Рівне:

Створення та просування сайтів

На онкологічних хворих в Україні вирішили заощадити

Україна і світ 17-кві, 2008, 16:409 prov 1 295
Гамма-ніж — це апарат, призначений для безкровних операцій з видалення пухлин головного мозку. Без нього доводиться розкривати черепну коробку, щоб видалити злоякісні утворення. Після такої операції виживає небагато пацієнтів. У гамма-ножа 201 промінь, вони безперешкодно проходять крізь черепну коробку і, сходячись у потрібному місці, випалюють пухлину.
Щоб придбати цей диво-ніж, українці змогли зібрати 4,7 мільйона гривень. Ще 54,7 мільйона на його купівлю виділила держава. Однак замість гамма-ножа інститут нейрохірургії ім. Ромоданова придбав схожий, але дешевший апарат (17 млн. гривень) — лінійний прискорювач.
За словами заступника директора Інституту нейрохірургії ім. Ромоданова Віталія Цимбалюка, на 42 мільйони гривень, що лишилися, планується побудувати спеціальний центр для лінійного прискорювача, а також купити супутнє обладнання вартістю до 12 мільйонів гривень.
– Крім того, зараз будують триповерховий комплекс для лінійного прискорювача й томографа, – пояснює Цимбалюк. – І ми вже не впевнені, що тих 30 мільйонів, що лишилися, вистачить на це будівництво”.
Зауважимо, що принцип роботи лінійного прискорювача схожий з гамма-ножем, але операція на ньому забирає менше часу. Нейрохірург, доктор медичних наук Микола Зорін запевняє, що від лінійного прискорювача навіть більше користі, ніж від гамма-ножа. Цим апаратом, за його словами, можна лікувати ширший спектр онкологічних захворювань.
Але Пітер Ейємір, віце-президент корпорації Elekta, в якої Україна купила прискорювач, заявляє, що лінійний прискорювач не може ґарантувати такої високої точності при операціях на головному мозку, як гамма-ніж.
Зазначимо, що в Україні щороку реєструють 10 тисяч випадків ракових пухлин головного мозку.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору