Рівне:

Створення та просування сайтів

Співає унікальний творчий колектив

Культура 22-кві, 2010, 12:559 prov 1 656
Дубенщина завжди славилася художньою самодіяльністю. Перелік творчих колективів, що радують земляків чудовими співами, мелодіями, запальними танцями, зайняв би чимало місця. Як правило, серйозні аматорські об’єднання існують тривалий час. Так, не один рік виступає хорова капела районного Будинку культури, вже відзначили 25-річчя міський хор ветеранів Збройних Сил України і хор Мирогощанського аграрного коледжу, 35-річчя відсвяткував дитячий духовий оркестр зі Смиги, має багаторічне творче обличчя ансамбль народної музики „Віночок” із райцентру. Чільне місце в цьому переліку займає і хор священнослужителів Дубенського благочиння Київського патріархату. Організований десять років тому, творчий колектив має багато шанувальників. За цей час він став відомим не лише в Україні, але й за її межами. Це ще раз засвідчив Перший фестиваль духовного піснеспіву, який започаткували ювіляри в древньому граді.
Співає унікальний творчий колектив

– Одразу скажу, що не прагнемо бути конкурентами відомим у регіоні аматорським гуртам, – розповідає настоятель Свято-Преображенської церкви, один із організаторів хору, отець Богдан. – Ставимо за мету пропагувати духовні піснеспіви серед пастви. Тому виступаємо і в світських закладах, і перед представниками різних релігійних конфесій. Задоволені, що духовна пісня, завдяки нашим старанням, звучала в Луцьку, Червонограді, Здолбунові, Рівному, Гіжицько (Польща), у багатьох сільських парафіях району, в будинку для літніх людей та інвалідів, у виправно-трудовій колонії, в онкодиспансері. А коли сивочоле місто відзначало свій 900-річний ювілей, підготували цілу програму, з якою виступили в замку. Її прослухали Патріарх України-Русі високопреосвященний Філарет, багаточисельні київські гості, зокрема Микола Жулинський, Богдан Ступка, Ліна Костенко, Іван Драч, Ніна Матвієнко, Дмитро Гнатюк, які належно оцінили старання співаків, котрі хвалять ім’я Господнє, вчать добру. А ідея створити такий хоровий колектив (до речі, перший в області) давно витала в благочинні. Об’єднались у ньому люди різної музичної освіти, але високого покликання, котрі добре знають, як впливає духовна культура на серця та душі слухачів. Варто назвати першопрохідців, які допомагають духовній пісні вийти з храму, прокласти стежину до мирян. Це священнослужителі дубенських храмів, отці Володимир, Іван, Василь, Святослав, протодиякони Тарас, Святослав, псаломник Петро. Співають і душпастирі приміських сіл, зокрема, Маркович, Семидубів, Шепетина, Тараканова. І хоча об’єдналися у колективі люди різного віку, та високе покликання дає гарні плоди, коли йдеться про виступи серед парафіян.
Мені вдалося побувати на двох концертах хору, тому скажу: колектив впевнено йде до своєї мети. Чим „бере”? Насамперед, вправністю. Твори звучать у чотири голоси, акапельно, тобто без музичного супроводу. Майстерність – результат наполегливої праці керівника, добре знаного у районі хормейстера, Заслуженого працівника культури України, викладача Дубенського училища культури та мистецтва Олега Кривенчука. І хоч за прикладом дубенчан створено аналогічний хор при Рівненському благочинні, це дуже мало для області.
Випускник Харківського інституту культури Олег Кривенчук гідно продовжив родинну традицію: його дід співав у церковному хорі, бо мав рідкісний голос „бас-профундо”, батько був художнім керівником заслуженої капели бандуристів на Житомирщині (в музичній школі Малина досі проходять щорічні обласні конкурси кобзарського мистецтва імені Івана Кривенчука), мати, хоча за фахом бухгалтер, також грала в капелі бандуристів. До речі, й дружина керівника хору священнослужителів, пані Тамара, працює поруч із чоловіком, допомагає в оформленні концертів, у написанні сценаріїв, у підготовці ведучих як викладач режисерського відділу. Завдяки такому „тилу” панові Олегу вдається тісно працювати із народним хором Мирогощанського аграрного коледжу, ансамблем народної музики училища „Віночок”, що стали лауреатами багатьох творчих конкурсів. Хормейстер радіє, що може сказати своє слово у дещо призабутому, мало дослідженому фольклорно-духовному пласті.
Можна чимало говорити про виконавську майстерність співаків-священнослужителів, уміння відірвати слухачів від земних буденних справ, змусити благоговіти, відчути, що хоч трішки долучаються до Всевишнього. Недарма нині жодне серйозне культурне дійство не обходиться без участі хору церковнослужителів у регіоні, залучають його і до виступів за кордоном. Ось декілька вагомих штрихів із біографії творчого колективу. Він — лауреат фестивалю „Осінні концерти духовної музики”, що проходив у Польщі, лауреат ІХ Слов’янського фольклорного фестивалю „Коляда” в номінації „Чоловічий хор”. У травні 2004-го виступав у французькому місті Сен-Сір, де отримав золоту медаль. Цього року успішно гастролював у кількох містах Словаччини. Запросила хор духовенства Дубенського благочиння і бургомістр польського міста Гіжицько пані Іоланта Піотровські. У місті-побратимі наші співаки виступили не лише перед українською діаспорою, а й перед тамтешніми католиками. За участь у гала-концерті в іншому польському місті Круглянка отримали Грамоту від Мазурського регіонального відділення українців. Рівняни також мали змогу слухати дубенчан в міському органному залі.
Нещодавно громадськість Дубна відзначила десятирічний ювілей самобутнього творчого колективу. В районному Будинку культури пройшов творчий звіт колективу. На захід запросили гостей із сусідніх областей – на сцені виступали хор церкви Святого Юри з міста Яворова (Львівщина), квартет церкви Успіння святої Богородиці зі Львова, архієрейський хор „Знамення” Свято-Покровського собору (Рівне) та хор „Відродження” Дубенського коледжу культури та мистецтва РДГУ. Ювілярів нагородили Почесною грамотою обласної Ради.
Останнім часом колектив поповнився новими співаками, нині він налічує 14 чоловік.
Василь ЯНОШІ,
Дубно.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору