Рівне:

Створення та просування сайтів

На Тернопільщині вшанували пам'ять жертв Молотківської трагедії

Тернопільська область 04-травня, 2010, 09:049 Lobanovskiy 1 134
У с.Молотків Лановецького району вшанували трагічну подію, яка сталася 29 квітня 1943 року, після того, як у село ввійшли німецькі карателі та знищили 617 мирних жителів.
25 років тому на місці вічного болю і тривоги було споруджено і відкрито музей, в знак пам’яті про тих, хто невинно загинув.
Учора з нагоди 67-річчя з дня Молотківської трагедії відбулось панахида на меморіалі, у якій взяли участь заступник голови облдержадміністрації Федір Назарович Шевчук, голова райдержадміністрації Василь Хомінець, голова районної ради Віталій Ткачук.
Зібрались жителі села і прибули представники районних установ та організацій. Сільський голова Людмила Гергель звернулась до присутніх і зауважила, що ми не маємо морального права забувати про людей, які поклали свої життя на вівтар свободи і запросила до слова Федора Назаровича, який зауважив:
- Рівно 617 років тому було знищено 617 ні в чому не винних людей. Це нестерпний біль, який закарбовується в пам’яті на все життя. Для нас, поколінь молодих є знаковим те, що панує мир на землі, і ми повинні зробити усе, що від нас залежить, щоб такі трагічні сторінки більше ніколи не були присутні в історії України. Адже не секрет, що кожна сім’я того часу втратила найрідніших людей: батька, матір, брата чи сестру. Це велика трагедія, адже втрачено чимало людських життів. Тому слова, які викарбувані на стіні "Хай буде мир, хай більше не горить у пеклі війн твоє життя, людино", наче звернення до Творця неба з проханням, щоби більше таких трагічних сторінок у житті українців не було.
Цього дня з уст учнів Молотківської школи, квартету "Ясени" с.Молотків линули сумні пісні тих років, здавалось би до небес.
Очевидець молотківської трагедії Параскевія Мельничук, втираючи сльози, розповіла присутнім про страшний кровопролитний четвер. Хвилина мовчання, в знак пам’яті про 617 убієнних невинно.
Після завершення мітингу-реквієму заступник голови ОДА Федір Назарович Шевчук урочисто відкрив турнір з міні-футболу пам’яті жертв Молотківської трагедії, у якому взяли участь 5 команд, серед яких студенти Тернопільського національного політехнічного університету -- представники з країн африканського континенту, команди з сіл Лановецького району, які виборювали перехідний кубок.

За інформацією Олесі Мельничук
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору