Рівне:

Створення та просування сайтів

Синдром сухого ока

Здоровя 16-кві, 2010, 09:499 prov 2 711
Очі — це вікна у світ: завдяки зору ми отримуємо до 90% інформації. Погіршується зір — і світ навколо стає тьмяним, розмитим, позбавленим фарб і життя. Наш орган зору — надзвичайно ніжний і уразливий оптичний прилад: лише делікатний і своєчасний догляд убереже його від серйозних “несправностей”.
На думку офтальмологів, на сьогодні одна із найпоширеніших хвороб цивілізації — синдром “сухого ока”. Живете в екологічно забрудненому районі — недуга може буквально впасти на вас із неба. Вихлопні гази, смог, пил, промислові викиди подразнюють рогівку, сприяють надмірному висушуванню слізної плівки на її поверхні.
Синдром сухого ока

Причиною сухості очей нерідко буває багатогодинне сидіння за комп’ютером, перед телевізором. Тривале зорове напруження і електромагнітні випромінювання підвищують випаровування сліз, порушуючи секрецію слізних залоз. Безжально висушують слизову оболонку ока кондиційоване повітря, їдкий дим цигарок, аерозолі мийних засобів. У випадку поганого зволоження ока важче видаляються сторонні частки з його поверхні, порушується постачання рогівки живильними речовинами, погіршуються оптичні властивості ока. Крім того, нестача лізоциму, який входить до складу слізної рідини і має бактерицидні властивості, робить орган зору відкритим для хвороботворних мікробів та вірусів, які здатні спричинити запальний процес.
До речі, працюючи “всуху”, наші очі зайвий раз напружуються, швидше втомлюються. Зоровий дискомфорт (відчуття стороннього тіла в оці, втома, печіння і різь), властивий за цієї недуги, нерідко буває причиною зниження загальної працездатності, розвитку стресу і навіть депресії. Більше того, постійна сухість рогівки може призвести до погіршення гостроти зору, спричинити серйозні захворювання зорового апарата.
Цій проблемі можна запобігти, дотримуючись правил роботи за комп’ютером, регулярно зволожуючи приміщення, щоденно промиваючи очі (особливо після вулиці) чистою водою або свіжоприготовленим чаєм. Значно поліпшити якість життя сучасної людини, призупинити розвиток синдрому “сухого ока” зможуть високоякісні препарати “штучної сльози” (продаються в оптиці). Закапана в кон’юнктивальний мішок, “штучна сльоза” — чистий аналог людської сльози — утворює на поверхні очного яблука своєрідну захисну зволожувальну плівку, здатну зняти симптоми подразнення очей.

Тест, який допоможе виявити збій у роботі слізного апарата.
Отже, у вас нерідко буває:
1. — Сльозотеча під час вітру, від сухого повітря, смогу, при роботі кондиціонера,
— часткова розпливча- стість зору або світлобоязнь,
— біль різної інтенсивності в оці, особливо під час моргання,
— періодичне зниження гостроти зору і поліпшення після відпочинку.
2. — Загальний зоровий дискомфорт,
— відчуття тяжкості і втоми в очах,
— почервоніння очей (без свербежу),
— відчуття сухості в очах,
— різь в очах, особливо наприкінці дня,
— часте відчуття стороннього предмета в оці,
— періодичне печіння в очах,
— зменшення або зникнення симптомів першої групи після роботи і відпочинку.
3. — Слизові нерясні виділення в куточках очей,
— прискорення частоти моргання (норма 16—18 за хвилину),
— дискомфорт від сухого теплого повітря або кондиціонера.

Якщо після тестування у вашому активі хоча б один пункт з другої групи симптомів або поєднання двох, трьох пунктів з першої чи третьої групи, то у вас, імовірно, прихована або вже у фазі розвитку нестача вироблення сльози.
„Ваше здоров’я”
Варто прочитати
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору