Рівне:

Створення та просування сайтів

У Рівному обговорили новітні соціальні технології вирішення проблем місцевої громади

Рівненська область 22-кві, 2010, 15:039 prov 1 014
Конференція на тему «Новітня соціальна технологія – міні-гранти як механізм вирішення проблем місцевої громади» відбулася 21 квітня в приміщенні готелю «Мир» у Рівному. Її метою було узагальнити досвід громадських організацій, органів місцевого самоврядування, органів державної влади і бізнесу в сфері проведення конкурсу міні-грантів як одного з важливих інструментів активізації громадян та механізму вирішення місцевих актуальних проблем. На заході були присутні представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, бізнесу, активісти місцевих громад Рівненщини.
У конференції в якості доповідачів взяли участь представники з Рівного, Чернігова і Донецька, які мають значний досвід впровадження ініціатив щодо активізації громад та вирішення місцевих проблем через впровадження механізму мікро-грантів.
На початку конференції своїм досвідом під час реалізації програм надання міні-грантів поділилися голова правління Рівненської обласної громадської організації «Комітет виборців України» Олексій Горецький, президент Волинського ресурсного центру Василь Кашевський, координатор Рівненського обласного ресурсного центру громад Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтовний на громаду» Ольга Кашевська.
Далі обговорювалася роль місцевої влади в питанні активізації громади. Успішним досвідом співпраці з органами влади в цій сфері на Донеччині поділився представник Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Олег Гришин. За його словами, завдяки співпраці організації з місцевою владою в Донецькій області конкурс міні-грантів фінансується з обласного бюджету. Зокрема, у 2009 році було виділено 3,4 млн. грн. на підтримку 450 проектів громад. Фактично ж сума проектів склала близько 10 млн. грн. Тобто, на кожну вкладену державою гривню люди зі свого боку додавали ще дві. Важливим плюсом такого механізму є те, що кожна громада, яка вклала свої ресурси в реалізацію того чи іншого проекту, потім починала цінувати і берегти його результати.
Голова Дубенської районної ради Олександр Дехтярчук на конкретних прикладах розповів про досвід проведення конкурсів міні-грантів органами місцевого самоврядування і регіональної влади Дубенщини. Саме в цьому районі Рівненщини вперше в області розпочала постійно діяти програма підтримки ініціатив територіальних громад з місцевого бюджету. На думку пана Дехтярчука, це допоможе активним ініціативним людям переконатися в можливості того, що вони можуть вирішувати свої актуальні проблеми власними силами, в тому числі і з допомогою влади, а інколи навіть без неї. За його словами, в цьому році на конкурс планується виділити до 100 тис. грн.
Потім учасники конференції обговорювали шляхи і методи залучення бізнесу для допомоги громаді. Зокрема, менеджер проектів Чернігівського Центру АХАЛАР Юрій Усович показав присутнім на успішних прикладах діяльності його організації на Чернігівщині, як можна залучати представників бізнесу до вирішення проблем громад. Про позитивний досвід залучення бізнесу для допомоги громаді йшлося й у фільмі, представленому присутнім президентом Фундації імені князів-благодійників Острозьких Оксаною Краплич.
«Аналізуючи напрацьований досвід у цій сфері, в тому числі і нашою організацією, можна з упевненістю стверджувати, що конкурси міні-грантів є ефективним методом для активізації людей до активної участі в житті місцевої громади, і через їхню активізацію – для вирішення спільних проблем», – підсумував результати конференції голова правління РОГО КВУ Олексій Горецький.
Учасники й організатори заходу висловили сподівання, що цей досвід різних організацій з різних регіонів держави зможуть використати органи місцевої влади, бізнесу, інші громадські організації. І подальше впровадження цього механізму активізації громад відбуватиметься, в тому числі, і завдяки прийняттю відповідних програм місцевими радами.
Конференція «Новітня соціальна технологія – міні-гранти як механізм вирішення проблем місцевої громади»Чернігівський Центр АХАЛАР, Донецька та Рівненська обласні громадські організації «Комітет виборців України» за підтримки Фонду ім. Стефана Баторія (Польща).

Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору