Рівне:

Створення та просування сайтів

Працівники житомирського банку «спрямували» потік коштів через автоматизовану електрону мережу до власної кишені

Житомирська область 03-лют, 2010, 12:429 Lobanovskiy 922
У сучасному інформатизованому та комп’ютеризованому суспільстві обійтися без банківських послуг практично неможливо. Як правило, це зручно, оперативно, вигідно та ефективно. Проте, на жаль, існують і винятки, особливо коли в «кишеню» клієнтів залазять самі банківські працівники. Сам же платник про це навіть не здогадувався - після внесення грошей він отримував чек із зазначеною сумою, проте насправді до місця призначення вони потрапляли не завжди. Саме таку схему привласнення коштів через електрону автоматизовану мережу одного з банків міста Житомира викрили працівники управління Державної служби боротьби з економічними злочинами УМВС України в Житомирській області.

Як розповів начальник відділу по боротьбі з правопорушеннями у сфері інтелектуальної власності та високих комп’ютерних технологій УДСБЕЗ УМВС України в Житомирській області Анатолій Корчемлюк, працівник банку після видачі чека клієнтові, використовуючи спеціальні паролі та логіни, отримував доступ до електронної бази даних та знищував щойно проведену операцію та інформацію про платника. Таким чином, гроші ставали необлікованими та залишалися у нього. Наразі, а це лише проміжний етап розслідування, встановлено вчинення упродовж минулого року понад 13 подібних фактів, у результаті яких до адресатів не потрапило, а фактично було привласнено банківським працівником, майже 50 тисяч гривень.

Ефективність схеми полягала в тому, що відслідкувати надходження невеликої суми коштів та її подальше пересування в автоматизованій мережі банку досить складно, якщо взагалі можливо. Тож, знаючи цю особливість, операційний працівник використовував транші у сумі від ста до тисячі-півтори гривень. Наприклад, оплату тих чи інших послуг певного підприємства або ж навчального закладу, які також, маючи документальні підтвердження проведених банком операцій (чеки), про обкрадання не здогадувались.

Наразі працівники міліції встановили причетність до цих фактів однієї особи - мешканки одного з райцентрів області. Порушено кримінальну справу за ч.3 ст. 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) і ч.3 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Тривають відповідні перевірки фінансової діяльності банку.

Загалом же зловживання у сфері високих інформаційних технологій, констатують правоохоронці, набувають все більшого поширення. Так, упродовж минулого року працівниками управління по боротьбі з економічними злочинами УМВС було виявлено близько 20 подібних фактів, до яких також причетні працівники банку.



Алла Ващенко

ВЗГ УМВС України в Житомирській області
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору