Рівне:

Створення та просування сайтів

Книга Уласа Самчука повернулася

Актуально 25-лют, 2010, 10:149 prov 1 343
В Рівному відзначили 105-ту річницю від дня народження Уласа Самчука. Батьківщиною письменника, твори якого знають в усьому світі, є село Дермань. Натомість половину свого життя Самчук провів у Канаді. У 1980 році його висували на здобуття Нобелівської премії. Тим часом, деякі твори автора досі є маловідомими для його земляків. Одним із них є ранній епічний твір “Кулак”.
Книгу не перевидавали протягом більш ніж 70 років – вона мала яскраве антирадянське спрямування. Єдиний примірник твору, який надрукували 1937 року у Чернівцях (на той час місто вважалося територією Румунії), нині зберігається в книгозбірні у Львові. Нині ж у Рівному до річниці від дня народження письменника книгу перевидали.
З такою ініціативою виступило Рівненське міське об’єднання товариства “Просвіта”, книга вийшла у світ за сприяння міського управління культури й туризму та Товариства Української Мови у США. У творі “Кулак” співставлено два світи – Європу і СРСР, це зворушлива історія кохання людей із протилежними переконаннями. Щоправда, книгу можна буде знайти лише в бібліотеках, адже видано лише 250 примірників.
Улас Самчук народився на Рівненщині в селі Дермань 20 лютого 1905 року. Відбуваючи службу у польському війську, дезертирував до Німеччини. Після дворічного перебування у тодішній Веймарській республіці поїхав у Прагу. “Празький період”, що тривав до 1941 року виявився досить насиченим у творчості. Протягом 1938–1939 років він бере участь у подіях на Закарпатті, а з початком німецько-радянської війни опиняється в Україні. У Рівному він редагує газету “Волинь”, згодом працює в Німецькому інформаційному бюро – ДНБ (1942-1943). Пройшовши в 1945–1948 роках через табори переміщених осіб – Ді-Пі, письменник переїздить в Канаду.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору