Рівне:

Створення та просування сайтів

Той, хто зупиняє мить

Таке життя 08-кві, 2010, 10:039 prov 1 536
Виставку своїх робіт за останні 5 років під назвою “Фотороздуми” влаштував відомий рівненський фотохудожник Олександр Майструк. В експозиції було представлено 100 робіт, кожна з яких цікава і неповторна по-своєму. У світлинах митця можна побачити життя крізь об’єктив у всіх його проявах. Пейзажі, квіти, портрети красунь-моделей, людей з особливими потребами, зірок світового масштабу. Своїми роздумами про життя і творчість Олександр Майструк поділився з читачами “Провінційки”.
— Що спонукало вас до організації цієї виставки?
— Як кожній творчій людині, мені хочеться доносити свою творчість до людей. Відповідно ті роботи, що назбиралися за 5 років, хотілося об’єднати в одне і показати глядачеві. Тож я готувався до цього вже давно, але коли знайшлися люди, що могли фінансово допомогти, момент виставки став більш чітким. Найважче було об’єднати роботи в одне ціле. В експозиції представлено 100 робіт, які були обрані з 300. В кожній з них є певна частинка мене.
— За якими критеріями підбирали роботи, що представлені в експозиції?
— Роботи відбирав композиційно, за певними художніми особливостями, радився з колегами. Хоча деякі добирав навіть невпопад...(посміхається – авт.)
— Чому виставка має назву “Фотороздуми”?
— Хотілося, щоб людина, яка прийде на виставку, віднайшла в роботах щось для себе, щоб знайшла фотографію, над якою хотілося б задуматися. Кожна світлина відображає певні мої думки, емоції, стани, і це хотілося донести до людей.
— Ви самостійно навчалися фотографувати чи хтось допомагав?
— Фотографувати почав зі школи, батько навчив. Потім почав цікавитися цим, читати книжки… В той час важко було з літературою, збирав інформацію по крихтах, знаходив. Вирішальним фактором було те, що у 2001 році потрапив у фотоклуб “Час”. Це було чудовою нагодою поспілкуватися з людьми, що розуміються на фотомистецтві. Приємно, що вони намагалися зберегти моє бачення, а не нав’язати власне.
— Що вам найбільше подобається фотографувати?
— Важко сказати... Мене цікавить багато тем. Подобається фотографувати вечірнє місто, природу, людей, квіти, а взагалі все, що приверне увагу.
— Чи доводилося вам фотографувати відомих людей? Кого саме?
— Так. Фото деяких відомих людей навіть представлені на виставці. Але я ніколи не ставив за мету зробити серію знімків саме відомих людей. Фотографував музикантів Дона Фрідмена, Ефіма Гофмена, Альону Вінницьку, Терезу Франк… Взагалі популярність не впливає на світлину, адже людину з вулиці можна сфотографувати набагато краще, аніж відому. Публічних осіб певною мірою легше фотографувати, адже вони вміють позувати, розкриваються перед камерою. Проте є й певні труднощі, адже складно показати відомих людей по-своєму.
— Чи можете ви сказати, що якась із ваших робіт відображає ваше життя?
— Кожна моя робота тією чи іншою мірою відображає моє життя. Фотографія – це не тільки людина, природа, що на ній зображена. Тут багато моїх часточок. Є моменти, що відображають підсвідомість. Коли відзняте мною бачать інші, тоді фото має завершений вигляд. Заради такого варто робити виставку.
— Що для вас фотографія?
— Для мене це стиль життя, адже я можу робити будь-яку роботу, і якщо щось помічу, то одразу ж фотографую.
— І на завершення розмови розкрийте секрет вашого успіху як фотографа?
— Це швидше запитання до колег і глядачів... Можливо, щирість фото як таких... Навіть пригадуючи свої перші виставки, можу сказати, що мені вдалося показати, що людина навіть в замкненому просторі може побачити цікаве в буденних речах.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору