – підписку про невиїзд. Розслідування триває.


Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору