Рівне:

Створення та просування сайтів

На Львівщині затримали серійного церковного злодія

Львівська область 02-бер, 2010, 12:499 Lobanovskiy 943
Церковного злодія спіймали на Львівщині. За півроку він обібрав сім святинь. Переконує: крав аби покарати священиків за їхні гріхи.
У селі Шкло на Львівщині готувалися до свята. Паламар місцевої церкви прийшов до храму ще вдосвіта, щоб розчистити доріжки від снігу. Одразу побачив розламані двері. Повідомив правоохоронців. Вони з’ясували: зловмисник проник усередину близько півночі за допомоги сокири. Забрав кілька хрестів, Євангеліє й чотири ікони. А ще намагався зламати сейфа з пожертвами. Та не зміг. Заліз навіть у святая святих - захристію. Кілька пляшок вина, що там були, випив одразу ж.
Руслан Домніцак, керівник Яворівського РВ міліції:
- Вразив той факт, що на місці скоєння злочину даний фігурант в приміщенні церкви дозволив собі розпити в захисті вино.
Оперативники розглядали кілька версій. Припускали, що крадіжку міг скоїти хтось із місцевих. Проте, священик запевнив: селяни - люди побожні. Навряд чи зважилися б на такий гріх.
Руслан Домніцак, керівник Яворівського РВ міліції:
- Було проведено ряд оперативно-розшукових заходів. На протязі двох тижнів нам в поле зору попали кілька осіб, серед яких - один з мешканців сусідньої області.
Поки міліціянти шукали зловмисника, він ховався в сусідньому містечку – Новояворівському. Мешкав у підвалі будинку й чекав слушної нагоди, щоб знову вирушити "на справу". Навіть обрав церкву. Проте, пробратися туди не встиг. Затримали крадія в його криївці. Там знайшли зниклі ікони і хрести. Більше тридцяти років чоловік пробув за ґратами. "Сидів" за пограбування. А вперше "спіймався" за розкрадання державного майна. Каже, попри все, завжди був людиною побожною. Ще у в’язниці почав малювати образи. Згодом влаштувався маляром в один із храмів. Та коли місцевий священик дізнався про кримінальне минуле художника, витурив його. Тоді чоловік вирішив помститися.
Затриманий:
- Мене в Ужгороді надурили. Я зробив вісім ікон. Мені священик не заплатив за них. Пообіщав, що я там буду работать - і вигнав, тільки узнав, що я судимий.
Аби покарати панотця, чоловік заліз до храму, де донедавна працював. Забрав звідти ікони та хрести як плату за виконану роботу. Потім злочинець ще кілька тижнів удавав "месника". Обкрадав тільки ті церкви, настоятелі яких були, на думку справедливця, самі "не без гріха". До одного храму забрався, коли почув, що місцевий священик не віддав дітям подарунків на свято Миколая. Солодощі, які знайшов усередині, розніс людям. Та на тому "добрі справи" злодійського Робін Гуда й скінчилися. Далі крав для наживи. За кілька місяців пограбував сім святинь. Проникав у сільські церкви, бо їхні двері легко виламати.
Затриманий:
- По селам, в основному, тому що в городах є сигналізація, і в селах гроші оставляють в церкві.
Виносив із храмів дорогі образи та хрести. Інколи брав ще й Євангеліє. Крадене продавав.
Затриманий:
- Ті, що в Закарпатській області хрести, вони стоять 5 тисяч, я їх продав за 300 рублів. Ікони теж продавав таксистам - 100, 80, 70 - хто как.
Проти затриманого порушено карну справу.

Галина Лемішко, Андрій Козлов, Львівська область. НТН.
http://ntn.ua/uk/news/robberies/2010/03/02/3271
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору